Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Türkiye girişim ekosistemiyle ilgili bir çok problemi, düzeltilebilecek kısımları çeşitli defalar yazılarımda dile getirdim. Bunlardan en önemlilerinden biri de Türkiye’deki girişim ortamının yurt dışında çok bilinmemesiydi. Yani Türkiye’deki girişimciler, yatırımcılar yurt dışına gittiklerinde, yatırımcı toplantılarında önce bir saat Türkiye’deki ortamı anlatıyorlar, sonra girişimlerinden bahsediyor. Bu da konunun dağılmasına neden oluyor. Bunu aşmanın en güzel yolu Türkiye’deki girişimleri, exit haberlerini, yatırım haberlerini sürekli olarak yabancı basına aktarmaktan, yabancı raporlarda yer almaktan geçiyor. Bu nedenle T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi önderliğinde startups.watch ile bu hafta başında bir rapor yayınlandı. Raporu yatırım ofisinin web sitesinden ücretsiz indirebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Türkiye Girişim Ekosisteminin Güncel Durumu

Rapor ile ilgili önce Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut Bey’in görüşlerini aldım.

“Türkiye; genç ve dinamik nüfusu, yaygın teknoloji kullanımı ve yeni ürün geliştirmeye yatkınlığı sayesinde teknoloji girişimleri için önemli bir bölgesel merkez olarak ön plana çıkıyor. Ülkemizdeki startup ekosisteminin bölgedeki pek çok ülkeden daha ileri seviyede olması ve özellikle erken aşama girişimler için devletimizin sağladığı destekler, bu alandaki paydaşların dikkatini Türkiye’ye çekiyor. Güncel bir gelişme de “Tübitak 1514” programı. Bu çerçevede, yerli ve uluslararası yatırımcıların, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ve üniversitelerin startup fonlarına birlikte yatırım yapma imkânı oluşuyor. Son yıllarda, Türkiye’deki bazı teknoloji girişimleri büyük ölçekli yatırımlar alarak, daha önceki aşamalardaki yatırımcılarına yüksek kazançlar sağladı. Söz konusu fonlar ile birlikte, Türkiye’de kurulacak teknoloji girişimlerine önümüzdeki 5 yıl içerisinde önemli tutarlarda yatırım yapılacağını ve bunun da sonraki yıllarda başarılı çıkış hikâyelerine dönüşeceğini öngörüyoruz. Ülkemizdeki startup ekosisteminin potansiyelini anlattığımız ve başarı hikayelerine yer verdiğimiz “Türkiye Startup Ekosistemi 2019” raporundan girişimcilerin ve yatırımcıların en iyi şekilde istifade edeceğini umuyorum.”

Haberin Devamı

Raporu okur okumaz tabi ki yabancı yatırımcılar soluğu Türkiye’de almayacak. Raporun ana amacı yabancı yatırımcıların Türkiye’deki ortamı derli toplu hızlıca öğrenmesi ve bunu kolayca yapabilmesi. Saatlerce süren araştırmalar ile Türkiye’deki girişim ekosistemini öğrenmeye çalışmaları yerine kolayca bu bilgiye ulaşmaları önemli. Sonraki zamanlarda belki daha farklı soruların cevaplarını arayacaklar ama önemli olan bu soruları soracak noktalara gelmelerini sağlamak. Yani rapor sonrasında “Seri A yatırım alan, şu anda yatırım arayan global girişimleriniz var mı?”, “Yazılımcı maliyetleri ne durumda, yetenek bulmada zorluk çekiliyor mu?” gibi sorulara geçmemiz lazım ki Türkiye’deki girişimcilerimiz yabancı yatırımcılardan daha kolay yatırım alsın. O yüzden yolumuz uzun ama sürekli yabancı yatırımcıları bilgilendirmeye devam etmek şart. Girişimcilerimize düşen görev ise kafa yapılarını ilk günden globale çevirip sadece Türk insanının değil tüm dünyanın problemlerini çözecek girişimler geliştirmek olması gerekiyor.

Haberin Devamı

Türkiye Girişim Ekosisteminin Güncel Durumu

Son dönemde fon sayısı ve yatırım miktarı ciddi oranda düştü fakat Arda Bey’in de söylediği gibi Tübitak 1514 sonrası fon sayımız da 2-3 yıl önceki sayıların üzerine çıkacak. Bu da tekrar yatırım miktarlarının ciddi oranda artması anlamına geliyor. O nedenle girişimlerin tohum yatırım, Seri A yatırım alacak kıvama gelmesi gerekiyor. Yani önümüzdeki dönem girişiminizin yatırımcıya hazır olmasını istiyorsanız şimdiden prototipinizi müşteri ile test edin, gelir modelinizi test edin, globalleşmesi için, ölçeklenebilirlikle ilgili kafa yorun. Bir sonraki Gram Games, Foriba, İyzico olmak tamamen girişimcinin yani sizin elinizde.