Yaşam Ankara’da gaz faciası: 7 GENÇ ÖLDÜ

Ankara’da gaz faciası: 7 GENÇ ÖLDÜ

02.01.2009 - 00:35 | Son Güncellenme:

Ankara’da yeni yılı kutlamak için bir araya gelen gençler, kombinin bacaya bağlantı borusunun yıpranması nedeniyle evin içine karbonmonoksit dolduğunu fark edemeyince yaşamlarını yitirdi. Başka bir daireden yapılan ‘sızıntı ihbarı’ üzerine gelen doğalgaz ekipleri ise açılmayan kapıya rağmen geri dönünce facia engellenemedi

Ankara’da gaz faciası: 7 GENÇ ÖLDÜ

Ankara’da yeni yılı kutlamak için Birlik Mahallesi’ndeki bir evde toplanan Bilkent Üniversitesi hazırlık sınıfı öğrencisi 7 genç, sızan doğalgazdan zehirlenerek hayatını kaybetti. Kombinin bacaya bağlantı borusunun aşırı yıpranması nedeniyle yanan gazın ters rüzgârla evin içine dolduğu tespit edildi.
Üst katta oturan ailenin sabaha karşı doğalgaz zehirlenmesi şikâyetiyle hastaneye kaldırılması üzerine apartmana giden Başkent Doğalgaz A.Ş. ekibinin gençlerin kapısını çalıp, açılmadığını görmelerine rağmen geri döndüğü öğrenildi. Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Veysel Karani Demir, olayın kombiyi bacaya bağlayan borunun yırtık ve yıpranmış olmasından kaynaklandığını, karbonmonoksit bacaya gelmeden ortama yayıldığı için ölümlerin meydana geldiğini açıkladı. Borunun yenisinin piyasada 5 TL’ye satıldığı öğrenildi.

Hep beraber kutlayacaklardı
Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bu yıl kazanan ve hazırlık sınıfında okuyan Turan Özgür Attila (18), İzmir’den kendisiyle birlikte Ankara’ya taşınan annesinin yılbaşı nedeniyle İzmir’e dönmesini fırsat bilerek, arkadaşlarına yeni yılı birlikte kutlamayı önerdi. Fanatik bir Göztepe taraftarı olan ve haftasonu takımının maçını izlemek için İzmir’e gitmeyi tasarlayan Attila, Ankara’da yaşayan halası Gonca Arıkök’ten izin alarak okul arkadaşlarını eve çağırdı. İç Mimari Bölümü öğrencisi Büşra Bek (18), Siyaset Bilimi Bölümü öğrencisi Elif Koyuncuoğlu (21), Ticaret ve Yönetimi Bölümü öğrencisi Tarık Şükrü Yılmaz (20), Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Ceren Okkalı (17), Turizm ve Otelcilik Bölümü öğrencisi Erol Can Özdokumacı (19) ve Kimya Bölümü öğrencisi Oğuzhan Tozburun (18) Attila’nın yaşadığı, Birlik Mahallesi’ndeki Yeşil Vadi Apartmanı’nın 3 numaralı dairesinde bir araya geldi.

Polis aradı
Yeni yıla birlikte eğlenerek giren gençler, ilerleyen saatlerde evin 2 ayrı odasında sohbet ederken, soludukları karbonmonoksit gazını fark edemedi. Aynı saatlerde, üst katta yaşayan Koç ailesinin, Hollanda’da yüksek lisans yapan ve yılbaşı için Ankara’ya dönen oğlu Emre Koç, kardeşinin bayıldığını görünce ambulans çağırdı ve annesi, babası ve kardeşini hastaneye kaldırdı. Yardım istemek için 7 gencin bulunduğu dairenin kapısını çalan Koç yanıt alamadı. Ailenin ambulansla götürüldüğü İbni Sina Hastanesi’nde görevli polisler, daha önce EGO’ya bağlı olan doğalgaz hizmetlerini özelleştirilmesinden sonra üstlenen Başkent Doğalgaz A.Ş.’yi aradı. Polisler doğalgaz sızıntısı bilgisini verdi.

Gelip döndüler
Başkent Doğalgaz ekibi, 05.09’da apartmana geldi. Sadece 3 dairesinde oturulan, diğer daireleri boş olan apartmanı gözden geçiren ekip, gençlerin bulunduğu dairenin kapısını çaldı. Ancak ekip, üst kattaki ailenin zehirlenme şikâyetini bilmesine rağmen, kapı açılmayınca, içeri girmeyi denemek yerine geri döndü. Apartmana gelen polisin isteği üzerine alt katta oturan komşuları, Attila’nın İzmir’deki annesine ulaştı. Anne Okşan Attila’nın ulaştığı Attila’nın halası Gonca Arıkök, polis ve çilingir çağırarak 09.00 sıralarında kapıyı açtırınca korkunç manzarayla karşılaştı.

Son anda fark etti
Gençlerin altısı odalarda, Büşra Bek ise koridorda ölü halde bulundu. Bek’in zehirlendiklerini fark ederek evden çıkmaya çalıştığı ancak koridorda bayılarak, yaşamını yitirdiği belirtildi. Attila’nın evde beslediği kedi de gazdan zehirlenerek öldü. Başkent Doğalgaz ekipleri, daireye bu kez zehirlenmenin nedenini tespit için döndü. Bilirkişi olarak atanan Makine Mühendisleri Odası Ankara Şube Sekreteri Şenol Karaca, fleksible borudaki yırtık ve delikler nedeniyle kombinin gazı kesmemiş olabileceğini kaydetti. Ölümlerin çiğ doğalgaza maruz kalınması halinde 30 saniye içinde gerçekleşmiş olabileceği belirtildi. Gençlerin ölümüne neden olan borunun yenisinin piyasada 5 TL’ye satıldığı bildirildi. Kombinin bulunduğu mutfak camındaki havalandırmanın ise gazete kağıdıyla kapatıldığı anlaşıldı.
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz ise “Kombiyi bacaya bağlayan boruda yırtılmalar olmuş. Boru, atık gazı emerek içeri sızdırmış. Üst dairedeki yırtık az olduğu için onlar fazla etkilenmemişler. Bacalarda, aksaklık tespit edilemedi” diye konuştu.

Ankara’da gaz faciası: 7 GENÇ ÖLDÜ



Ankara’da gaz faciası: 7 GENÇ ÖLDÜ




İddialar ciddi
Evdeki kombinin, bacası mutfak camından dışarı çıkartılmaya yönelik tasarlanan “hermetik” tipte olduğu, buna rağmen kombinin çıkışının ana bacadan yapıldığı belirtildi. Belediyenin 2002’de yapılan binaya doğalgaz sistemini yerinde incelemeden onay verdiği, bacanın 2005’te çıkan mevzuata göre çelikten yapılması gerekmesine rağmen bu tipte olmadığı iddia edildi. Aynı binada daha önce gaz kaçağı yaşandığı da ileri sürüldü.


Ankara’da gaz faciası: 7 GENÇ ÖLDÜ




Ekip neden geri döndü?
Doğalgaz ekibinin, 05.10’da apartmanın 4 numaralı dairesinin ihbarı üzerine olay yerine gittiğini söyleyen Başkent Doğalgaz A.Ş. Genel Müdürü Veysel Karani Demir şöyle konuştu: “Kaçak bulunamayınca binayı terk etmişlerdir. Üzücü olayın olduğu daire için maalesef bir ihbar gelmemiştir. Acil ekiplerimiz bir kaçak ihbarı geldiğinde, ihbarın yapıldığı meskende kontrol yapar, kaçağın nereden kaynaklandığını araştırırlar. Yapılması gerekenleri yaptıktan sonra da oradan ayrılırlar. Diğer dairelere bakmazlar. Çünkü bu ekipler ihbarın yapıldığı daireye giderler. Bacaların 6 ayda bir temizletilmesi ve cama takılan havalandırmanın kapatılmaması gerekiyor.”

Ölüyor mu bilemeyiz
Demir, Milliyet’in ekibin neden geri döndüğü sorusuna ise “Bize günde bir kısmı asılsız 800-850 ihbar gelir. Kapıyı çalıyorlar, kimse çıkmıyor. Dışarıdan ölçüm yapıyorlar. Dışarıda sızıntı yok. Mecburen geri dönüyorlar. Kim çağırıyorsa gidip ona müdahale edebiliyorsunuz. Gazın kokusu da olmaz. İçeri girip ölçmek gerekir. İhbar acil mi, ölüm oluyor mu bilemeyiz. Biz şirketiz. Kapıyı kırdın, adam karısıyla yatakta, ne söyleyeceksin? Kapıyı çalarsın, çıkıyorsa vatandaş söylersin” yanıtını verdi. Demir, “Eve gelince hanıma sordum. Bizim apartmanda da kontrol yapılmamış. Baca kontrolünü vatandaşın yaptırması lazım. Biz ilanla duyuruyoruz. 1 milyon abonenin rutin kontrolü sözkonusu olamaz” dedi.


Ankara’da gaz faciası: 7 GENÇ ÖLDÜ

Çizmelerine sarılarak ağladı
Yeni yılın ilk saatlerinde feci bir şekilde hayatlarını kaybeden 7 üniversiteli gencin yakınları fenalık krizi geçirdi. Evlatlarının ölüm haberiyle yıkılan acılı aile yakınlarından biri, ölen gençlerden birisine ait olan kahverengi renkli çizmelere sımsıkı sarılarak, apartmanın önünde dakikalarca ağladı.

Haberin Devamı

Fotoğraf: ALTAN BURGUCU

‘Belki önlenebilirdi’
Olay yerine gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, “Kapı açılmadan 3-4 saat önce ölmüşler. Doğalgaz ekibi, zamanında daireleri açtırıp bakabilse belki facia önlenebilirdi. Bacayı kontrol etmek kimsenin aklına gelmemiş” dedi.


Yazarlar