Ankara Ankara'da biçerdöver kursları hız kazandı

Ankara'da biçerdöver kursları hız kazandı

24.01.2015 - 12:47 | Son Güncellenme:

Hububatta önemli ürün kayıplarına yol açan dane kaybını azaltmak için hasat döneminde sıkı kontroller yapan ve yaptırımlar uygulayan Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, biçerdöver operatörlerine yönelik olarak da kurslar düzenliyor.

Ankarada biçerdöver kursları hız kazandı

Hububatta önemli ürün kayıplarına yol açan dane kaybını azaltmak için hasat döneminde sıkı kontroller yapan ve yaptırımlar uygulayan Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, biçerdöver operatörlerine yönelik olarak da kurslar düzenliyor.
Gelen talepler doğrultusunda Halk Eğitim Merkezleri ve Ziraat Odaları ile ortaklaşa kurslar düzenleyen Müdürlük 2015 yılının ilk kursunu 12 kursiyerin katılımı ile Sincan ilçesinde düzenlerken, kurslar gelecek taleplere göre diğer ilçelerde de açılacak.
Teorik bilgilerin yanı sıra biçerdöverlerin üzerinde uygulamalı bilgilerin de verildiği eğitimler sonunda yapılacak sınavda başarılı olanlara Biçerdöver Operatörlük belgesi verilecek. Eğitimde kursiyerlere biçerdöverlerin ayarı, biçerdöverlerin dolap hızı, elek açıklık ayarları, rüzgarlık devir ayarları, biçim teknikleri, ürünlere göre ayar ve kullanım şekilleri gibi bir çok konuda bilgiler verilirken, nem ve çiğin yoğun olduğu saatlerde de biçim yapılmaması gerektiği anlatıldı.
Önemli bir hububat üretim bölgesi olan Ankara’da üretilen ürünlerin hasadının düzgün ve usulüne uygun yapılmasının hem çiftçilerin alını terinin karşılığını tam olarak alabilmesi, hem de ülke ekonomisi için büyük önem taşıdığını belirten Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, bu amaçla biçerdöver operatörlerine yönelik kurslar düzenlediklerini söyledi. Geçen yıllarda düzenlenen kursların bu yıl da devam ettiğini kaydeden İl Müdürü Muhsin Temel, “Hasat sırasında bilinçsiz ve gelişigüzel yapılan biçimlerde yaşanan dane kayıpları büyük ekonomik kayıplara yol açmakta ve çiftçilerimizin emeklerinin bir bölümü boşa gitmektedir. Ankara Gıda, tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak bu ürün kayıplarını en aza indirebilmek için çiftçilerimizi ve biçerdöver operatörlerini bilgilendirici çalışmalar yapıyor, hasat zamanı da sıkı kontroller uyguluyoruz” dedi.
Alınan tedbirler ve yapılan eğitim çalışmaları sonucunda Ankara’da dane kayıplarının yüzde 1’ler seviyesine düştüğünü ifade eden Temel şunları kaydetti:
“Ankara’nın yılda ortalama bir buçuk ile iki milyon ton civarı buğday ve arpa üretimi oluyor. Bu eğitimlerle dane kaybını binde bir oranında bile düşürsek bin beş yüz, iki bin ton hububatın boşa gitmesi önlenerek, ekonomiye kazandırılmış olur. Bunun için biçerdöver operatör eğitimini ve hasat zamanı denetimleri çok önemsiyoruz. Tüm biçerdöver operatörleri bu eğitime katılmak zorunda. Hasat döneminde belgesiz biçerdöver kullanıcılarına cezalar uyguluyoruz. Önümüzdeki hasat döneminde de bu denetimlerimizi büyük bir hassasiyetle yürüteceğiz. Çiftçilerimizin işinin az olduğu bu kış aylarında, tüm biçerdöver kullanıcılarını bu eğitimi alması konusunda uyarıyorum”.