Dünya Antarktika en geniş koruma alanı oldu

Antarktika en geniş koruma alanı oldu

29.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

AB ve 24 ülkenin temsilcileri, Güney Kutbu’nu içeren Antarktika kıtasına yakın Ross Denizi’nde Türkiye yüzölçümünün iki katından daha büyük bir alanda balık avını yasakladı

Antarktika en geniş koruma alanı oldu

Güney Yarım Küre’deki Güney Okyanusu’nda buluna Ross Denizi, Avrupa Birliği ile 24 ülkenin ortak kararı ile ticari balıkçılığa 35 yıl boyunca yasak bölge ilan edildi.

Çevreciler, koruma kararının bin 570 kilometrekare genişliğindeki denizin Dünya’nın en eski deniz ekosistemi olması açısından tarihi bir adım olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Kilit noktası

Ross Denizi, fok ve balinaların en önemli besin kaynağı olan büyük miktarda krile ev sahipliği yapıyor. Aşırı avlanma ve küresel ısınma nedeniyle de kril sayısının ciddi oradan azaldığı tahmin ediliyor. Bölge dünyadaki dip suların besin kaynakları bakımından da hayati bir rol oynuyor

Taş oynamayacak

Avustralya’da düzenlenen Antartic Deniz Yaşamı Kaynaklarının Koruması Komisyonu (CCAMLR) toplantısında Yeni Zelanda ve ABD tarafından sunulan önerge kapsamında, Ross Denizi bölgesinde insan kaynaklı hiçbir değişiklik de yapılamayacak. 2012 yılından beri tartışılan tasarı, Rusya ile Çin’in muhalefeti nedeniyle kabul edilememişti. Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2017 yılını ‘Ekoloji Yılı’ ilan etmesi ile değişen Rus politikası sayesinde tasarı kabul edildi.

Putin’in Özel Ekoloji Danışmanı Sergei Ivanav da anlaşmanın bir parçası oldukları için gurur duyduklarını paylaştı.

Haberin Devamı

Hızlandırılmış diplomasi

Birleşmiş Milletler’in okyanuslardan sorumlu görevlisi Lewis Pugh da karardan dolayı ‘mutluluk sarhoşu’ olduğunu söyleyerek, alınan kararının bugüne kadarki kara ve denizdeki en büyük koruma alanı kararı olduğunu vurguladı. Pugh kararın alınması için yapılan ‘hızlandırılmış diplomasinin’ de mimarı olarak gösteriliyor.