Teknoloji Apple Watch Series 4 inceleme: Satın alabileceğiniz en iyi akıllı saatlerden biri

Apple Watch Series 4 inceleme: Satın alabileceğiniz en iyi akıllı saatlerden biri

02.01.2019 - 10:25 | Son Güncellenme:

Apple Watch 4, yalnızca tasarım ve ekranın daha fazla görünürlük sunmasıyla büyük bir yükseltme.Sağlık alanındaki özellikleri ise kullanıcıların hayatına olumlu yönde yardımcı oluyor.  Biz de Apple’ın mükemmeleyakında akıllı saati Watch Series 4’ü sizler için inceledik.

Apple Watch Series 4 inceleme: Satın alabileceğiniz en iyi akıllı saatlerden biri

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Apple Watch ilk olarak 2015 yılında piyasaya çıktığında, temel bir cihazdan daha pahalı bir iPhone aksesuarıydı. Ancak Apple, saatin kişinin vücuduna, telefonun asla sahip olamayacağı yetenekler verdiğini iddia etti. Optik kalp atış hızı sensörü, insanlara tıbbi tedavi için kullanabilecekleri bilgiler veren yüksek kalp atış hızı uyarıları gibi. Daha sonra saatin potansiyeli belli oldu.

Apple, Watch 4 ile artık daha fazlasını sunuyor. Yeni saat, daha büyük ekran, daha ince kasa, daha hızlı işlemci ve daha gelişmiş sensörlerle geliyor. Series 4, sağlık özellikleriyle de Apple'ı “vazgeçilmez bir cihaz yaratma” konusundaki vizyonuna daha yaklaştırıyor.Hala mükemmel değil ama buna çok yakın. Aynı zamanda da hala çok pahalı.

Haberin Devamı

Apple Watch Series 4 inceleme: Satın alabileceğiniz en iyi akıllı saatlerden biri

Daha büyük, daha parlak ekran

Series 4 hakkında farkedeceğiniz ilk şey yüzü yani ekranı. Apple, saatin ekranını çevreleyen kalın çerçeveleri çıkardı ve ekranı neredeyse kenarlara getirdi.

Her iki Series 4 modeli de hem kasa hem de ekran (%30 oranında) anlamında diğer modellerden daha büyük. Bunlar büyük bir fark yaratıyor. 40mm modelin 1.57 inç OLED ekranı 394 x 324 piksel, 44mm modelin 1.78 inç OLED ekranı ise 448x368 piksel. Daha küçük Series 4'ün ekranı, en büyük Series 3'ten daha büyük. Bu da her etkileşimi kolaylaştırıyor.

Ekranın parlaklığı Series 3'ten Series 4'e değişmedi.Her iki sürüm de 1000 nite varabiliyor.Ancak Apple, yeni saatin ekstra geniş ekranındaki tüm alandan yararlanmak için arayüzü yeniden tasarladı. Simgeler daha büyük ve daha ayrıntılı. Bildirimleri hızlı bir şekilde okumak daha kolay. Parlak güneş ışığında bile, koşu sırasında ekranı zorlanmadan görebiliyorsunuz.
Apple, büyük ekrandan daha fazla yararlanmak için Series 4 ile yeni saat ara yüzlerini de tanıttı. Şirket, yeni yüzleri oluşturmak için yüksek hızlı kamerada gerçek buhar, ateş, su ve sıvı metallerini filme aldı. Sonuçlar ise çarpıcı. Bu dinamik yüzler, Series 3'te de mevcut. Ancak kadranı çevreleyen yarıçap düşünüldüğünde Series 4'teki etkisi daha çarpıcı.Bileğinizdeki saata bir bakıyorsunuz alevler çıkıyor ya da Golden Gate Köprüsü'nden geçen sis bileğinizde soluyor.

Haberin Devamı

Ancak en çok kullandığım yeni saat yüzüm, altı bilgi parçasını tek seferde sunan İnfografik Modüler. Tarih, saat ve pil yüzdesinin yanı sıra hava durumu verilerine, egzersiz moduna ve müziğe anında erişebiliyorsunuz. Ayrıca Aktivite halkalarımı saat yüzümde tutmayı seviyorum, bu yüzden aktivite verilerini paylaştığımda arkadaşlarımla ile aramda olan farklı hızlıca görebiliyorum.Başka bir arayüz, saat yüzünde sekiz tane farklı bir bilgiyisunabiliyor. Ancak bunun benim için biraz fazla olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden yeterince basit tutmayı tercih ediyorum.

Küçük model bile şimdi daha büyük

Yeni Apple Watch’un en küçüğü (40mm) diğer nesillerin en küçük modelinden (38mm) bile daha büyük. Bu 2mm bile bilekte büyük bir fark yaratabilir.

Birkaç günlük kullanımın ardından saatin yeni boyutuna alışıyorsunuz. 40mm kasa 40 x 34 x 10.7 mm boyutlarında ve 40 gram, 44mm’lik kasa ise 44 x 38 x 10.7 mm boyutlarında ve 48 gram. Bir önceki nesil Apple Watch'ın 42mm versiyonunu kullanan biri olarak, 44mm’e geçinde ciddi bir değişim olduğunu söyleyebilirim.

Haberin Devamı

Bunun bileğinizde bir bilgisayar gibi görünmediğini ekleyeyim. Bunu çevremdeki insanlara sorduğumda eskiyle aynı göründüğünü söylediler.Yeni saatin daha ince profilidikkatlerini çekti. Bu da görünüm ve his açısından büyük bir fark yaratıyor. Series 3, eski nesillere göre gözle görülür derecede daha kalındı, Series 4 bunların arasından sıyrılıyor.

Apple Watch Series 4 inceleme: Satın alabileceğiniz en iyi akıllı saatlerden biri

Bileğinizdeki sağlık küpü

Series 4, Apple Watch'u sahip olması gereken bir cihaz yapma yolunda önemli bir adım. Apple, oyun değiştiren iki özellik için ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden izin aldı: hareket halindeyken elektrokardiyogramları alabilen EKG uygulaması ve beş düzensiz kalp ritmi yaşadığınızda sizi uyaran atriyal fibrilasyon özelliği. Atriyal fibrilasyon özelliği, watchOS 5 çalıştıran herhangi bir saatte mevcut olacak.

EKG uygulaması Series 4'e özel. Çünkü bu bilgileri okuması için safir kristal ve seramik sırt ile Digital Crown'dan geçen elektrotlara dayanıyor.

Haberin Devamı

Bazı kardiyologlar, EKG uygulamasının insanları hastaneye gereksiz yere gönderecek yanlış bilgiler verebileceğinden endişe duyuyor.Ancak Apple Watch’un insanları bilmedikleri ya da bilmeyecekleri sağlık sorunlarına karşı uyardığı da bir gerçek.

Kalp atış hızınız çok yüksek veya düşük olduğunda ya da kalp ritminizin düzensiz olduğunu bildiren işlemlerde bildirimler almakbüyük avantaj. Doktorunuza göstermek için bir uygulamada aylarca kalp verilerinin saklanması, insanlara inanılmaz derecede faydalı olacaktır.

Düzensiz kalp ritmi özelliği ve EKG uygulaması başlangıçta test edilemedi, ancak watchOS 5.1.2 güncellemesiyle kullanıma sunuldu. Saat EKG’sihastane ortamında 12 uçlu EKG'ye karşılaştırıldığında doğru olduğu görüldü.

EKG özelliğinin kullanımı için resmi sağlık kuruluşlarından onay alınması gerekiyor. Apple, bu özelliğin ABD’de kullanıma sunulması için FDA, yani Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nden gerekli onayı aldı. Bu sayede ABD’deki Series 4 kullanıcıları EKG özelliğini kullanabiliyor. Diğer ülkelerde de benzer izinlerin alınması gerekiyor. Bu nedenle şu an için Türkiye’deki Series 4 sahipleri EKG uygulamasını ve özelliğini kullanamıyor.

Başka bir kritik sağlık özelliği ise düşme tespiti. Umarım kullanmanız gerekmez ama Series 4, 32 g’ye kadar güçleri ölçebilen ve sert düşüşleri belirleyebilen özel algoritmalara sahip yeni nesil bir ivmeölçer ve jiroskop kullanıyor. Bunu kandırmaya çalışmayın, işe yaramıyor. Neyse ki, saati test ederken düşmemeyi başardım, bu yüzden söylendiği gibi çalıştığını varsayıyorum.

Performansı ne durumda?

Apple Watch, performans anlamında büyük bir ilerleme kaydetti. Üç yıl önceki Series, her etkileşim için iPhone'unuza güveniyordu. Series 4, dördüncü nesil S4 saat işlemcisi sayesinde hızlı bir şekilde işlemleri yerine getiriyor.
Koşu antrenmanınıza anında başlayabilirsiniz. E-postalara bakmak iPhone'daki gibibirkaç saniye sürüyor. Saatin Haritaları da Series 3’e göre hızlı çalışıyor.

Her iki model de Google’ın Wear OS ve Qualcomm Snapdragon 2100 yongasıyla çalışan akıllı saatlere kıyasla çok hızlı. Yakında bunlar Snapdragon 3100 CPU ile değişebilir, ancak akıllı saatin işlem gücü söz konusu olduğunda Apple hala çok ileride.

Siri yararlı bir yardımcı

Apple Watch'un her zaman Siri'si vardı, ama asistanı çağırmak ya da halka açık olduğunuzda biraz garip olan “Hey Siri” emri vermek için yavaş olan Dijital Taç'a basmak zorunda kalıyordunuz. Series 4 şimdi Siri'yi sadece bileğinizi kaldırarak ve konuşarak çağırmanıza izin veriyor.

Daha hızlı işlemci de bu işlemi nispeten hızlı kılıyor. Siri hala Siri, o yüzden fazla karmaşık şeyler soramazsın. Ancak Siri'nin bazı soruların cevaplarını bana vermesi tam olarak bir akıllı saat ile yapmak istediğim türden bir etkileşim: hızlı ve kolay.

Yeni saatin hoparlörü, önceki nesilden yüzde 50 daha yüksek ve göze çarpıyor.

Apple Watch Series 4 inceleme: Satın alabileceğiniz en iyi akıllı saatlerden biri


watchOS 5 ile anlamlı bildirimler

WatchOS'un en yeni sürümü, her Apple Watch'ı çok daha kullanışlı yapan özelliklerle dolu.

Series 4, mükemmel bir aktivite izleyicisi. WatchOS bildirimleriyle arkadaşlarınızı etkinlik yarışmalarına davet etmenize, yeni koşu metrikleri, yoga ve yürüyüş gibi yeni antrenmanları izlemenize olanak tanıyan mükemmel bir spor izcisi.

Otomatik antrenman tespiti benim için özellikle yararlı. Çünkü bazen koşuyu bitirmeyi veya antrenmanı başlatmayı unutuyorum. Koşmaya başladığımda, koşu antrenmanı başlatmak isteyip istemediğimi sormak için saat üç dakika içinde titredi. Sonra kaçırdığım üç dakika ve km için bana kredi verdi.

Ayrıca Apple Podcastveya üçüncü taraf uygulamalarda çalışan çevrimdışı podcast senkronizasyonu desteğini de sevebilirsiniz. Overcast'teki podcast'lere abonelik yaptığınızda, bölümler otomatik olarak saatinizle senkronize oluyor.

Apple Music, şimdilik şarkıları saatinize çevrimdışı olarakkaydetmenize izin veren tek uygulama.

Spotify ise resmi Apple Watch uygulamasının testlerine başladı. Spotify iOS uygulamasının beta test kullanıcıları uygulamaya erişmeye başladı. Spotify beta uygulaması Apple TestFlight hizmeti üzerinden denemeye sunuldu. Beta sürümünde müzik oynatıcı kontrolleri, son dinlenen şarkılar listesi, karıştırma seçeneği ve ses giriş seçimi şeklinde özellikler yer alıyor. Spotify'ın uygulamaya çevrimdışı destek ekleyip eklemeyeceği şimdilik belli değil. Eğer bu durum gerçekleşirse Premium aboneler parçaları Apple Watch ile eşleyip, bunları iPhone olmadan dinleyebilecek.Bu Spotify abonelerini bir Apple Watch satın almaya ikna edebilir.

GPS veya hücresel?

Hücresel bağlantının Apple Watch'u çok daha çekici hale getirdiği doğru. Bunlar en başında iPhone’a olan bağlılığı ortadan kaldırdığı gerçeği geliyor. Yanınızda iPhone’unuz olmasa bile bağlantıda kalabilir, arama yapabilir, mesaj alabilmeler/atabilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz. AncakSeries 4 üzerinde Instagram'da gezinmek de gözler için hoş bir deneyim değil.

Apple Watch 4’ün hücresel özellikli modeki Türkiye’de zaten satışta değil. O yüzden her halükarda GPS’li modeli satın alacaksınız.

Pil ömrü değişmedi

Apple Watch Series 4, tek şarjla yaklaşık 18 saat ayakta kalabiliyor. Önceki modellerin aynısı yani. Bu, akşamları dışarı çıkmadan önce bazen şarj edilmesi gereken iPhone'umdan biraz daha iyi. Ancak her ikisi de 4-5 günde bir şarj edilmesi Fitbit Versa ve Samsung Galaxy Watch’un yanında yetersiz kalıyor.

Batarya daha fazla kapasiteye sahip olsa da bu pil ömrüne anlamlı bir artış sağlamıyor.

Sabah 8 gibi kalkıp saati gün boyunca aktif kullanırsanız (antrenman takibi, e-posta kontrolü, mesaj göndermek ve Siri'ye çeşitli sorular sormak) öğleden sonra şarjınız % 50'nin altına düşebilir.

Üçüncü taraf uyku izleme uygulamalarını kullanmak istiyorsanız saatinizi uyku moduna geçirebilirsiniz. Ancak Apple hem kendi uyku uygulamasını oluştursa hem de pil ömrünü iyileştirse, böylece uyku döngülerinisaati şarj etmek zorunda kalmadan uyandığınızda rahatlıkla görebilirsiniz.

Apple Watch Series 4 inceleme: Satın alabileceğiniz en iyi akıllı saatlerden biri

Sonuca bağlıyorum

Series 4 mükemmel bir akıllı saat değil. Apple Watch, piyasaya sürülmesinden bu yana genellikle 18 saatlik pil ömrüne sahip oldu. Uyku takibi için ideal olandan daha az ki bu Series 4 ile değişmedi. Hafif yuvarlatılmış karetasarım ise gayet hoş.

Bir iPhone'a sahipseniz, Apple Watch'tan daha iyi bir akıllı saat yok. Ancak bir Android telefona sahipseniz ve umutsuzca bir akıllı saat satın almak istiyorsanız, iOS'a geçmek için de sağlam bir neden. Google’ın Wear OS modelleri şu anda kullanılabilirlik, yapı kalitesi ve yazılım açısından biraz daha geride.

Android tarafında bir akıllı saate ihtiyacınız varsa Samsung Galaxy Watch’a bakabilirsiniz. Kapsamlı bir yazılım ve iyi bir tasarıma sahip.

Yazılım ve batarya, Apple Watch’un ömrünü sınırlıyor. Ancak Apple’ın Series 4'ten en az iki veya üç yıl boyunca yazılım güncellemelerini çekmesini beklemeyin. Batarya o zaman bozulmaya başlayabilir ve daha kısa kullanım süresiyle sonuçlanabilir. Batarya nedeniyle sınırlı kullanım ömrü de akıllı saatlerde görülen en büyük sorun.

Apple Watch suya karşı korumalı, su aktiviteleri için 50 metre derinliğe kadar sizi idare edebilir. Telefonunuzdan daha fazla çizik ve parmaklara maruz kalma olasılığı da yüksek, bu nedenle dikkatli olun. Diğer pahalı saatler gibi ona davranırsanız mükemmel durumda kalabilir.

Apple Watch kullanmaya başladığım günden beri varlık sebebinin sağlık olduğuna inanıyordum ki öyle zaten. Bildirimler yararlı ve saat şık bir aksesuar olabilir. Belki atriyal fibrilasyon uyarılarına veya anında erişilebilen EKG okumalarına ihtiyacınız yok ama olasılıkları hayal edin. Sunduğu bonular hayat kurtarabilir.

Apple Watch Series 4’ün 40mm’i 3099 TL, 44mm’i ise 3299 TL fiyat etiketine sahip.

ARTILARI

  • Büyük, güzel ekran
  • Gelişmiş sağlık sensörleri
  • Daha hızlı işlem gücü
  • Siri oldukça faydalı
  • Bol renk, kayış ve üçüncü parti aksesuarları
  • Kullanıcı dostu yazılım
  • Motivasyonel sağlık ve fitness özellikleri

EKSİLERİ

  • Pahalı
  • EKG uygulaması her ülkede kullanımda değil
  • Kısa pil ömrü