Beyin Tümörünün Nedenleri

28 Aralık 2018

Tümörler insanlar için her zaman korkutucu olan ve bu nedenle de kolayca görmezden gelinen sorunlar arasında yer alır. Erken teşhisin çok önemli olduğu sağlık problemleri arasında yer alan tümörler farklı şekillerde kendilerini gösterebilirler.

Kişilerin bu konuda duyarlı olması özellikle de beyin tümörü oluşumuna neden olabilecek sağlık geçmişi olanların dikkatli davranması çok önemli.

Beyin Tümörü Nedenleri

Tümör oluşumunun hem genetik hem de yaşam şekline bağlı nedenleri bulunur. Genetik nedenleri değiştirmek mümkün olmasa da yaşam şekline bağlı nedenleri olabildiğince değiştirmek kişinin kendi elinde.

Sağlıklı beslenme, sigara ya da uyuşturucu gibi zararlı maddeleri kullanmama, düzenli spor yapma vücudun daha sağlıklı ve dinç olmasını sağlayacağı gibi tümör oluşma ihtimalini de belirli ölçülerde azaltır.

Beyin Tümörü Oluşumunda Risk Grupları

Beyin tümörü oluşumunda bazı risk faktörleri olsa da yapılan araştırmalar sonucunda risk faktörü taşımayan insanların da bu rahatsızlığa yakalanabileceğini gösterir.

Risk grubunda olmayan kişilerin de mutlaka yaşadıkları belirtileri göz ardı etmeden doktora başvurmaları gerekir.

Yazının Devamı

Bel Kayması Belirtileri ve Tedavisi

21 Aralık 2018

Bel kayması bu bölgede bulunan omurlarda meydana gelen kırıkların kaymasıyla ortaya çıkan bir sorundur. Bel kaymalarının büyük bir kısmı L4 ya da L5 omurlarının kayması ile gerçekleşir.

Bel fıtığı ile sıkça karşılaştırılan bel kayması sorunu 40 yaş üzerindeki kişilerde sıklıkla görülür. Bel kayması ile birlikte dar kanal rahatsızlığı da ortaya çıkabilir.

Bel Kayması Belirtileri?

Bel kaymasının belirtileri başlangıçta bel ağrısı ile meydana gelir. ‘Spondilozilis’ adı verilen stres kırıkları bir belirti olmadan meydana gelebilir. Bu nedenle de bel kaymasının fark edilmesi zaman alır.

Bel ağrısı ile birlikte bacaklarda uyuşma ve ağrı, ayak bölgesinde güç kaybı ve kaba etlerde ağrı gibi sorunlar bel kaymasının habercisi olabilir.

Bel kayması olan kişiler uzun süre ayakta durmaktan ve yürümekten çekinirler. Oturdukları ya da uzandıkları zaman yani bel bölgesinin hareketsiz kaldığı durumlarda ağrılar azalır.

Bel Kayması Tedavisi

Bel kayması sorununda farklı tedavi yöntemleri denenebilir. Cerrahi müdahale öncesinde bel kaymasının şiddetine göre ilaçla tedavi yapılabilir.

Yazının Devamı

Her Bel Fıtığında Ameliyat Gerekir mi?

14 Aralık 2018

Her bel fıtığı ameliyat gerektirmez. Bel fıtıklarının çok azı ameliyat gerektirir. Ancak ameliyat edilmesi gerekiyorsa da bir an önce bu operasyonun gerçekleşmesi lazım.

Çünkü olası gecikmeler çok ciddi sağlık problemlerine yol açar. Burada fıtık sayısı önemli değil. Önemli olan hayat kalitesine etkilerinin ne olduğudur.

MR inceleme ve muayeneler ile hasta bir bütün olarak değerlendirilir. Patlamış fıtık ya da bu fıtığa bağlı yürümede güçsüzlük veya kas gücü zafiyeti, refleks kaybı, his gücü kaybı gibi problemler ile birlikte üstüne sosyal hayatı da kalitesiz yaşıyorsa işte tam bu noktada bel fıtığı mikrocerrahi ile tedavi edilmeli.

Rahatsızlığın Evreleri

Bel fıtığının çeşitli evreleri bulunur. Bu evreler hastada meydana gelen belirtiler ile anlaşılabilir. Fıtığın durumuna göre ise tedavi yöntemleri çeşitlenir. Fıtıklaşmanın görüldüğü diskte yaşanan elastikiyet kaybı yaşanan belirtilerin ayırt edilmesini kolaylaşır.

Fıtık başlangıcında henüz omur ya da sinir üzerinde herhangi bir baskı uygulamadığı durumlarda genel olarak bel ağrısı görülebilir. Ancak fıtık omurga elemanları üzerinde baskı yapmaya başladığında bu ağrının artması ve vücudun alt bölgesine doğru yayılması kaçınılmaz olur.

B

Yazının Devamı

Boyun Fıtığı Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Etmeli?

7 Aralık 2018

Boyun fıtığı ameliyatından sonra hastaların hem kısa hem de uzun vadede dikkat etmesi gereken bazı şeyler bulunmaktadır. Kısa vadede yapılması gerekenler hastanın iyileşme sürecini rahat ve konforlu bir şekilde atlatması sağlanır.

Uzun vadede yapılacak olanlar ise hastalığın tekrarlamamasına yönelik yapılması gerekenlerden. Hastaların ameliyat sonrasında uzman doktor tarafından uygun görülen bir süre boyunca hastanede kalması ve daha sonra sosyal hayatlarına geri dönebilmesi sağlanmalı.

Bu süreç içerisinde ise atılan doğru adımlar, söz konusu sürenin daha da kısalmasını sağlar. Operasyonun hemen ardından başlayan süreçte hastalara büyük bir pay düşüyor. Dikkat edilmesi gerekenleri göz önünde bulunduran hastalar bir daha boyun fıtığı gibi rahatsızlıklar yaşamaz.

Ameliyat Sonrası

Operasyonun hemen sonrasında boynun herhangi bir zarar görmemesi ve pozisyonunu koruması için yumuşak bir boyunluk takılmakta. Ameliyat sonrasında yutkunmada zorluk ya da boğaz ağrıları gibi etkiler son derece normaldir ve bu şikayetler genellikle ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilir.

Diğer tüm operasyonlarda olduğu gibi boyun ameliyatında da genel anestezi alan hastaların operasyondan sonraki yaklaşık

Yazının Devamı

Boyun Tutulması mı, Boyun Fıtığı mı?

30 Kasım 2018

Ani bir hareket ya da yanlış pozisyonda uzun süre kalma gibi hareket yanlışlarında boyun tutulması çok sık rastlanılan bir durumdur. Kas ağrısı olarak ortaya çıkan boyun tutulması yarattığı etkilerle boyun fıtığı ile karıştırılabilmektedir.

Bunun önüne geçilebilmesi için hastaların yaşadıkları ağrıları sorgulaması gerekmektedir. Boyun fıtığı ile boyun tutulması her ne kadar ilk başta benzer belirtilere sahip gibi gözükse de aslında kolay bir şekilde birbirinden ayrılabilmektedir.

Özellikle bu belirtilerin süresi de birbirinden ayrılması konusunda belirleyici bir rol oynamaktadır. Uzun süre geçmeyen şikayetlerde muhtemelen boyun fıtığı ortaya çıkmaktadır. Boyun tutulması ise birkaç gün içerisinde kendiliğinden ortadan kalkmaktadır.

Boyun Fıtığı Belirtileri

Omurlar arasında yer alan disklerin yaşlanma ya da deformasyon sonucu elastikiyetini yitirmesi veya omurlar arasından dışarı doğru büyümesi ile fıtık ortaya çıkmaktadır. Boyun fıtığında en çok rastlanılan şikayet boyun ağrıları ile beraber kol ağrılarıdır.

Fıtıklaşan diskler sinir uçlarına baskı yapar ve şiddetli bir ağrıya neden olmaktadır. Bunun yanı sıra kol veya el bölgesinde meydana gelen his ve kuvvet kaybı da boyun fıtığının

Yazının Devamı

Mikrocerrahi ile Bel Fıtığı Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

16 Kasım 2018

Hayatın genel akışının önündeki en büyük engellerden biri de bel fıtığı rahatsızlığı. Mikrocerrahi operasyonlarla tedavi edilen bel fıtığı, şimdilerde gelişen teknikler sayesinde riski neredeyse sıfır hale geldi.

Bel fıtığı, günlük aktiviteleri kısıtlayan ve ağrı yapan ciddi bir rahatsızlıktır. Bel fıtığı nedeniyle sıkışmış ve ezilmiş sinir kökü üzerinde oluşan ödem bel ve bacak bölgesinde ağrı ya da his kayıplarına neden oluyor.

Bel fıtığı hastalığının önemli bir bölümü mikrocerrahi operasyonlarla tedavi edilir. Bel fıtığı operasyonlarında kullanılmak üzere birkaç farklı teknik var. Gelişen teknikler sayesinde ise bel fıtığı cerrahi operasyonları daha rahat ve risksiz operasyonlar haline geldi.

Mikrocerrahi ile Bel Fıtığı Ameliyatı

Gelişen yeni teknikler sayesinde artık klasik bel fıtığı ameliyatlarına çok az ihtiyaç duyuluyor. Mikrocerrahi yöntemleri sayesinde sayesinde herhangi bir yara izi olmadan ve büyük kesiler açılmadan bel fıtığı ameliyatı gerçekleşiyor. Sadece 1,5 ya da 2 cm aralığında küçük bir kesiyle mikrocerrahi ile bel fıtığı operasyonları gerçekleşiyor.

Mikrocerrahi operasyonlar genel anestezi yada uyutmadan (spinal) anestezi altında yapılır. Mikrocerrahi ile

Yazının Devamı