Gündem Anlattılar ama isimlerini gizlediler...

Anlattılar ama isimlerini gizlediler...

03.11.2014 - 11:06 | Son Güncellenme:

18 işçiyi yutan madende skandallar zinciri… Suyun çoğalmasından haberdar olan Başmühendis Yavuz Özsoy, ‘Risk sınırına 60 metre var, devam edin’ demiş.

Anlattılar ama isimlerini gizlediler...

KARAMAN’DA 18 işçinin mahsur kaldığı madende arama-kurtarma çalışmaları sürerken, yerin 350 metre altında yaşanan skandallar bitmek bilmiyor. Hâlâ o madende çalışmak zorunda oldukları için kimliklerini gizleyen madenciler ihmaller zincirini AKŞAM'a anlattı:

Haberin Devamı

OCAK ŞEFİNE SÖYLEDİK

- Olayın olduğu sabah vardiya değişiminde Ocak Şefi Recep Çiloğlu’na suyun çoğaldığını söyledik. O da madenden sorumlu Başmühendis Yavuz Özsoy’u arayıp durumu bildirmiş. Ancak Özsoy, “Daha risk sınırına 60 metre var, kazmaya devam edin” demiş. Sonra Recep Usta’nın vardiyası aşağı iniyor. Yemek sırasında ise su patlaması yaşanıyor. Recep Usta da mahsur kalan işçiler arasında bulunuyor.

SONDAJSIZ ÇALIŞTIRIYORLARDI

- Madende hâkimiyet Yavuz Özsoy’a aitti. Ocağı sondajsız çalıştırıyordu. Onun dışında da iki kadın mühendis vardı. Cemile 1.5 yıl, Nuray ise 6 aydır çalışıyor. 10 günde bir madene inerlerdi. Bunlar işlerinin ehli insanlar olsaydı olay yaşanmazdı. Savcılığın olaya el koymasından sonra öğrendik. Ocakla ilgili ölçüm bilgilerini sadece bilgisayara kaydetmişler. Gaz ve su ölçümlerini yazılı bir belge haline getirmemişler, hiçbir rapor tutmamışlar. Sondaj yapılmadan kömür çıkarılıyordu. Mühendisler işlerini doğru düzgün yapsalardı, eğer içeride bir su patlaması tehlikesi söz konusu ise işçiyi aşağıya indirmezlerdi.

Haberin Devamı

AŞÇIŞIYI USTA YAPTILAR

- A.H. isminde bir bulaşıkçımız vardı. Aşçılık pozisyonu boş diye önce aşçı yaptılar. Torba yasa çıktıktan sonra da eline kazma-kürek -balta verip “Madende usta yok” diyerek ocağa gönderdiler. Adamın madencilikle hiçbir alâkası yoktu, ‘yeraltı sigortası’ gününü dolduracağım diye ocağa inmişti.

TORBA YASAYI BAHANE EDEN PATRONLAR

Bir vagondan 300 TL kazanıyor

MADENİN sahibi Saffet Uyar, dört ay önce bizi toplayıp maddi sıkıntıda olduğunu söyledi. Kütahya’da aldığı ocakta yeterince kömür çıkmamış, zarar etmiş. “Aylıklarınız düzenli yatacak ama yemek ve servis parası vermem” dedi. Duyduğumuz kadarıyla patron torba yasadan sonra ocağı Başmühendis Yavuz Özsoy’a devretmiş. Bizim kömürleri Has Şekerler satmıyordu; Özkar Madencilik bu kömürleri satıp bizim maaşlarımızı ödeyecekti.

BEŞİ AĞIZ BİRLİĞİ YAPSA HİÇBİR YERDE ÇALIŞAMAZSINIZ

PATRONLAR "Torba yasadan sonra kazancımız düştü’ diyorlar, yok öyle bir şey. Bir vagon kömürden 300 TL kazanıyorlar. 4 işçiden günde 25 vagon kömür çıkarmalarını istiyorlar. Hesabı yapın. Düzen tam bir kölelik düzeni. 5 patron ağız birliği yaptığında başka bir ocakta çalışamazsınız.

Haberin Devamı

AKŞAM