Anne Sütünü Azaltan Besinlerden Uzak Durun!

Annelerin emzirme döneminde beslenmelerine çok dikkat etmesi gerekiyor. Her gün severek tüketilen bir gıda, sütünüzün kalitesini ve miktarını olumsuz yönde etkiliyor olabilir.

Central Hospital’dan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Öznur Yılmaz Gondal, emziren annelerin neleri tüketip, nelerden uzak durmaları gerektiğini anlattı.

  • Su:Anne sütü üretimini destekleyen besinlerin başında su geliyor. Çünkü sütün Büyük bir kısmı sudan oluşuyor. Suyun dışında bitki çayı, şekersiz komposto ya da ayran gibi içecekler de tercih edilebilir.
  • Havuç:İçeriğinde süt oluşumunu destekleyen ve östrojen benzeri görev yapan fitoöstrojen bulundurur.
  • Rezene:Anne sütü için gerekli olan östrojen ve prolaktin üretimini teşvik eder.
  • Baklagiller:Sağlam bir demir kaynağı olan baklagiller, annenin süt miktarının artışını sağlarken, kalitesini de yükseltir.
  • Koyu yeşil yapraklı sebzeler:Emziren anneler süt miktarını arttırabilmek için ıspanak, karalahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin tüketimine yönelmeli. Bu sebzeler demir, kalsiyum, A vitamini ve folat bakımından zengindir.
  • Dereotu:Rezeneyle yakın ilişkisi olan dereotu, sağlıklı anne sütü üretimini destekler.
  • Ceviz, fındık ve badem: Bu yağlı tohumlar, insan vücudunun sentezleyemediği ve mutlaka dışarıdan alımına ihtiyaç duyduğu yağlar içerir.

Anne sütünü azaltan besinlerden uzak durun!

  1. Nane ve maydanoz tüketmek sütün kalitesini olumsuz yönde etkiliyor.
  2. Nişasta unu, arpa, mısır ve şeker karışımıyla yapılan yiyecekler.
  3. Aşırı tuz tüketimi, şalgam, salamura ve turşu, limon suyu ve sirke de anne sütünü azaltabiliyor.

Uyku, anne sütünün artışını destekliyor

Emziren anneler, gün içerisinde çok fazla enerji tüketir. Bu nedenle yeterli uyku aldıklarından emin olmalılar. Çünkü annenin uykusuz kalması, süt üretimini destekleyen prolaktin hormonunun olumsuz yönde etkilenmesine yol açar. Ayrıca anneler, stres ve sıkıntıdan uzak durmaya çalışmalı. Neşeli olan annenin melatonin hormonu düzeyinde artış görülür. Melatonin salgısının yüksek olması, sütün kalitesini artırırken, bebeklerde yaşanabilecek alerjik problemleri azaltır.

Haberin Devamı