Apple Apple, Netflix'i büyük oranda kendi bünyesine katabilir

Apple, Netflix'i büyük oranda kendi bünyesine katabilir

03.01.2018 - 15:40 | Son Güncellenme:

Apple'ın Netflix'i satın alabileceği iddia ediliyor. Apple’ın çoğunu yabancı ülkelerde tuttuğu 250 milyar dolarlık paranın bir bölümüyle satın alma işlemini yapabileceği söyleniyor. Netflix'in yüzde 40 oranında Apple’ın bünyesine girebileceği ve satın almanın yakın olduğuna dair yeni iddialar ortaya atıldı.

Apple, Netflixi büyük oranda kendi bünyesine katabilir

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Daha öncesinde Citi analistleri Jim Suva ve Asyia Merchant, Başkan Donald Trump'ın kurumlar vergisindeki son indirimden yararlanarak kendi video abonelik hizmetini başlatmak yerine Apple'ın muhtemelen 2018'de Netflix'i satın alabileceğini iddia etti.

Apple'ın yüksek vergilendirme oranlarından daha az zarar görmek için 250 milyar dolar civarındaki nakit parasını ABD dışındaki denizaşırı ülkelerde tutuyor. Şirket, yüksek vergilendirme oranlarını önlemek için ABD'ye nakit para gönderilmesini önledi. Bununla birlikte, Başkan Donald Trump'ın yeni bir kural uyarınca, Apple sadece yurtdışında duran nakitlerini bir defaya mahsus yüzde 10 oranında geri dönüş vergisi ödeyerek ABD'ye getirebilir.

Netflix'in piyasa değeri 87 milyar doları aşıyor. Apple’ın daha önce bazı şirketlere milyarlarca dolar ödediği düşünüldüğünde bu satın almanın olasılıklar dahilinde olduğu söyleniyor.

Haberin Devamı

Citi analistleri, Apple'ın Netflix'i satın alma olasılığının şimdiye kadarki seviyeden daha yüksek olduğuna inanıyor. Özellikle, Citi analistleri Jim Suva ve Asiya Merchant, Apple'ın Netflix'i yüzder 40 civarında bünyesine dahil edebileceğini belirtiyorlar.

Disney geçtiğimiz ay, Fox Stüdyoları ve TV kanallarını satın aldıktan sonra Citi analistleri Apple’ın Disney’i satın alma ihtimalinin yüzde 20 ila 30 oranında azaldığını belirtiyorlar. Ayrıca analistler Apple’ın, Electronic Arts, Take-Two, Activision ve Blizzard gibi oyun stüdyolarını satın alma ihtimallerinin yüzde 10'luk bir şansının olduğunu söyledi.

Apple'ın TV çabalarına ilişkin tüm raporlar, şirketin Netflix'i satın alma hedefi değil, rekabet etmek için bir şirket olarak gördüğünü gösteriyor. Satın alma gerçekleşirse Apple, yeni nesil yayıncılık alanında oldukça ileri bir seviyeye çıkabilir.