Ankara Antalya Emniyeti Kredi Kartı Dolandırıcılarına Karşı Uyardı

Antalya Emniyeti Kredi Kartı Dolandırıcılarına Karşı Uyardı

20.09.2017 - 17:57 | Son Güncellenme:

.

Antalya Emniyeti Kredi Kartı Dolandırıcılarına Karşı Uyardı

ANTALYA (AA) - Antalya Emniyet Müdürlüğü kart dolandırıcılarına karşı vatandaşları uyardı.

Haberin Devamı

Antalya Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, teknolojik imkanların gelişimi yeni suç oluşumlarını da beraberinde getirdiği belirtildi.

Suçla ve suçlularla mücadelenin sadece polisiye tedbirlerle değil, polis ve halk işbirliğiyle yapılacağına vurgu yapılan açıklamada, Alanya'da yakalanan üç kişinin üzerinden çıkan kredi kartı bilgilerinin dikkat çekici olduğu belirtildi.

- 100 bin kişinin TC Kimlik numarası çalınmış

"Alanya İlçe Emniyet Müdürlüğü görevlilerince yakalanan ve haklarında yapılan tahkikatın ardından tutuklanan 3 şüphelinin üzerinde ve ikametlerinde yapılan aramada, çok sayıda GSM hattı ve değişik şahıslara ait banka ve kredi kartlarının çıkması ayrıca şahsın üzerinden çıkan 5 adet flash bellek içerisinde yapılan kontrolde 100 bin kişiye ait TC Kimlik numarası, banka hesap numarası, kart numarası, adres ve telefon bilgilerinin çıkmasıyla, kişisel bilgilerin ve banka kartlarının dolandırıcılar tarafından bir şekilde ele geçirildiği anlaşıldığından, vatandaşlarımızın kredi kartı dolandırıcılığına maruz kalmamaları için banka ve kredi kartı kullanırken kişisel tedbirlerini almaları, dolandırıcılara karşı her daim uyanık olmaları, bilinçli davranmaları, kart bilgilerini ve kişisel bilgilerini hiç kimseyle paylaşmamaları gerekmektedir." denildi.

Haberin Devamı

- Kredi kartı veya banka kartı kullanırken dikkat edilecek hususlardan bazıları şu şekilde sıralandı:

Kredi kartının veya banka kartının fiziksel güvenliği sağlanmalıdır. Kredi kartı veya banka kartı alınır alınmaz şifresi değiştirilmelidir. Banka/Kredi kartları ile işlem yapan vatandaşlarımız kartları ile ne şekilde olursa olsun işlem yaparken kesinlikle şifrelerini gizlemeleri gerekmekte ve kart bilgilerini kimseyle paylaşmamalıdır.

- Şifreyi kimeye vermeyin

Değiştirilen şifre aritmetik olarak artan, azalan veya aynı sayılardan oluşan rakamlar olmamalıdır. Kart şifresi cüzdana, kart üzerine veya herhangi bir yere yazılmamalı, kart şifresi ve kart üzerindeki kart numarası kesinlikle kimseye söylenmemeli ve gösterilmemelidir.

Haberin Devamı

Vatandaşlarımız ATM cihazına gittikleri zaman ilk olarak kart giriş haznesini elleri ile kendilerine doğru çekerek ATM kart giriş yuvasının sağlamlığını test etmeleri gerekmektedir. Eğer kart giriş yuvasında oynama mevcutsa hemen banka görevlileri veya güvenlik kuvvetleri ile irtibata geçilmelidir. İnternetten yapılan alış verişlerde sanal kart kullanımı tercih edilmelidir.

Kredi kartı veya banka kartının kopyalandığı fark edildiğinde ise, banka kredi kartı kopyalanan veya kartının kopyalanmış olmasından şüphelenen vatandaşlarımız bankalarına ait müşteri hizmetleri hattını derhal arayarak kartlarını kullanıma kapatmaları ve hesap hareketlerini kontrol etmeleri gerekmektedir.

- Çalınırsa hemen polise gidin

Devamında banka şubesine giderek yazılı başvuruda bulunulmalıdır. Kredi ve Banka kartlarından veya bağlı hesaplardan başka hesaplara bilgileri dışında havale, para gönderimi v.b. işlem yapılmışsa havale yapılan paraya/hesaba bloke konulması sağlanmalı, bu işlemle alakalı hemen yakınlarında bulunan Emniyet birimine giderek şikayette bulunmaları ve bilgileri dışında yapılan bu işlemle alakalı bankalarına itiraz formu göndermeleri gerekmektedir.

Haberin Devamı

Kredi veya banka kartınızı kaybettiğinizde, çalındığında veya kopyalandığında, bu kart veya kart bilgileri ile bilginiz dışında alış veriş yapıldığında veya para çekildiğini anladığınızda olayın suç teşkil etmesi ve takibi şikayete bağlı suç olması nedeniyle Cumhuriyet Savcılıklarına veya en yakın emniyet birimine müracaatta bulunulmalıdır.