Siyaset AP’den de adalet istiyoruz

AP’den de adalet istiyoruz

08.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP lideri Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler, Adalet Yürüyüşü’nde İstanbul’a ulaştı. Kılıçdaroğlu, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye kararıyla ilgili olarak, ‘Biz herkes için adalet istiyoruz, sizden de adalet istiyoruz’ dedi

AP’den de  adalet  istiyoruz

Adalet Yürüyüşü’nün 23’üncü gününde İstanbul’a ulaşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu,İstanbul’a barış güvercinleri uçurarak girdi. Kılıçdaroğlu’nu İstanbul girişinde mehter takımı ve coşkulu bir kalabalık karşılarken, yürüyüşe Kılıçdaroğlu’na ikizi kadar benzeyen Gebzeli Nusret Gümüşel de bir süre eşlik etti. Kılıçdaroğlu, “Türkiye’nin yüzde 50’den fazlası demokrasi istiyor. Avrupa Parlamentosu’ndan da adaletli davranmasını istiyoruz” dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’dan başlattığı ‘Adalet Yürüyüşü’nün 23’üncü gününde İstanbul’a ulaştı. Gebze Topçular Kışlası’ndan sabah saatlerinde yürüyüşe geçen Kılıçdaroğlu ve beraberindeki kortej, İstanbul il sınırı tabelasına ulaştığında grubun coşkusu arttı. Mehter takımıyla karşılanan kortejdekiler, İzmir Marşı’yla İstanbul’a giriş yaparken, İstanbul tabelasının önüne gelen Kılıçdaroğlu, kalabalık tarafından alkışlarla karşılandı.
Güvercin başına kondu
Kendisine verilen çiçekleri kabul eden Kılıçdaroğlu, daha sonra beyaz güvercin uçurdu. Güvercinlerden bir tanesi o sırada Kılıçdaroğlu’nun başına kondu.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu yürüyüş öncesi yaptığı değerlendirmede de Kocaeli halkına şu sözlerle teşekkür etti; “Bugün Kocaeli’den ayrılıyoruz, bütün Kocaelililere teşekkür ediyoruz bize gösterdikleri ilgiden dolayı. Biz onlar için de, bütün Türkiye için de adalet istiyoruz, adalet için yollara çıktık, bu yolculuğumuz sürecek. Bugün İstanbul’a giriyoruz, son derece mutluyum, huzurluyum, kimsenin burnu kanamadan uzun bir yolculuğu katedip, İstanbul il sınırlarına girmiş olacağız. 9’u pazar günü bu yürüyüşümüzü tamamlamış olacağız, adalet arayışımızı değil, adalet arayışımız devam edecek.”
‘Umarım destek verirler’
Kılıçdaroğlu, AP’nin kararına ilişkin de şunları söyledi: “Buradan Avrupa Parlamentosu’na seslenmek isterim, biz herkes için adalet istiyoruz, sizden de adalet istiyoruz. Türkiye sadece iktidar partisinden ibaret değil ki, Türkiye’de bakın bir adalet yürüyüşü yapıyoruz, on binler var, bir referandum yaptık. Yüzde 50’den fazlası demokrasi istiyor bu ülkenin, dolayısıyla Avrupa Birliği ile ilişkilerin askıya alınması değil, sağlıklı ve tutarlı sürdürülmesi gerekiyor. Bu konuda umarım bizim adalet arayışımıza da destek vererek, Türkiye ile olan ilişkilerin devamı yönünde bir karar alırlar, bu da bizi memnun eder.”

Yürüyüşten notlar

Görevi başındayken 21 yıl önce polis şiddeti sonucu yaşamını yitiren gazeteci Metin Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe’de Kılıçdaroğlu ile yürüdü.
Yürüşe katılan 100 kişi ise Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olan Astsubay Ömer Halisdemir’i fotoğrafının basılı olduğu ve üzerinde ‘adalet’ yazan tişörtleriyle yürüdü.
Akyıldız korkutttu
CHP Lideri Adalet Yürüyüşü’nün 23. gününde İstanbul’a il sınırlarından giriş yaptı. Beşiktaş Belediyesi, CHP liderini şu ana kadar kurulmuş 22 Türk Devletininin bayraklarını temsil eden sancaklarla karşıladı.
Yolda üst geçitlerden CHP genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun üzerine güller atıldı.
‘Adalet Yürüyüşü’nün 23’üncü gününde 15 kilometre yürüyen Kılıçdaroğlu’nun Maltepe’ye ulaşmasına 21 kilometre kaldı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı Adalet Yürüyüşü’nün 23’üncü gününde Sivas Milletvekili Ali Akyıldız fenalaştığının belirtilmesi yürüyüşte kısa süreli heyecan yarattı. İstanbul milletvekili Barış Yarkadaş, Akyıldız’ın sağlık durumunun iyi olduğu, korkacak bir şey olmadığını belirtti.
Kapalı yollara dikkat
Öte yandan ‘Adalet Yürüyüşü’ nedeniyle İstanbul’da bazı yolların bugün va yarın trafiğe kapatılacağı açıklandı. Cumartesi günü saat 05.00’dan konaklama yerine kadar D-100 Piyade Okulu Köprü’den D-100 Tersane Köprü’ye kadar olan Kuzey yol ve Kuzey Şifa Mahallesi yan yolun (İstanbul istikameti) tamamı trafiğe kapatılacak. D-100 Tersane Köprü’den Tuzla Piyade Okulu Köprüsü’ne kadar olan Güney yolun tamamı trafiğe kapatılacak. Pendik Tersane Köprü’den Kartal Kumcular Sanayi Caddesi Köprüsü’ne kadar olan Kuzey ve Güney yolun tamamı ve bu yola bağlanan tüm bağlantı yolları trafiğe kapatılacak.

TEM Otoyolu alternatif olarak kullanılacak

Pazar günü saat 05.00’den miting bitimine kadar; Pendik sahil yolu İDO önü kavşaktan Maltepe sahil Büyükyalı Köprüsü’ne kadar olan Kuzey ve Güney yollar ile bu yola çıkan bağlantı yollarının tamamı trafiğe kapatılacak. TEM Otoyolu, D-100 Karayolu ve minibüs yolu alternatif güzergah olarak kullanılacak.

‘15 Temmuz anmasına elbette katılacağız’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adalet Yürüyüşü’ne yönelen eleştirilere yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, CNN Türk’te eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile katıldığı programda özetle şunları kaydetti:
UMDUĞUMDAN FAZLASI: Umduğumdan fazlasını buldum. Kimisi bizi evine davet etti, kimisini biz ziyaret ettik. Lüks karavanda yattığım söyleniyor, lükslüğünü görmedim, sadece yatmaya gidiyorum. Ayaklarıma çok şey borçluyum. Her yürüyüşten sonra ayaklarımı buzlu suya, bazen tuzlu suya koyuyorum.
ÖFKEM GEÇMEDİ: Öfkem geçmedi. Yargının siyasi otoriteye bağlı hale getirilmesi beni derinden sarsıyor. Berberoğlu olayı bardağı taşıran son damladır. Bu toplumun adalete susadığını gördük. Bu yürüyüşte her yaşam tarzından insanımız, hacı dedemiz, başörtülü kardeşlerimiz var. Cumhuriyet tarihimizin en barışçıl yürüyüşüdür.
DEMOKRASİNİN D’Sİ: AKP Genel Başkanı diyor ki, ‘Ben lütfettiğim için yürüyorsunuz’. Anayasadan kaynaklanan haklarım ne zamandan beri birisinin lütfuna mazhar oldu. Demokrasinin d’sinden nasibini alsaydı, bunu söyleyemezdi. Parlamentoda sesimizi keserlerse, sokağa çıkacağız. 15 Temmuz darbe girişimini sokaklarda önledik, sokaklara çağrıyı bu beyefendi yapmadı mı?
YAKALASIN GÖTÜRSÜNLER: Terör suçtur, madem teröristler yanımızda yürüyor, yanımızda polisler var, yakalasın götürsünler. Ben Gülen ile oturmadım, konuşmadım, emniyeti Gülen’e teslim etmedim. Kim Gülen? ‘17/25’te öğrendik’ diyor, kocaman bir yalan. 2004’te brifing verildi MGK’da.
SIRTI KALINLAR DIŞARIDA: 15 Temmuz’da bir anma olursa, elbette ben de örgütlerimiz de anmaya katılacağız. Yenikapı’ya da gittim, 12 madde halinde neler yapılması gerektiğini söyledim. Yenikapı ruhuna ben asla ihanet etmedim, onlar ihanet etti. Nerede bir gariban varsa hapse attılar, sırtı kalınların tamamı dışarıda. l ANKARA Milliyet

‘Yürüyüşümüz tercih değil zorunluluk’

AP’den de  adalet  istiyoruz


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Türkiye’de Adalet için Uzun Bir Yürüyüş” başlığıyla New York Times’da yayımlanan makalesinde özetle şunları kaydetti:
MAHKEMELER ACİZ: Bana soruyorlar ‘Adalet sokakta aranır mı?’ diye. Bu bizim için bir tercih değil, bir zorunluluk. Eğer demokrasi ve hukukun üstünlüğü askıya alınmışsa, eğer insanlar görüşlerini özgürce ifade etmekten korkar hale gelmişse, eğer milletvekilleri parlamento yerine cezaevlerindeyse, mahkemeler adalet dağıtmaktan acizse, o zaman ayağa kalkar sokakta adalet ararız.
PARLAMENTO DEVRE DIŞI: Darbe girişiminden beş gün sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan OHAL ilan etti. Parlamentoyu fiili olarak devre dışı bırakarak, kararnamelerle ülkeye hükmetmeye başladı. İşte bu Erdoğan’ın sivil darbesiydi. Türk parlamentosunun 12 üyesi ve 150’den fazla gazeteci tutuklandı.
ERDOĞAN’IN ELLERİ: YSK, 16 Nisan’da AKP’nin talebi üzerine önemli bir koruma önlemini ortadan kaldırarak oy sayma prosedürlerini değiştirdi. Güç Erdoğan’ın ellerinde toplandı.
TÜRK VE KÜRT İÇİN: Türkiye’de barış ve uyum içinde yaşamak isteyen Türk ve Kürt; inanan ve inanmayan; Alevi ve Sünni tüm vatandaşlarımız için yürüyoruz. Kafaların dik, zihinlerin korkusuz olduğu bir Türkiye için yürüyoruz.
Kılıçdaroğlu, İngiliz The Guardian için kaleme aldığı makalesinde ise “Türkiye’nin otoriter bir rejime kayışını durdurmak için yürüyoruz. Talebimiz, Türkiye’de yaşayan herkes için adalet ve hukukun üstünlüğünün sağlanmasıdır” dedi.
Kılıçdaroğlu, Alman “Frankfurter Allgemeine Zeitung” gazetesinde yayımlanan makalesinde ise şunları kaydetti: “Sadece Berberoğlu için yürümüyorum. Benim ülkemde toplumun her kesiminden çok sayıda insan hukuksuzluk, adaletsizlikle karşı karşıya. Her yıl batı ülkelerine gitmeye çalışan binlerce insan Akdeniz’de boğulmakta. Bu büyük adaletsizliğe karşı, Aylan bebekler ölmesin diye yürüyorum. Daha adil bir dünyanın mümkün olduğunu düşünüyorum.” l ANKARA Milliyet

‘Tarihe not’

Kılıçdaroğlu, Adalet Yürüyüşü’nü Yön Radyo’ya değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, “69 yaşındayım. Ankara’dan İstanbul’a 450 kilometreyi yürüyerek aşıyorum. Benim hiçbir derdim yok şahsen. Ama siyasete soyunmuşsam her vatandaşa karşı sorumluluğum var. Provokasyonlar olabilir, saldırı niyetinde olanlar olabilir. Ben kararlılıkla Maltepe’ye gideceğim. Ne olursa olsun orada bir konuşma yapacağım ve tarihe not düşeceğim” dedi. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Sağlığım gayet iyi. Bir davaya inanıyorsanız 450 kilometreyi rahatlıkla yürüyebilirsiniz. Son derece mutluyum. Adalet arayışı 80 milyonu ilgilendiriyor. İnsanların görüşleri, inançları, kimlikleri farklı olabilir ama bir bayrağımız, bir vatanımız var ve bu bayrak altında huzur içinde yaşamak istiyoruz. Huzurun tek yolu adalettir.”