Teknoloji Apple, kısa süre sonra Intel ile olan yollarını ayırabilir

Apple, kısa süre sonra Intel ile olan yollarını ayırabilir

04.04.2018 - 16:20 | Son Güncellenme:

Apple, Mac bilgisayarlar için 2020'den itibaren kendi işlemcilerini kullanmayı planlıyor. İşlemcinin hali hazırda geliştirilme aşamasında olduğu söyleniyor.

Apple, kısa süre sonra Intel ile olan yollarını ayırabilir

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Apple, masaüstü ve dizüstü Mac bilgisayar donanımında çalışan Intel yongaların yerini alabilecek kendi işlemcileri geliştiriyor. Mac bilgisayarlarda 2020'den itibaren Apple’ın kendi işlemcilerini görebiliriz.

Apple zaten hali hazırda kendi işlemcilerini tasarlıyor; Bluetooth kulaklıkları için W serisi, saatlerinde S-serisi, A serisi iPhone çipleri ve yeni iPhone'lar için özelleştirilmiş GPU gibi yonga setleri buna dahil. Bu anlamda Apple, kendi dahili çipsetlerini birçok açıdan inşa edebilir.

Bu da, Apple’ın üçüncü taraflara olan bağımlılığını ortadan kaldıracak. Apple için Mac, gelir anlamında üçüncü sırada bir ürün olsa da şirkete hala önemli bir gelir payı katıyor.

Tümüyle özel bir çipset oluşturmak Apple için pek çok şey anlamına geliyor. Bunların en önemlisi, Mac’in, daha verimli bir sisteme haline getirileceği. Bloomberg, Apple'ın yongaları 2020 yılına kadar cihazlara uygulayabileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Intel burada kaybeden olacağı hemen piyasaya yansıdı. Intel’in stoğu, raporun ortaya çıkmasından sonra yaklaşık % 8 oranında azaldı. Intel'in yıllık gelirinin yüzde 5'lik kısmı Apple ile olan işbirliğinden geliyor.

Apple’ın bu alandaki tek şirket olmadığı söyleniyor. Amazon’un da Alexa’ya özel bir yonga seti oluşturma konusunda çalışmalara başladığı bildirildi.