Antalya Anestezi Uzmanları Hastayı da, Doğayı da Koruyacak

Anestezi Uzmanları Hastayı da, Doğayı da Koruyacak

11.11.2018 - 13:20 | Son Güncellenme:

.

Anestezi Uzmanları Hastayı da, Doğayı da Koruyacak

Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneğinin 52. Ulusal Kongresi Antalya’da yapılıyor. Anestezi alanında önemli gelişmelerin tartışıldığı kongrenin bu yılki ana konusu ‘kaynakların etkin kullanılması’ oldu.
Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneğinin 52. Ulusal Kongresi, Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Belek’te bir otelde gerçekleştiriliyor. Kongreyle ilgili İHA’ya açıklamalarda bulunan Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Ömer Kurtipek, doğayı ve insanoğlunun geleceğini korumak için anestezi hekimleri olarak kendi sorumluluklarının farkında olduklarını belirterek, "Kongremizde daha yaşanabilir bir dünya için sürdürülebilir anesteziyi savunuyoruz. Kongremizde ameliyathanelerde kullanılan geri dönüştürülebilir tıbbi malzemeleri olan serum şişeleri ve ilaç kapaklarından ‘duygu ağacı’ yaptık. Amacımız kullandığımız tıbbi malzemelerin miktarına ve doğa üzerine etkisi konusunda farkındalık oluşturmaktı” diye konuştu.
Kongrede ulusal ve uluslararası birçok bilim insanının katılımıyla önemli bilgilerin ve son gelişmelerin konuşulduğunu ifade eden Prof. Dr. Kurtipek, sosyal olarak da hekimlerin hem içinde bulunduğu stresli ortamdan birkaç gün olsa da kurtulmalarını sağlamak için zengin bir sosyal program yaptıklarını dile getirerek, 10 Kasım nedeniyle her hekimin kapısına Atatürk’ün Nutuk’unu astıklarını belirtti.
Anestezi uzmanlarının ameliyathanelerde çok kritik görev üstlendiklerine, bu yüzden pratik uygulamaların önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kurtipek, "Hekimlerimizin pratiklerini geliştirmesi için kongrede birçok kurs düzenliyoruz. Simülasyon odamızda hekimler kendi becerilerini geliştiriyor. Ameliyathanelerdeki kriz yönetiminde ne yapacaklarını öğreniyorlar. Burada da en önemli amacımız hasta güvenliğini sağlamak" dedi.

“Hekimlerin sorunu her geçen gün davaların artması”
Anestezi uzmanları başta olmak üzere hekimlere açılan mesleki davaların son zamanlarda arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Kurtipek, kongrede özellikle hukuki konuların da masaya yatırıldığını, bir taraftan hasta güvenliğini sağlamaya yönelik önlemlerin, diğer taraftan hekimlerin hukuki sorun yaşamaması için gereken tedbirlerin anlatıldığı oturumların düzenlendiğini ifade etti. Türkiye’de çalışan hekimlerin dünyada birçok meslektaşından bilimsel beceri anlamında daha iyi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kurtipek, kongreye hem Sağlık Bakanlığı hem de Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerinin de davet edildiğini belirterek, "Amacımız kongrede bilimsel gelişmelerin yanısıra hekimlerin, anestezi teknisyen ve teknikerlerinin de sorunlarını doğrudan idareye aktarmalarına imkan sağlamak. Sorunlarımızı ortak akılla çözmenin en doğru yol olacağını düşünüyoruz. Özellikle Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan son değişiklikle anestezi uzmanları aleyhine bir düzenleme yapıldı. Biz de bu konudaki sorunlarımızı hem dernek olarak aktardık hem de kongrede dile getirdik" şeklinde konuştu.

“Amacımız anesteziden ölümleri sıfıra indirmek”
Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Jülide Ergil ise hasta güvenliğinin gerek Avrupa Anestezi Derneği (ESA), gerekse de Dünya Anestezi Derneğinin (WFSA) son yıllarda üzerinde durdukları ve uluslararası standartlar oluşturmak için çalıştıkları bir konu olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Ergil, "Biz de dernek olarak bu iki dernek ile birlikte hasta güvenliği konusunda kılavuzlar, formlar ve uyulması gereken kuralları dernek web sitemizden paylaştık. Bu kurallara uyulması için eğitimler düzenliyoruz. Son 15 yılda anesteziden ölümler teknolojik gelişmeler ve yeni anestezi teknikleri ile önemli oranda düştü. Amacımız şu an on binde bir olan anesteziden ölüm oranını sıfırlamak" diye konuştu.

Türki Cumhuriyetlerle işbirliği
Anestezinin hasta ve hekim açısından çok riskler barındırdığını, anestezi uzmanlarının tükenmişlik sendromuna çözüm bulmak için kongrede çeşitli oturumlar düzenlendiğine de dikkat çeken Doç. Dr. Ergil, ilk defa bu kongrede Türki Cumhuriyetlerinden dernek temsilcileri ile toplantı yapıldığını belirterek, "Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan ve Özbekistan’dan birçok anestezi uzmanı geldi ve ortak çalışma yaptık. Bilgi paylaşımında bulunduk" dedi.