Prof. Dr. Erol Ulusoy

Prof. Dr. Erol Ulusoy

erolulusoy@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yıl boyu iple çektiğiniz tatilinizde, odanızda birtakım ‘davetsiz misafirlerle’ karşılaşırsanız, paranızın iadesini talep edebilirsiniz. Ancak bu misafirlerin tahammülü aşacak kadar kalabalık olması gerek!

İhsan Amca aradı. Tatile çıkacaklarmış. 5 yıldızlı bir otelde bir hafta. Her şey dahil. Ama diyor, eşimin hamam böceği fobisi var. Hamam böceğini görünce, “fare görmüş” gibi zıplar, eli ayağı titrer. Bir defasında, yazın yine bir oteldeyken, banyoda hamam böcekleri ortaya çıkmış, İhsan Amca’nın eşi paniğe kapılıp ıslak zeminde kaymış ve düşmüş. Allah’tan, düşlerken eli ile destek alıp düşme hızını da yavaşlatarak, herhangi bir kırık, incinme olmadan badireyi atlatmış.

Haberin Devamı

Otel yönetimi onlara daha üst katlardan daha güzel bir oda vermiş, özür olarak da akşam özel yemek çıkarmış. Ama İhsan Amca’nın eşi bu olayı hiç unutmamış, üzerinde konuşmak bir kenara hatırlamak bile istemiyormuş.

İhsan Amca soruyor, otel odasında hamam böceği veya başka haşereler olması normal midir? Otel müşterisine karşı kim sorumludur?

Hemen söyleyeyim İhsan Amca. Bir defa, sürekli kullanım halindeki şehir otellerinde hamam böceği gibi haşerelere pek rastlanmaz. Onlar otel idaresinin istikrarlı kontrolündedir ve ilaçlanırlar.

Olay Malaga’da...

Ama yazın işletilen sezonluk otellerde zaman zaman böyle olaylar olabiliyor. Benim tespit edebildiğim, hamam böceği, tahtakurusu, güve, karınca, siyah akrep gibi haşerelerle otel odası paylaşımından dolayı Türkiye’de davaya konu olmuş bir olay yok. Dava konusu olmamış olması, otel odalarında, genellikle de banyo ve duş bölgelerinde hamam böceği türü haşerelerin hiç olmadığı anlamına gelmez. Nereden biliyoruz?

Çünkü Türk mahkemelerine değil, ama Alman mahkemelerine intikal etmiş hamam böceği vakaları var.

Hemen rahatlatayım, olay Türkiye’de değil, İspanya Malaga’da.

Alan bir çift, Malaga’da bir otelde bir haftalık tatil alırlar. Akşam otel odasında karıncalar ve hamam böcekleri görürler. Otel idaresine şikayet etmelerine rağmen, kendileri ile ilgileniliyormuş gibi yapılır, kat görevlisi gelip hamam böceği spreyi sıkıp gider. Bu ritüel birkaç kere devam eder. Fakat gerçekte ne karıncalar ne de hamam böcekleri eksilir. Başka bir oda da verilmez.

Haberin Devamı

Alman çift güç bela tatili tamamlar ve Almanya’ya dönünce turizm acentasına dava açarlar.

Otel odasında sürekli karıncaların gezdiğini, sürekli değişen karınca katarı ve yolu olduğunu, banyoda, gece yanlışlıkla ütüne basacak kadar onlarca hamam böceği olduğunu iddia ederler. İspat olarak otel yönetimine ve turizm acentasına yazdıkları e-mailleri ve çektikleri fotoğrafları gösterirler.

Tatilde davetsiz misafir

Günde en az 10 tane

Alman mahkemesinin kararı ilginçtir. Biz de İspanya gibi bir Güney Avrupa ülkesi olduğumuzdan bizi de yakından ilgilendirmektedir:

Günay Avrupa ülkelerinde otellerde hamam böceği, karınca gibi haşerelere rastlanması olağan ve beklenir bir durumdur. Her otel müşterisinin otel odasında zaman zaman hamam böceğine rastlanabileceğini tahmin etmesi ve tahammül göstermesi gerekir. Otel odasında hamam böceğine rastlanması hiç şüphesiz nahoş bir durumdur, ama katlanılabilir.

Haberin Devamı

Ancak, otel odasının da “hamam böceğinden geçilmez” olmaması, her adım atıldığında bir hamam böceğine denk gelecek kadar çok olmaması da gerekir.

Peki bu nasıl tespit edilecek? Ne kadar hamam böceği olursa, bu durum katlanılması gereken bir durum olacak? Ne kadar olursa, ayıplı bir hizmet söz konusu olacak?

Alman mahkemesi bunu da tespit etmiş ve bir sayı vermiş: Eğer bir otel odasındaki hamam böceği sayısı günlük on kadar ise bu normaldir. Ondan fazla hamam böceğine rastlanırsa iş değişir, ayıplı hizmete girer. Günlük on taneden fazla hamam böceğine hiçbir otel müşterisinin katlanması ve tahammül etmesi beklenemez. Hemen belirteyim, bu sayı kişi başı değil, otel odasından kaç kişi kalırsa kalsın, toplam on tane hamam böceği varsa, otelden ayıplı bir hizmet alıyorsunuz demektir.

Fotoğrafını çekin

İhsan Amcaya bu Alman mahkeme kararını anlattım. Düşündü, düşündü ve dedi ki, “iyi de on tane hamam böceği olduğunu nasıl ispatlayım?”

Kolay İhsan Amca, “akıllı” cep telefonlarına boşuna “akıllı” demiyoruz. Resim çekebilirsin, videoya alabilirsin.

Ama hemen unutmadan şunu da söyleyeyim, bütün gece on taneden fazla hamam böceği saysan bile, “on hamam böceği” kriteri yerine gelmiş olmaz. Öyle ya, aynı hamam böceği, birkaç defa deliğine girip çıkabilir, her gördüğümüzde aynı hamam böceğini bir kere daha sayabiliriz. Biz bir görüşte belirli bir hamam böceğini diğerlerinden nasıl ayırt edelim!

O yüzden çektiğimiz fotoğrafta on tane hamam böceğinin görünmesi en sağlamı. Yoksa günün çeşitli saatlerinde çektiğimiz fotoğraflardaki toplam tane hamam böceği ile iddiamızı ispatlamamız, hakimi ikna etmemiz zor.

Tatilde davetsiz misafir

Ücret indirimi yaptılar

Mahkeme sonuç olarak neye mi karar vermiş İhsan Amca? Mahkeme, müşterinin ödediği ücretin tamamının iadesine değil. Mahkeme sadece ücretin yüzde 15’inin indirilmesine karar vermiş. O da elbette uçuş ücretinin de dahil olduğu ücret üzerinden değil, sadece konaklama ücreti üzerinden.

Fakat sevgili İhsan Amcacığım, senin eşin gibi, hamam böceği fobisi olanlar için değil tabii ki bu karar. Bu sebeple, otelden yer ayırtırken, mutlaka hamam böceği fobiniz olduğunu belirtin. Çünkü olağan olan, otel müşterisinin hamam böceği veya başka haşere fobisinin bulunmaması ve on kadar hamam böceğine katlanılması ve tahammül edilmesidir. Eğer müşterinin hamam böceği fobisi varsa, bir tanesine bile tahammül edilemez. Bu durumda otel size oda vermeyi bile reddedebilir.
Birçok ülkeye seyahat etmiş birisi olarak söylüyorum İhsan Amca, Türkiye’de otellerimiz gerçekten çok temiz ve kaliteli hizmet veriyorlar. Benim size söyleyeceğim, hamam böceksiz tatilinizin tadını çıkarın, hukuk devreye girmesin!