Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Daha önceki yazılarımda 2019 yılı girişimlere yatırım anlamında kötü geçiyor demiştim. Temmuz, Ağustos aylarında da yaz nedeniyle beklentimi düşük tuttum. Temmuz ayında da beklediğim gibi 4 girişim, bir tanesi 2.1 milyon dolar olmak üzere, toplamda 2.4 milyon dolar yatırım aldı.

Yurt dışında yatırım alan 2 Türk girişimi ise toplamda 6.1 milyon dolar yatırım aldı. Adet olarak az olsa da yurt dışındaki Türk girişimlerin bulunduğu ülkeye bağlı olarak daha yüksek miktarlarda yatırım aldığı açık bir gerçek. Tabi aynı şekilde maliyetleri de Türkiye’ye göre daha yüksek.

Haberin Devamı

Temmuz ayındaki yatırımlarla beraber, Türkiye’de girişimlere melek ve girişim sermayesi düzeyinde yapılan yatırımların toplamı 10 milyon dolara ulaştı. Geçen sene tüm yıl 59 milyon dolar yatırım yapıldığını da unutmayalım. Yani bu sene aynı tutarı yakalamamız için kalan son beş ayda 50 milyon dolar yatırım yapılması gerekiyor. Adet olarak baktığımızda da, geçen sene tüm yıl 100 girişim yatırım almıştı. Bu sene ilk yedi aydaki yatırım adedi ise yirmi dokuz. Önümüzdeki beş ayda adet olarak geçen seneyi yakalayamayacağız gibi gözüküyor. Tutar olarak baktığımızda ise, birkaç büyük Seri B, Seri C yatırım turu olursa yakalama şansımız var.

İlk yedi ayın en ilginç istatistiklerinden biri de kurumların yatırımlara girme iştahı olmuş. Her üç yatırımdan birinde kurumları görebiliyoruz. Tutar olarak baktığımızda 10 milyon dolarlık toplam yatırımın 4 milyon dolarlık kısmında yine kurumlar var. Temmuz ayında İş Bankası’nın girişimlere özel çıkardığı Maxis fonu ve Albaraka Türk’ün Albaraka Fintech Fonu yatırım yapan kurumsal girişim fonları oldu. Kurumlar da olmasa dibe vurduk diyebilirdik. Tabi kurumların yatırımlara iştiraki yeterli mi derseniz tabiki yeterli değil. Tutar ve adet az olduğu için yüksek oranlar gibi gözükse de daha çok kurumun yatırım yapması, fon kurması, fonlara yatırım yapması (Limited Partner olarak) gerekiyor. Bankacılık dışında bir çok sektörden daha firmanın bu ekosisteme para koyarak girmesi gerekiyor ki ekosistem büyüsün. Bu nedenle özellikle büyük firmaların fon kurma, fonlara yatırım yapma konularını daha çok gündeme getirmesi gerekiyor. (Not: Bu konuları merak eden büyük kurumlar olursa seve seve ilgili yatırımcılarla tanıştırabilirim ki; neden ekosisteme yatırım yapmaları gerektiklerini, neden Limited Partner olmaları gerektiklerini anlatsınlar)

Haberin Devamı

Temmuz ayında yatırım alan girişimlerden bahsedersek, web sitelerinden anladığım kadarıyla anlatmaya çalışayım:

Mutlubiev : Temizlik konusunda pazar yeri girişimi. Yani telefonunuzdan gün saat belirleyip anında temizlikçi çağırabiliyorsunuz. Benim de kullandığım bir girişim. Şu aralar global büyüme peşinde koşuyorlar ve gayet başarılı bir şekile büyüyorlar. Yatırım yapanlar ise Maxis ve Collective Spark.

Kahvegibikahve : Sallama filtre kahve çözümü sunan “foodtech” girişimine Tarvenn’in liderlik ettiği yatırım turunda, geçtiğimiz günlerde milli takıma veda eden basketbolcumuz Sinan Güler, Ramazan Evren, Şükrü Dönmez, Tolunay Yıldız, Ömer Duran, Ayşe Tuba Araz, Nur Öztürk ve Keiretsu Forum melek yatırımcılarından Figen Korun yer aldı.

Haberin Devamı

Tam Entegre : Bu girişim e-ticaret sitelerine, pazar yerlerine kolayca entegre olmanızı sağlıyor. Yatırım yapan ise Albaraka Fintech Fonu.

Adalethanım : Kendilerini hukuk araştırmalarına yardımcı olmak için, hem dava üzerinde çalışan kişinin zamanından tasarruf sağlayacak hem de daha fazla bilgiye daha hızlı bir şekilde erişecek yapay zekayla çalışan, vakaları analiz eden, anlayan, yorumlayan ve sonuç üreten bir hukuk platformu olarak tanımlayan girişime yatırım yapan ise bir melek girişimci ve daha önceden bu yatırım duyurulmuştu fakat geçtiğimiz ay resmileşince ben de geçtiğimiz aya yazmak istedim.

Yurt dışında yatırım alan Türk girişimleri ise Socio ve FineDine oldu. Ağustos aynın da çok hareketli geçeceğini sanmıyorum fakat yine de güzel haberler duyurmak dileğiyle diyelim.