Siyaset ‘Acele yorum haksızlık olur’

‘Acele yorum haksızlık olur’

13.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

AYM’nin Alpay ve Altan ile ilgili kararını değerlendiren Başbakan Yıldırım, ‘Mahkemeleri hırpalamak doğru değil’ dedi Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ ise AYM’ye sert çıktı: Anayasa ve yasaların çizdiği sınırı aşmıştır

‘Acele yorum  haksızlık olur’

Başbakan Binali Yıldırım, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan için verdiği hak ihlali kararı konusunda, “Takdir edersiniz ki ilk derece mahkemesi dosyaya hakimdir. Doğru kararı verecek olan ilk derece mahkemedir. Yerel mahkeme dosya içeriğini de dikkate alarak AYM’nin kararını da dikkate alarak en uygun hukuka uygun karar verecektir. Mahkemeleri verdikleri kararlarla tartıştırmak, tartışılır hale getirmek hukuk devletinin ilkelerini aykırıdır ve ülkeye de hukuk sistemimize de olumlu bir katkısı yoktur” dedi.
Yıldırım, dün Pursaklar Merkez Camii’nde kıldığı cuma namazının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıldırım, AYM’nin kararına ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
‘AYM içeriği bilmiyor’
“Hak kaybına uğramış olanların müracaatı burada değerlendirilmekte ve karar verilmektedir. AYM’nin kararını beğeniriz beğenmeyiz bunun incelenmesi değerlendirmesi ayrı bir şeydir. Ancak takdir edersiniz ki ilk derece mahkemesi dosyaya hakimdir dosyanın içeriğini biz de bilmiyoruz, AYM de bilmiyor. O bakımdan doğru kararı verecek olan ilk derece mahkemesidir. Zaten AYM de değerlendirmesinde bir kaç husustaki talebi iddiayı dayanaktan yoksun bulmuş ve reddetmiştir. Ancak tutuklanma sebebini yeterli görmeyen çoğunlukla bir karar almıştır. Bu mahkemesine gelecek, davanın görüldüğü mahkeme de gerekli karar verecektir.
Mahkemeleri verdikleri kararlarla tartıştırmak, tartışılır hale getirmek hukuk devletinin ilkelerini aykırıdır ve ülkeye de hukuk sistemimize de olumlu bir katkısı yoktur. Mutlaka alınan kararlar bir kesimi mutlu eder bir kesimi mutsuz eder. Ancak her kararın üzerinde mahkemelerimizi alıp hırpalamak onları keselemek itibarını azaltmak doğru bir şey değildir. Türkiye’de hak arama yolları açıktır. Kaldı ki, bu dava sonuçlanmış bir dava da değildir. Dikkatinizi çekerim daha duruşması yapılıp son kararı verilmiş bir dava da değildir. O bakımdan acele yorum yapmak acele davranmak, kanaatte ısrar etmek mahkemeye de haksızlık olur ve davaya da bir anlamda gölge düşürür.”
Bozdağ’dan tepki
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, “Şahin Alpay ve Mehmet Altan kararıyla Anayasa Mahkemesi; Anayasa ve yasaların çizdiği sınırı aşmış, kendini ilk derece mahkemesi yerine koyarak vaka ve delil değerlendirmesi yapmış; suçun oluşumunu ve delil durumunu değerlendirmiştir” ifadelerini kullandı.
Bozdağ, Anayasa Mahkemesi’nin kapatılan eski Zaman gazetesi yazarlarından Şahin Alpay ile gazeteci Mehmet Altan hakkında verdiği hak ihlali kararını dün sabah twitter hesabından yaptığı paylaşımla değerlendirdi.
Bozdağ, anayasa ve yasada belirtilen konularla sınırlı bireysel başvuruları incelemenin ve karara bağlamanın, Anayasa Mahkemesi’nin yetkisi ve görevi dahilinde olduğunu anımsattı. Bireysel başvurunun, Anayasa Mahkemesi’ni güçlendirdiği gibi kişisel hak ve özgürlükler bakımından da önemli bir yargısal güvence olduğunu vurgulayan Bozdağ, şunları kaydetti:
“Bireysel başvuruları karara bağlarken Anayasa Mahkemesi, anayasa ve yasaların kurallarıyla bağlıdır, Anayasa ve yasaların belirlediği sınırları aşamaz, ilk derece veya istinaf ya da temyiz mahkemesi gibi hareket edemez, hiçbir kurala bağlı değilmiş gibi karar veremez. Alpay ve Altan kararıyla (yayınlanan mahkeme açıklamasına göre) Anayasa Mahkemesi; anayasa ve yasaların çizdiği sınırı aşmış, kendini ilk derece mahkemesi yerine koyarak vaka ve delil değerlendirmesi yapmış; suçun oluşumunu ve delil durumunu değerlendirmiştir. Bireysel başvuruları inceleyip karara bağlarken Anayasa Mahkemesi, ilk derece mahkemesi veya istinaf mahkemesi ya da temyiz mahkemesi veyahut da süper temyiz mahkemesi gibi davranamaz ve bu mahkemeler gibi karar veremez. Anayasa Mahkemesi’nin Alpay ve Altan kararları, Can Dündar kararının kötü ve yanlış bir tekrarından ibarettir.”
‘Özenli olunmalıdır’
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı da kararla ilgili olarak, “Bir hukuk devletinde mahkemeler arasında tartışmalara yol açacak işlemlerin yapılıyor olması son derece üzücü. Bunlardan üzüntü duyuyoruz. AYM’nin hak ihlali var demesiyle esas yargılamayı yapan mahkemenin buyruk olarak dikkate alıp almayacağı da elbette tartışılır. Daha özenli olunması gerekir” değerlendirmesi yaptı.

Gül: Gazeteciler tutuksuz olmalı

Anayasa Mahkemesi’nin Şahin Alpay ve Mehmet Altan kararına rağmen tahliye edilmemelerine yönelik soru üzerine 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül şunları söyledi: “Biliyorsunuz ben Cumhurbaşkanıyken de ayrıldıktan sonra da gazetecilerin tutuksuz yargılanmasının hem adalet açısından hem Türkiye’nin imajı açısından doğru olduğunu söylemişimdir. Bugün de o görüşteyim. Türkiye’nin rahatlaması ve Türkiye’nin imajının iyileşmesi açısından da.”