Gündem Ankaralının çilesi 13 saat sonra bitti

Ankaralının çilesi 13 saat sonra bitti

18.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başkentte sürücülerin büyük tepki gösterdiği Ankara Bulvarı’nın ulaşıma kapatılması, mahkemeden döndü. Gece yarısı kapatılan yol, 13 saat sonra nöbetçi mahkemenin kararıyla ulaşıma açıldı

Ankaralının çilesi 13 saat sonra bitti

Başkentte, Eskişehir ve İstanbul yollarını birbirine bağlayan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın da bağlantı yollarını kapsayan Ankara Bulvarı, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kararı doğrultusunda önceki gece 03.00’te ulaşıma kapandı. Yolun ve bağlantı yollarının ulaşıma kapanması büyük tartışmalara ve tepkilere yol açarken, belediye yolun kapanmasından Atatürk Orman Çiftliği arazisine ilişkin imar planlarının iptali için dava açan ve mahkemece haklı bulunan meslek odalarını sorumlu gösterdi.

Haberin Devamı

Meslek odaları ise mahkeme kararının uygulanmasını önlemek için belediyenin kötü niyetli davrandığını öne sürdü. Gece saat 03.00’te trafiğe kapatılan yol, 13 saat sonra belediyenin kararının yürütmesinin mahkeme tarafından durdurulması üzerine trafiğe açıldı.

‘Talana hazırlayacak’

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) güney-batı yönünde yer alan, günde 350 bin aracın geçtiği, 14.5 kilometrelik alanı kapsayan Ankara Bulvarı, İstanbul ve Eskişehir yolu, Anadolu Bulvarı, Ümitköy, Bilkent, Sincan, Etimesgut, Şaşmaz, Eryaman ve Batıkent’te oturanların ulaşımını rahatlatmak üzere yapılmıştı.

Ankara Barosu ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ve Çevre Mühendisleri Odası, yolun inşası sırasında 5. İdare Mahkemesi’nde açtıkları davada, yol projesinin, “AOÇ arazilerini parçalayacağı ve talana hazırlayacağı” gerekçesiyle iptalini istemişti.

Haberin Devamı

Planlar iptal edildi

Mahkeme de, AOÇ alanlarıyla ilgili 1/10.000’lik nazım imar planı, koruma amaçlı nazım imar planı ve ulaşım planlarını iptal etmişti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, mahkemenin kararının ardından Ankara Bulvarı’nı kapatmak zorunda kaldı. Fen İşleri Dairesi Başkanlığı’nda görevli işçiler, önceki gece bulvarın Çiftlik Kavşağı girişini beton bariyerlerle ulaşıma kapattı. Yetkililer, kavşak çıkışının araçların gitmesine imkan vermek amacıyla 2 saat sonra kapatılacağını, işlemin 28 noktada eş zamanlı uygulandığını belirtti.

Bulvarı kullanmak isteyen kimi vatandaşlar, bulvarın kapatılmasına tepki gösterirken, bazıları da sürekli kullandıkları bir yol olmasına rağmen yolun kapatılmasının doğru olduğunu savundu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, konuyla ilgili ilk açıklamayı dün sabah Twitter’dan yaptı. Yolun kapatılmasıyla oluşan trafik yoğunluğunun fotoğraflarını ve davayı kazanan meslek odalarının telefonlarını paylaşan Gökçek, “Şu anda Ankara Bulvarı ve yan yollar trafiğe kapandı. Belki odaları ikna edip yanlışlıklarından döndürebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Gökçek, daha sonra katıldığı bir televizyon programında ise, bulvarın kapatılması ile ilgili belediye kararını, “mahkemeye fırsat vermek için” aldıklarını belirterek, “Nöbetçi mahkeme durdurma kararı verdiği anda yolu açarız. Eğer olumsuz sonuç alırsak, talimatını verdim ve 1 ay içerisinde ufak tefek değişikliklerle yeni plan hazırlayacağız” dedi. Gökçek’in açıklamasından birkaç saat, yolun kapatılmasından 13 saat sonra nöbetçi mahkemenin, Belediye Meclisi’nin aldığı yol kapatma kararının yürütmesini durdurmasıyla yol trafiğe açıldı.

‘Arzu ettiğimiz buydu’

Gökçek, mahkemenin kararından sonra yaptığı açıklamada, “Bizim de arzu ettiğimiz buydu. Bu suretle Ankara Bulvarı’nın açılması gerekiyordu. Biz bir saniye bile geciktirmeden buradan arkadaşlara ‘Yolları açın’ dedik. Şu an itibarıyla yollarımız açıldı. Ankara’ya geçmiş olsun diyorum. Umarım ki bundan sonra Mimarlar Odası olsun diğer odalar olsun böyle lüzumsuz gayretler içinde bulunup Ankara’yı mağdur edecek kararlar alınması için dava açmazlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan Milliyet’e yaptığı açıklamada, açılan dava kapsamında mahkemenin 10 Şubat 2014’te söz konusu imar planının yürütmesini durdurduğunu hatırlatarak, Ankara Bulvarı’nın bu karara rağmen, 6 ay sonra ağustosta açıldığını kaydetti.

Candan, “Mahkeme şimdi planı iptal etti. Gökçek halka eziyet ediyor. İnsanların kullandığı alanı hemen 2 günde ‘kapatıyorum’ yaklaşımıyla yaparsanız herkesi mağdur edersiniz. Bunun bir risk yönetim planı olması gerekiyor. Ama Gökçek kentte plan yapmayı boyacı küpü zannediyor” dedi.

Kapatılan noktalar

Ulaşıma kapatılan alanlar, Ankara’nın doğu-batı aksında trafiğin büyük oranda yükünü çeken Ankara Bulvarı’nın yanı sıra, Şaşmaz Bulvarı, Zırhlı Tümen önünde açılan yeni yolun bir bölümü, İstanbul Yolu Çiftlik Kavşağı ile çiftlik içindeki eski hemzemin geçit arasında yapılan viyadüğü de kapsıyordu.
Buna göre Celal Bayar Altgeçidi, Hipodrom Caddesi bağlantısı, İstanbul Yolu Çiftlik Kavşağı ile eski hemzemin geçit arasındaki viyadük, Ankara Bulvarı AOÇ Köprüsü ve bağlantı yolları, TİGEM Köprüsü ve bağlantı yolları, Marşandiz Köprüsü bağlantı yolları, Güvercinlik ve BELKO alt geçidi, Şaşmaz Bulvarı, Ümitköy ve Etimesgut bağlantısı kapatıldı. Cumhurbaşkanlığı Bulvarı trafiği, Silahtar Caddesi’ne verilecekti.