Gündem Amsterdam'a gitmiş kadar olacağınız sizi şaşırtacak bilgiler

Amsterdam'a gitmiş kadar olacağınız sizi şaşırtacak bilgiler

24.04.2018 - 13:44 | Son Güncellenme:

Amsterdam; gece hayatı, turistik yerleri ve çok kültürlü yapısıyla bugüne kadar birçok turistin ilgisini çekmiştir. İnsan sayısından daha çok bisiklet sayısına sahip olan ülke festivalleri ile de ön plandadır. Tarihi evler, karnavallar, magicmushroom ve daha fazlası Amsterdam'da sizleri bekliyor...

Amsterdama gitmiş kadar olacağınız sizi şaşırtacak bilgiler

Amsterdam'a genel bakış

Haberin Devamı

Amsterdam Hollanda'nın başkentidir. Hollanda ise Hollandalıların yaratmış olduğu söylenen ülkedir. Bu söylem ülkenin 400 yıllık bir süre içerisinde deniz topraklarından halk tarafından inşa edilmesine ithafen söylenmiştir. Ülkenin orijinal adı Netherlands ise deniz seviyesinden düşük olduğu için "alçak ülke" anlamına gelmektedir. Ülkede para birimi olarak Euro'dan farklı bir para birimi kabul edilmemektedir. Ülkede Flemenkçe’nin lehçesi Dutch (Hollandaca) kullanılır. Bunun yanında ülke halkı pek çok dil bilmektedir. Bunun nedenleri arasında ise birbirinden farklı 178 milletle bir arada yaşaması sayılabilir. Ülkede bisikletçilere dikkat etmenizde fayda var. Çünkü yol önceliği bisikletlilere veriliyor. Ülke eşcinsel bireyler konusunda oldukça geniş özgürlüklere sahiptir. Eşcinsel evliliği ve eşcinsel bireylerin kendilerine ait mekânların olması serbesttir. Ayrıca bireyin kendi yaşamına son verme hakkı olarak ötenazi yasal hâle getirilmiştir.

Haberin Devamı

Şehirde yapılacak kültürel, sanatsal ve turistik aktiviteler

Şehir 17. yüzyıldan kalma tarihi evlere sahiptir. Bu evler eşya taşınırken kolaylık sağlaması amacıyla eğik ve kancalı bir yapıdadır. Şehirde pek çok kanal bulunmaktadır; kanallar arasında en ünlüleri Keizergracht, Herengracht, Prinsengracht'tır. Kanal sayısı ile Venedik'i bile geride bırakan şehir, müzeleri konusunda da geniş alternatiflere sahiptir. Örneğin Van Gogh Müzesi'nde ressamın tablolarına, çizimlerine ve hayatına dair bilgileri inceleyebilirsiniz. Şehrin merkezindeki Dam Meydanı da ziyaret edilen yerler arasındadır. Meydanda tarihi Kraliyet Sarayı ve Birinci Dünya Savaşı'nda hayatını kaybedenler anısına dikilmiş anıt bulunmaktadır.

Şehirde tarihi değere sahip kiliseler bulunmaktadır. OudeKerk (eski kilise) ve NieuweKerk (yeni kilise) bu kiliseler arasındadır. Kiliselerin yanı sıra şehir yeşillik ve çiçek çeşitleri konusunda oldukça zengindir. Bu çeşitliliğin kanıtı olarak Bloemenmarkt (çiçek pazarı) ve Vondelpark ziyaretçilerini beklemektedir.

Amsterdam'da bira ve uyuşturucu

Haberin Devamı

Şehir gece hayatı olduğu kadar bira ve uyuşturucu konusunda da ön plana çıkmayı başarmaktadır. Nitekim magicmushroom (sihirli mantar) gitmeden önce çoğu turiste tavsiye edilmektedir. Bu mantarın pek çok farklı etkiye sahip birden fazla çeşidi vardır. Kısa süreli halüsinasyona ve mantıksız konuşmalara sebep olan mantar Amsterdam'a gidenlerin denedikleri ilk şeyler arasındadır. Ancak mantarın tüketim ayarının belirlenememesi nedeniyle ülkede üretimi yasaklanmıştır. Bu durum alternatif olarak Magic Truffle'ın piyasaya sürülmesine neden olmuştur. Uyuşturucunun (hafif etkilere sahip olanlar) kullanımı ve satımı “Coffee Shops” denilen mekânlarda tamamıyla yasaldır. Bu mekânda haşhaş içerikli kekler, çeşitli otlar ve yeşil bez etiketli marihuana satılmaktadır. Ayrıca bu ürünler hediyelik eşya olarak da kullanılabilir. Burada bir uyarı yapmakta fayda var. Çünkü aşırı doz uyuşturucu bulunan ürünlerin yurt dışına çıkarılması konusunda sıkıntı yaşanabilir.

Bira piyasasında ise en öne çıkan markalardan biri Hollanda yapımıdır. Söz konusu bira markası Heineken Experince'dir. Heineken bira üretimi konusunda dünyaya kalitesini ispatlamış bir şirkettir. Şirketin eski fabrikası Amsterdam'da müze hâline getirilmiştir. Müze bira yapımını ve kuruluş tarihini eğlenceli bir şekilde turistlere sunmasıyla ilgi çekmektedir. Müzeyi gezerken ücretsiz bira deneyebilir ya da kendi biranızı meydana getirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Amsterdam’da gece hayatı ve festivaller

Amsterdam güneş battıktan sonra bambaşka bir hâle bürünmektedir. Gece hayatı denince şehrin Rembrandtplein ve Leidseplein ilk akla gelenlerdir. Gece kanallar ve köprüler üzerindeki aydınlatmalar rengârenk olurken gece kulüplerinden ya da çeşitli mekânlardan blues, jazz, rock'n rol, klasik müzikler yükselmektedir.

Gece hayatının dışında festivalleri de oldukça renkli bir şehirdir. Nitekim çeşitli konularda düzenlenen festivaller turistlerin ilgisini çekmektedir. Örneğin Amsterdam Pride, eşcinsellere yönelik düzenlenen festivaller arasındadır. Prensengrachtconsert ise klasik müzik severlerine hitap etmektedir. Dans ve tiyatro hayranı ziyaretçiler daha çok Vondelpark Festivali'ne gitmektedir.

Haberin Devamı

Gece hayatı denince şüphesiz akla gelen diğer bir yer ise RedLightDistrict'tir (Kırmızı Fener Mahallesi). Seks işçisi kadın ve transeksüellerin vitrinlerde kendilerini sergilediği sokak, turistlerin Amsterdam'daki odak noktalarından biridir. Sokak yasal olarak hükümet için hiçbir sakınca göstermemektedir. Sokakta ayrıca seks müzeleri, çeşitli erotik tiyatro gösterilerinin bulunduğu yerler ve gay barlar bulunmaktadır. Gittiğinizde kalabalık turist grupları tarafından izlenmekten hoşlanmayan seks işçilerinin vitrin perdelerini kapattığına da sizi davet ettiğine de şahit olabilirsiniz.

Yazarlar