Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

TAİK’in Washington temaslarında ‘siyaset’ ve ‘iş alemi’ adına çok önemli kazanımlar elde edildi. Geleneksel olarak ABD’de yapılan etkinliğin devamı Ankara konferansıyla gelecek.

Washington

Türkiye’nin kabineden üç bakan ile geniş kapsamlı iş dünyası heyetiyle katıldığı, DEİK bünyesindeki Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve American Turkish Council’ın (ATC) 37’nci yıllık ortak toplantıları kapsamında iki tarafının da önemli kazanımlar elde ettiği görüşmelere imza atıldı. Siyasi ve ekonomi tarafında yaşanan gerginliklerin aşılma noktasında iş dünyası temsilcilerinin de görüşlerini paylaştığı toplantıların sonunda DEİK Başkanı Nail Olpak ile TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Trump International Hotel’de biraraya gelerek görüşlerini paylaştı.

Haberin Devamı

Washington modeli Ankara’ya taşınacak

Başkanlara rapor

Yalçındağ, iki ülke arasındaki ticareti 75 milyar dolara taşımak için ABD tarafıyla birlikte rapor hazırlayacaklarını ve haziranda bunu iki Başkan’a sunacaklarını iletti.

“Biz bu konferansı yakın geçmişte iki defa iptal ettiğimiz için stres seviyemiz üst noktadaydı. İki tarafın katılma isteksizliğinden dolayı iptal edilmişti. Bugünlerde sorunlarımız olmasına rağmen iki tarafın da istekli olduğunu gördük” diyen Yalçındağ, şöyle devam etti: “İlgi gerçekten çok yüksekti. Son 15 yılın en yüksek ilgisiyle karşılaştık. 700 kişinin üzerinde katılım oldu. Üç bakanımızın üst düzeyde temsili önemliydi. ABD ve Türkiye taraflarında iki Başkanın birlikte belirlediği 75 milyar dolarlık ticaret hedefi sebebiyle bu etkinliğin stratejik önemi arttı.”

Beyaz Saray değer kattı

Toplantıları değerlendiren Yalçındağ, “Cumhurbaşkanımız seçim sonrasında yaptığı balkon konuşmasında “En önemli gündem ekonomi olacak” demişti. Dolayısıyla biz de TAİK ve iş alemi olarak Washington temaslarında amacımıza ulaştık.”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşme hatırlatıldığında, “Beyaz Saray görüşmesi konferansa başka bir değer kattı. Bakan düzeyinde Beyaz Saray’da bir Başkan ile yapılan ilk görüşmeye imza atıldı” ifadelerini kullanan Yalçındağ, “Ayrıca Washington’da çok farklı yerlerde görüşmeler de oldu. Buraya gelirken çok umutlu değildim ama şimdi çok ümitliyim” dedi. Yalçındağ, “Türkiye ve ABD arasında yaşanan gerginliğin bu aralarda son bulması lazım. Yoksa geri dönülemez zararları olan bir manzara ile karşılaşırız” değerlendirmesini de yaptı.

Haberin Devamı

Washington modeli Ankara’ya taşınacak

‘En verimli toplantılara imza atıldı’

Washington temaslarını değerlendiren Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak, “Geçen hafta Cumhurbaşkanımız ile birlikte ABD seyahati öncesinde Rusya’ya gittik. Son zamanlarda çıktığımız seyahatler içinde en memnun olduğumuz görüşmeler gerçekleşti. Türkiye’den 27 firma ile gittik. Başkan Putin ile 2.5 saat geçirdik. Tüm taleplerimizi ve sorunlarımızı anlatma fırsatı bulduk. Oradan ABD’ye geldik. Burada da çok etkili ve verimli görüşmelerimiz oldu” dedi.

Olpak ayrıca, Rusya ile 26 milyar dolar olan karşılıklı ticareti 100 milyar dolara, ABD ile 25 milyardan 75 milyar dolara çıkarma hedefi doğrultusunda iş dünyası olarak önümüzdeki dönemde çok çalışacaklarını ve yeni yöntemlerle bu hedeflere hızla ulaşmayı planladıklarını anlattı.