Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“Türkiye’nin en iyi fotoğrafçılarından biridir. Muazzam bir caz fotoğrafları arşivi vardır. Bizzat fotoğraflamadığı (dünya çapında) caz ustası yok denecek kadar azdır”... Aykut Uslutekin için böyle diyorlar. İzmir, kendisini iyi tanır. Dışarıdan bir göz olarak gittim sanat galerisine (Galeri Fa). Bir yanda sergi, bir yanda piyano... Ender bulunan piyanolardan Steinway duvar piyanosu... Tuşlarda gezindim. İzmir’e gelip de uğramayan müzisyen yok gibi... Hatta piyanoyu gören, kapıdan giren genç müzisyenler de şöyle bir oturup çalıyor küçük gök kubbesinde galerinin... Asistanı ve sağ kolu Fulya Hanım’a seslendi: “Fotoğraflardan örnekleri getirir misin?” Galerinin FA,’Fulya ve Aykut’un kısaltılmışı oluyor. O derece bir yol arkadaşlığı diyeyim... Chick Korea’nın İzmir konserinden muhteşem bir an, büyük boy bir tablo gibi...

Haberin Devamı

Bir müzik mabedi

Müzisyenin nirvanaya erdiği anları yakalamanın sihri, o enstrümanları yakından tanımasında yatıyor Aykut Bey’in. “Klarneti, Yahya Dai hediye etti” diye gösteriyor. Caz fotoğraf arşivi dünya çapında. Sadece caz değil, sanatçı portreleri ve özellikle bale gösterileri... “Bir konser ışığını yakalamak için 2-3 sene bale fotoğrafları çektim. Sonrası için muhteşem bir tecrübeydi” sözleri, Aykut Uslutekin’in fotoğraflarındaki ihtimamı anlatmak için yetmez mi? Peki, bir de bu arşivin karşılığı nedir merak ettim.

Bir cümle, “Şu an 5 bine yakın caz sanatçısının 3 bin fotoğrafı var”... 80’li yıllarda Garry Burton’ın İstanbul konseri, bu arşivin belki de ilk sinyaliydi. “3 milyon kare fotoğraf çekmişim” dediğinde, rakamın ve karelerin sonsuzluğu uçuşuyor. Türkiye’deki bütün festival ve konserlerde Aykut Bey hazır bulunmuş. Yetmemiş, olabildiğince dünya caz festivalleri gezginliğini de yapmış. “300 sergi açabileceğim malzemem var” diyor. 120 kişisel sergi, 7 karma sergi ve etkinlikler... Aykut Bey’in hayali, tam da benim hayalim. Küçük mekânda müzisyenlerin çat kapı girip köşede duran piyanonun başına geçmesi. Loş bir ışıkta kontrbasın ağaç gövdesinin tınısı ile birlikte trompetin sesinin şarap kadehlerinde çınlaması. Tam böyle bir hayalin çok da uzak olmadığını Aykut Bey’in sözlerinde buldum. Galeri FA’nın ötesinde bir doğaçlama cumhuriyeti, yapmak istediği... Bence mutlaka olacak. Galerinin ötesinde bir müzik mabedi burası.