Tersine evrim - 2

23 Ocak 2022

Bu makale aslında "Kardashev medeniyet ölçeği üzerine" başlığı ile yayınlanacaktı ama daha önce yazdığım "Tersine evrim" başlıklı yazımın devamı gibi olduğundan "Tersine evrim - 2" başlığı ile yayınlıyorum. Aslında konumuz "Kardashev medeniyet ölçeği" merkezinde insanlığın medeniyette level atlamak için neleri gerçekleştirmesi gerektiğidir. Ben ilgi alanlarım yüzünden çokça bilim dergisi ve kitabı okuyorum. Genellikle parçacık fiziği, kozmoloji, teorik fizik üzerine kitaplar okuyorum ve bu kitaplarda sıkça "Kardashev medeniyet ölçeği"nden bahsediliyor. Kardashev ölçeği, Rus astrofizikçisi Nicolai Kardashev'in ortaya attığı bir medeniyet ölçütüdür. Bazı kaynaklarda biraz farklılık gösterse de genel olarak zeka sahibi bir medeniyetin gelişmişliği 3 sınıfa ayrılıyor. Birinci derece bir medeniyet (Tip 1) 10 üzeri 16 watt enerji üretiyor, ikinci derece bir medeniyet (Tip 2) 10 üzeri 26 watt, üçüncü derece bir medeniyet (Tip 3) 10 üzeri 36 watt enerji üretiyor olmalı. Daha sonraları Carl

Yazının Devamı

Doğru doktoru bulmak - 2

23 Aralık 2021

Doğru doktoru bulmak - 2: "Özel sağlık kuruluşlarında dönen dolaplar.."

Ne zamandır bu yazıyı yazacağım. Elim bir türlü yazmaya gitmiyordu çünkü son derece tatsız bir konu. Bunu yazayım mı, yazmayayım mı diye düşündüm, sonunda "mezara götürmeyeyim bu olayları, insanlar bilsin" diyerek yazmaya karar verdim. Asistan arkadaşlara da faydası olacak bir yazıdır, asistan cerrah arkadaşlar mutlaka okumalı. Aslında "Kardashev medeniyet ölçeği" üzerine bir bilim yazısı yazmak istiyorum. Bu "sağlık kuruluşları hakkındaki yazıyı aradan çıkarayım, hemen onu da yazacağım.

Öyle geniş geniş, genelde neler olduğunu yazmayacağım. Başımdan geçen bir kaç olayı yazayım zaten yeter. Dediğim gibi piyasada uzman doktor olarak çalışmaya aday, asistan arkadaşlar mutlaka okusun.

---

Günün birinde bir hastanede ameliyat yapmak istedim. Gittim, doktorlarla ilgili olan görevli ile görüştüm. Ameliyatlarımı o hastanede yapmak istediğimi, ameliyathane masraf listesini görmek istediğimi söyledim. Kadın beni şöyle bir süzdü, "burada zaten falan falan

Yazının Devamı

Estetik yuva kurtarır mı?

1 Kasım 2021

Kısa ve net yazacağım.

Aklınızda kalsın: Estetik ameliyat olmak hiç bir zaman sallantıda olan bir evliliği kurtarmamıştır, kurtarmayacaktır..

Eğer evliliğiniz kötü gidiyorsa ve meme büyütme ameliyatı ile, yağ aldırmakla ya da penis büyütme ameliyatı ile evliliğinizin kurtulacağını düşünüyorsanız hayal kuruyorsunuz.

Kendinizi kandırmayın.

Özelde çalıştığım 21 yıl boyunca bu tür hastaların hiç birinin evliliğinin estetik ameliyatla kurtulduğunu görmedim.

Hatta arada bir aile mahkemelerinden yazı gelir bize. "Falan kişinin, falan tarihte, şu ameliyatı olduğu iddia ediliyor. Ameliyatla ilgili epikriz raporu gönderilmesi falan filan"... Kişi, evliliği sallantıdayken estetik ameliyat olmuş, sonra boşanmış, mahkemede "ben onun için şu ameliyatı bile oldum" gibi savunmalar yapıyor. Ben pratikte hiç bir evliliğin estetik ameliyat ile kurtulduğunu görmedim.

Sorun genelde daha derinde oluyor. Sorunu estetik ameliyata bağlayacağınıza, o sorunu kendinizde arayın.

Bazı hastaların yaptığı korkunç bir şeyse şu: kadın eşi için bir ameliyat oluyor, daha sonra boşanıyor. Daha sonra doktora

Yazının Devamı

Bayat haberler: 2006 yılından seçmeler

24 Temmuz 2021

Uzun zaman önce web sitemde "Estetik haberler" diye bir bölüm vardı. Estetik, kozmetik alanındaki ilginç güncel haberleri buradan paylaşıyordum. Bu haberlerden bir kaçını burada da yazayım dedim. Eğlencelik bir yazı oldu. Haberler eski ama uyarayım. Tee 2006'dan kalma haberler.

ESTETİK KLİNİĞİNDE CİNAYET (31.10.2006)

Amerika da polis, bir estetik kliniğinde 5 yıl önce işlenmiş bir cinayeti aydınlattı. Bundan beş yıl önce Sandra Baker Joyner, doktor Peter Tucker'ın yönettiği estetik kliniğine başvurdu. Hastaya yüz germe ameliyatı yapıldı ve ameliyattan sonrada her şey yolunda idi. Hasta daha sonra anestezi hemşiresi Sally Jordan Hill'in gözetimine bırakıldı. Kısa süre sonra solunum güçlüğü çeken hasta tüm çabalara rağmen kurtarılamadı. Ölümün sebebi anlaşılamadı. Aile şikayetçi olmadı, yalnız doktor Peter Tucker, hastasını yeteri kadar yakından takip etmediği için suçlu bulundu ve lisansı 2 yıl için alındı. Daha sonra kapanmış dosyaları inceleyen dedektifler hastaya yüksek doz fentanyl (bir anestezi ilacı) verilmiş olabileceğini fark

Yazının Devamı

Tersine evrim!

19 Temmuz 2021

Bu yazıyı ne zamandır yazmayı istiyordum. Son zamanlarda izlediğim bazı belgeseller, fikrimin daha da olgunlaşmasını sağladı. Belki farkında değilsiniz ama insanoğlu son yüzyıl içinde hiç olmadığı kadar barbarlaştı, medeniyetten uzaklaştı. Çevreme baktığımda "olması gerektiği gibi bir medeniyet" görmüyorum. Net bir şekilde bir "tersine evrim" yaşıyoruz. "Teknolojik olarak geliştik zannederken", "medeniyette ilerledik ve uzay çağına eriştik zannederken" çok yanlış bir yola girdik ve medenileşeceğimize doğadan, insanlıktan uzaklaştık. Bu günahımızın cezasını da bizimle birlikte tüm "dünya gezegeni" ve "bu gezegeni paylaştığımız diğer canlılar" çekiyor. Çok acı. Yazının sonunda benimle aynı fikirde olacağınıza eminim.

"Dünya" yerine "dünya gezegeni" diyorum, çünkü "dünya" dediğinizde sanki dünyanın, insanlığın malı olduğu ve istediğimiz gibi tüketebileceğimiz gibi bir algı oluşuyor. Halbuki "dünya gezegeni" bizim yegane evimiz. Uçsuz bucaksız uzay boşluğunda böyle harika bir "gezegen" üzerinde yaşadığımız için kendimizi çok şanslı

Yazının Devamı

Delirmeyin lütfen!

30 Haziran 2021

Bu yazıyı "ameliyatının üzerinden daha 1 hafta geçmeden 'orası şiş, burasında morarma var...' gibi şikayetlerde bulunan" ve "ameliyatının üzerinden 3 ay geçmiş, revizyon gerektiren bir sorunu olan, revizyon için 6. ayı beklemesi gereken, ama bekleyemeyen hastalar(ım)" için yazıyorum.

Son zamanlarda o kadar çok revizyon vakası başvuruyor ki anlatamam. Bunun bir sebebi olmalı. Instagram'a bakarsanız her cerrah mükemmel ameliyatlar yapıyor, hastalar musmutlu. Yahu o zaman ortalıkta dolaşan bu revizyon hastaları nereden çıkıyor? Ben size söyleyeyim... Yine Instagram'dan. Hastalara soruyoruz, cerrahlarını nereden bulduklarını. Cevap: "Instagram'dan. Bir çok hastasının fotoğrafını paylaşmıştı."

Lütfen, ameliyat olmayı düşündüğünüz konuyu iyice araştırın. Konusunda tecrübeli, yetkin cerrahları arayın bulun. Gerçekte nasıl oluyor biliyor musunuz? Hastalar Instagram'da, Google reklamlarında gördükleri doktorlara balıklama atlıyor, sorun yaşayınca, işte ancak o zaman doğru dürüst araştırıyor. Revizyon için başvurduğu doktora da "Sizden haberim yoktu,

Yazının Devamı

Ders aldığım anılarım - 4

13 Aralık 2020

Arkadaşlar, burada yazdıklarım ya bizzat şahit olduğum, ya da yaşayanı birebir tanıdığım olaylardır. Çapa Tıp Fakültesi'nde zengin olan çaycı hikayesi ise üniversitenin eski hocalarının hepsinin bildiği gerçek bir olaydır. Daha yazacak çok şey vardı ama birebir şahit olmadığım olayları (kalp ameliyatında yere düşen ve yedeği olmadığından mecburen kullanılan kalp kapakçığı hikayesi gibi) ve başıma bela açabilecek bir olayı yazmadım. Dertsiz başıma dert almamı da istemeyin.

SAĞLIKTA KAR ZARAR HESABI OLUR MU? OLUYOR...

Yıllar önce (yaklaşık 18 sene olmuş) çalıştığım bir hastanede hastaların bekleme yerinde bir şikayet kutusu bulunuyordu. Kutuya hep şöyle dışından bir göz atardım, okunabilen bir şikayet var mı diye... Bir gün baktım, biri kutuya attığı kağıdı katlamamış ve yazdıkları cam kutu dışından okunabiliyor. Aynen şöyle yazmış hasta:

"Tam üç haftadır xxxx tahlilini yaptıramadık. Cihaz bozukmuş. Bir özel hastanede bir cihaz 3 hafta nasıl bozuk olur?"

Bu şikayet ilgimi çekti. Gerçekten özel hastanede bir laboratuvar cihazının 3 hafta bozuk olması normal değil.

Yazının Devamı

Ders aldığım anılarım - 3

7 Aralık 2020

Memelerim neden asimetrik?

Bir gün bir kadın bana telefonla başvurdu: "Doktor bey, bir süre önce meme büyütme ameliyatı geçirdim ama memnun değilim. Durumumu size danışmak istiyorum."

Normalde ameliyat olmuş kişilerin bu gibi taleplerine cevap vermiyorum. Hastanın ameliyat öncesi durumunu bilmeden, ameliyatında yapılanları bilmeden herhangi bir yorumda bulunmam doğru olmuyor. Hele, böyle bilinmezler varken bir meslektaşımın ameliyatı ile ilgili yorum yapmayı gerçekten yanlış buluyorum. Bu hastalara tavsiyem her zaman ameliyatlarını yapan cerraha başvurmalarıdır; ama bu hastanın şikayeti ilginçti.

- 'Şu an sorununuz nedir?'

- 'Benim ameliyattan önce herhangi bir asimetrim yoktu. Her iki memem de eşit boyutlardaydı ve tamamen simetriktiler. Ama ameliyattan sonra şu an biri büyük, biri küçük. Üstelik biri diğerinden daha aşağıda duruyor.'

- 'Ameliyatınızda kullanılan silikon implantlardan olabilir. Bu implantların kimlik kartını verdiler mi size?'

- 'İmplantların kimlik kartını verdiler doktor bey. İki tarafa da aynı boyutta aynı marka ve model implant kullanılmış. Ama şu an müthiş asimetri

Yazının Devamı