Gündem Antik kente dolguya ilanla tepki gösterdi

Antik kente dolguya ilanla tepki gösterdi

18.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Marmara Ereğlisi sakini Ertan Furtun, ilçedeki antik Perintos Kenti’nin kalıntılarının bulunduğu arazinin dolguyla doldurulmasına gazete ilanıyla tepki gösterdi.

Antik kente dolguya  ilanla tepki gösterdi

Furtun, antik kenti korumak için yetkilileri göreve çağırdı. Marmara Ereğlisi’nde bulunan Bizans ve Roma döneminden kalma antik Perintos Kenti 1980’li yıllarda Kültür Bakanlığı ve Tekirdağ Müze Müdürlüğü’nün yaptığı arkeolojik kazılarla ortaya çıkarıldı. Korunan 3. derece Arkeolojik Sit alanı içinde yer alan bir arsaya 2008 yılında kaçak hafriyat dökümüyle dolgu yapıldı. Arsa sahibi Marmara Ereğlisi’nin CHP’li Belediye Başkanı İbrahim Uyan’ın yeğeni B.Ş. ve Uyan’ın da arasında bulunduğu 3 kişi hakkında soruşturma başlatıldı. Dava devam ederken, bir başka kişiye satılan araziye yeniden toprak dökülmesi üzerine bölge sakini Ertan Furtun bir kez daha savcılığa başvurdu. Bu başvuru dolguyu durdurdu. Furtun, antik kentin 3. kez hafriyat alanı olmaması için dün bir gazeteye tam sayfa ilan vererek yetkililerden destek istedi.

“Uyumamalıyız”
İlanda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere CHP’li Tekirdağ milletvekillerini antik kenti korumak için harekete geçmeye çağıran Furtun Milliyet’e şunları söyledi; “Ben de inşaat işi ve hafriyatla ilgileniyorum. Olaylar gözümüzün önünde cereyan ediyor. Şimdi tarihi eserlerin üzerinin yarısı açılmış yarısı kapatılmış vaziyette. Soruşturma devam ediyor ve yürütmeyi durdurma kararı var. Ancak bu kararlar olmasına rağmen dolguya devam edildiği zamanlar oldu. 3. kez uyutulmamak için bunun temelli çözülmesini istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Antik çağdaki 3 liman kentinden biri

Marmara Ereğlisi’nde bulunan Perintos, Antik Çağdaki Byzantion (İstanbul) ve Kyzikos’turdan (Belkıs) sonra gelen 3. büyük liman kenti. Tombolo tipi liman kenti olan Perintos Kuzey Anadolu Fayı’na çok yakın bölgede bulunduğu için buna bağlı depremler, tektonik yükselme ve tsunamilerden etkilenmiştir.