Gündem Ankara-Çankırı imza seferi!

Ankara-Çankırı imza seferi!

22.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Iraklı muhabir Z.A., kaçak yollarla geldiği Ankara’da yaşamasına rağmen 15 günde bir Çankırı İl Göç İdaresi’ne giderek imza atıp geri dönüyor.

Ankara-Çankırı imza seferi

Eski Irak Başbakanı’nın oğlu aleyhinde bir gazetede yaptığı haberin ardından evi devlet görevlilerince basılan ve kız kardeşi kaçırılmak istenen Z.A., 2017 yılında yasa dışı yollardan Türkiye’ye giriş yaptı. Z.A., daha sonra Türkiye’ye iltica başvurusu yaptı. YUKK kapsamında Türkiye’de kalan Z.A., önce Kastamonu’ya ardından da Çankırı’ya yerleştirildi. İkâmet adresi Çankırı’da gözüken, ancak yaşamını Ankara’da sürdüren Z.A.’nın imza atamaması durumunda uluslararası koruma başvurusu geri çekilmiş sayılarak sınır dışı edilecek.

Haberin Devamı

Ankara Barosu Mülteci Hakları Merkezi Başkanı Sadık Onur Gelbal, “Türkiye’de yaşayan mülteciler gerek maddi koşulları gerek hukuk sistemini bilmemeleri sebebiyle yaşadıkları diğer sorunların yanında, adalete erişimde de sorun yaşamaktadır. Hukuki hakları ve itiraz süreleri hakkında bilgilendirilmeyen mülteciler, çoğu zaman yasal yollara başvuramadan sınır dışı edilmektedir” dedi. Kamu kurumlarının, kanundan doğan bilgilendirme, danışmanlık ve avukatlık hizmetinden yararlandırma gibi konularda daha hassas hareket etmesi gerektiğini kaydeden Gelbal, “Mültecilerin en çok mağdur olduğu konular arasında ayrımcılık ile kaçak ve ucuz iş gücü olarak görülmeleri geliyor” ifadesini kullandı. Ankara Barosu Mülteci Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Ebru Beşe ise, adreste bulunamaz ise uluslararası koruma geri çekilmiş sayılıyor” diye konuştu.

Yazarlar