Antalya "Antalya Artı İstihdamlarda Tüm İller Arasında Türkiye 2'Ncisi"

"Antalya Artı İstihdamlarda Tüm İller Arasında Türkiye 2'Ncisi"

16.05.2017 - 12:19 | Son Güncellenme:

.

Antalya Artı İstihdamlarda Tüm İller Arasında Türkiye 2Ncisi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Antalya İl Müdürü Nejat Deniz, Antalya’nın artı istihdamlarda tüm iller arasında Türkiye 2’ncisi olduğunu söyledi.
SGK Antalya İl Müdürü Nejat Deniz, basın mensuplarıyla SGK binasında bir araya geldi. Kurum olarak son 1 yılda yaptıkları faaliyetler hakkında bilgi veren Deniz, Antalya’nın tüm iller arasında artı istihdamda Türkiye 2’ncisi olduğunu dile getirdi.

"Her yıl 16 Mayıs haftasında Sosyal Güvenlik Haftası’nı kutluyoruz"
Kurum olarak 11’inci yıllarında olduklarını söyleyen SGK Antalya İl Müdürü Nejat Deniz, "2009 yılından beri her yıl 16 Mayıs günün içinde bulunduğu hafta ‘Sosyal Güvenlik Haftası’ olarak kutluyoruz. Bu tür haftalar toplumda farkındalık oluşturma, bilgilendirme ve bilinçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Biz Sosyal Güvenlik Haftası’nı Sosyal Güvenlik reformunun 11 yıllık süreçte kat ettiği mesafeleri ve yapılan düzenlemeleri toplumun her kesimiyle paylaşmayı fırsat olarak görüyoruz" dedi.

"Son 1 yılda sosyal güvenlik uygulamalarında değişiklikler oldu"
Son 1 yılda sosyal güvenlik uygulamalarında değişiklikler olduğunu söyleyen Deniz, "10 Şubat 2016 tarihinden sonra lise veya dengi öğrenimden mezun olanlar 20 yaşını, yükseköğrenimden mezun olanlar 25 yaşını geçmemek kaydıyla, mezuniyet tarihini takip eden günden itibaren iki yıl süreyle bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlık hizmetinden faydalanabiliyorlar. 25 yaşını geçmeyen Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlularının tescil başlangıç tarihi 26 Nisan 2016 tarihinden öncesine ait olan GSS prim borçlarının tahsilinden vazgeçildi. Kısmi süreli çalışmakla birlikte başka birinin bakmakla yükümlüsü olan kişiler, GSS kapsamından çıkarıldı. 6736 sayılı Kanun ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin kurumumuza borcu bulunan vatandaşlarımızın borçları yeniden yapılandırıldı. 1 Ekim 2016 tarihinden itibaren 4b kapsamındaki sigortalılara (isteğe bağlı sigortalılar hariç) malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları priminden 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazinece karşılanmaya başlandı. İşverenlerin 2016 yılındaki işçi maliyetini azaltmak için yürürlüğe konulan ‘Asgari Ücret Prim Desteği’ne’ 2017 yılında da devam ettirilmesine ilişkin düzenleme yapıldı" diye konuştu.

"Büyükanne Projesinden 479 büyükanne faydalanıyor"
Bakanlığın yürüttüğü ’Büyükanne Projesi’ kapsamında, annenin fiilen çalışıyor olması kaydıyla, 3 yaşını doldurmayan torununa bakan büyükannelere 12 ay süreyle 425 TL karşılıksız maddi destek verildiğini ifade eden SGK Antalya İl Müdürü Nejat Deniz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Başvurular ve bilgilendirmeler Kurumumuz bünyesinde yürütüldü. Antalya’da 479 büyükannemiz bu projeden faydalanıyor. Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa finanse edilen ve 06 Mart 2015 tarihinde pilot iller olarak belirlenen İzmir, Bursa ve Antalya’da uygulanmaya başlayan ’Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi’ne İstanbul ve Ankara illeri de dahil edilerek projeden yararlanan kişi sayısı genişletildi. Bu kapsamda Antalya’da toplam 2 bin 218 anne faydalanıyor. SGK ile PTT ve bankalar arasında emeklilere aylıkları karşılığında banka promosyonu için protokol imzalandı. GSS’de tekli prim sistemine geçirildi ve 2017 yılı içinde asgari ücretin yüzde 3’ü tutarı olan 53,33 TL olarak belirlendi. Geçmiş GSS prim borçları 53,33 TL’ye düşürüldü, faizler silindi. Zorunlu gelir testi uygulamasına son verildi."

"Antalya artı istihdamlarda tüm iller arasında Türkiye 2’ncisi"
Antalya’nın artı istihdamlarda tüm iller arasında Türkiye 2’ncisi olduğunu dile getirerek, "Bu çerçeve de İstanbul’da 15 milyon nüfuslu bu rakamı bizim elde etmemiz zor ama normal şartlar altında Antalya sigortalı sayısı açısından Türkiye’nin 7’nci sırasında olan bir il. Buna rağmen bizler Antalya’da 2’nci sırayı elde ettik. 7 Mayıs 2017 itibariyle 97 bin 131 sigortalı sayısı var. Bu rakamlar bize günlük ve haftalık olarak geliyor. Belki şuan 100 bini de geçmişizdir ama 7 Mayıs itibariyle bu rakam 97 bin küsurları buldu. 150 bin hedef alındığında yüzde 64.75’lik bir gerçekleşme oranı şuan sağlanıyor. 2016 yılı Aralık ayı dikkate alındığında yüzde 24’lük sigortalı sayısında artış olduğunu görmekteyiz. Bu da çok ciddi bir rakam olduğunu belirtmek isterim" diye konuştu.

"Antalya Aralık ayında sigortalı sayısını 505 bine çıkardı"
Ankara ve İstanbul’un aralık ayı çalışanların sayısının 3 milyon 879 bin olduğunu ifade eden Deniz, "234 binlik bir artı istihdam olmuş. Antalya 2’nci sırada 408 binle aralık ayındaki sigortalı sayısını 505 bine çıkartmış. Bu sadece özel sektör çalışanları kamu sektörü değil. Dolayısıyla burada kamuya ait olan sigortalı sayısı bunun dışında yer alıyor" dedi.