Siyaset Anayasa dayatma kültürüyle olmaz

Anayasa dayatma kültürüyle olmaz

11.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anayasaların uzlaşmayla değişebileceğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, Ecevit döneminde 38 maddenin uzlaşmayla değiştiğini söyledi. Şu anda Türkiye’de anayasa değiştirecek ortamın olmadığını savunan Kılıçdaroğlu, “OHAL var. Kimse korkudan konuşamıyor. Her an herkes tutuklanabilir” dedi

Anayasa dayatma  kültürüyle olmaz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliği teklifine ilişkin olarak, “Atatürk’e verilmeyen yetki, Türkiye’yi felakete sürükleyen birisine verilecek. Üstelik PKK’nın, IŞİD’in, FETÖ’nün ve El Nusra’nın kandırdığı adama vereceğiz bu yetkiyi. Neyine yetmiyor cumhurbaşkanlığı, daha ne istiyorsun arkadaş ya, otur yerinde arkadaş” ifadesini kullandı.
Anayasanın dayatma kültürüyle değil uzlaşma kültürüyle değişebileceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, Bülent Ecevit döneminde 38 maddenin bu şekilde değiştiğini belirtti.
Kılıçdaroğlu, dün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada şunları kaydetti:
BAYKAL’DAN TARİHİ KONUŞMA: Gündemimizde anayasa değişikliği var. Deniz Baykal, tarihe geçecek bir konuşma yaptı. Kendi çıkarımız için değil partimizin çıkarı için de değil, görüşü ne olursa olsun bu milletin çıkarı için mücadele eden bir partiyiz. Anayasalar bir toplumun uzlaşma belgeleridir. Haklar güçler ayrılığı ilkesiyle yani yetkinin bir kişinin elinde toplanmamasıyla güvence altına alınır. Yasama, yargı ve yürütme, birbirini denetleyecek, biri diğerinden üstün olmayacak.
NE OLUYOR SAVAŞ MI VAR: Anayasa dayatma kültürüyle olmaz, uzlaşma kültürüyle yapılır. Ecevit’in başbakanlığında 38 madde değiştirildi. Oylama yapılırken birileri çıkıp milletin gözünün içine baka baka ‘ben evet oyu kullanıyorum’ diye sanki maharetmiş gibi kendi partisine güven vermek isteyen bir tavır sergilememiştir. Şimdi, anayasa değiştirecek bir ortam yok. OHAL var. Kimse korkudan konuşamıyor. Her an herkes tutuklanabilir, her an herkesin mal varlığına el konulabilir, Meclis’in etrafında polis araçları, TOMA’lar, kamyonlar var. Ne oluyor savaş mı var? Anayasada ne değişecek kimsenin haberi yok. Diyoruz ki televizyonlardan canlı verin, vermeyiz diyorlar.
SİVİL DARBE YAPILDI: 15 Temmuz kontrollü darbe girişiminden sonra 20 Temmuz’da asıl sivil darbe yapıldı. Kimse unutmasın bunu. Bir darbe dönemi yaşıyoruz. 12 Eylül döneminde bile bunlar olmadı. Her darbe döneminden sonra darbeciler kendi geleceklerini güvence altına almak için anayasayı değiştirmişlerdir. Aynısını yapıyorlar. Ne oldu birdenbire parlamenter demokratik sistemden vazgeçiyoruz da totaliter bir sisteme geçiyoruz.
FETÖ’NÜN KANDIRDIĞI ADAMA VERECEĞİZ: Ne yapmak istiyorlar. Yüzde 51 ile seçilen cumhurbaşkanına, milletin yüzde 100’ünü temsil eden TBMM’yi feshetme yetkisini veriyorlar. Milli iradeye ihanettir bu. Atatürk’e verilmeyen yetki, Türkiye’yi felakete sürükleyen birisini verecek. Üstelik PKK’nın, IŞİD’in, FETÖ’nün ve El Nusra’nın kandırdığı adama vereceğiz bu yetkiyi. Kendisinden istirham ettim, şu teklifi geri çek, milleti böleceksin, kavga ettireceksin, Türkiye’yi bütün dünyaya rezil edeceksin.

‘GELECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ’

Cumhurbaşkanısın, cumhurbaşkanı pozisyonunda oturan kişi bunu yapmamalı. Bu sorun, sadece Erdoğan sorunu değil. Biz Türkiye’nin geleceğini düşünüyoruz, yarın bir başkası çıkar, ona da aynı yetkiler verilirse karşı çıkarız. Başbakanlık tamamen kaldırılıyor, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde kendi ipini çeken bir başbakan ile karşı karşıya kalacağız, o da Binali Yıldırım. Amaç TBMM’yi Cumhurbaşkanlığı’nın arka bahçesi haline getirmek. Bu Milli Kurtuluş Savaşı’nın tarihine ihanettir. Milli kurtuluş savaşından da rahatsızlar. Birilerinin boyunduruğuna mı ihtiyaç hissediyorlar? Cumhurbaşkanı’na kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi veriliyor, üniter yapıyı bozacak her türlü kararı alabilir. Milletvekilleri, kendi vicdanına sorarak oy kullanmalıdır, birilerine yalakalık yapmak için oy kullanmak milletvekiline yakışmaz.

BİR AN ÖNCE ÇEKİLMELERİ LAZIM: Çöken bir devlet yapısının üzerine, çöken devlet yapısının anayasasını getiriyor. Devleti, teröre ve terör örgütlerine teslim edilen bir devlet var. İstedikleri yerde istedikleri zaman her türlü eylemi yapıyorlar. Terör olaylarının arkasından koşan beceriksiz bir hükümet var. Devlet yönetilmiyor, yönetilmediği için bir an önce makamlarından çekilmeleri lazım arları varsa. Demokratik parlamenter sistem neyimize yetmiyor, totaliter bir devlet getiriyorlar. Türkiye bir kişiye teslim edilebilir mi? Bu kadar küçük, onursuz bir devlet midir Türkiye Cumhuriyeti?

FRENİ PATLAMIŞ KAMYON: Freni patlamış kamyon gibi gidiyoruz. Sen Türkiye’yi düzelteceksen gel oturalım iktidarıyla muhalefetiyle, düzlüğe çıkarmak için her türlü desteği verelim. Hayır, illa ve illa başkanlık. Totaliter bir yapıyı Türkiye’ye getirirseniz, Türkiye’yi bölersiniz, ayrıştırırsınız. Türkiye’yi Peşaver’e çevirdiler, masum insanlarımız hayatını kaybediyor.