Çocuk Sağlığı Arabada bebek var!

Arabada bebek var!

14.05.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Otomobilde çocuğunuzu kucağınızda taşımayın. Dört yaşına kadar özel koltukta, sonra arkada ve mutlaka emniyet kemeri bağlanmış yolculuklar çocuğunuz için en güvenli olanıdır.

Arabada bebek var
Çocuğunuzla otomobilde yolculuk yapmak aslında hem çok kolay, hem de çok zor bir iştir. Küçük detaylara dikkat etmediğiniz anda istenmeyen sonuçlarla karşılaşmanız an meselesidir. Bu nedenle siz siz olun çocuğunuzla otomobile binmeden önce güvenlik önlemlerinizi maksimum seviyede alın.

Bu yazıda arabada çocuğunuzun güvenliğini sağlamak için neler yapabileceğinizi detaylı bir şekilde bulabilirsiniz. Şimdiden keyifli yolculuklar!

Haberin Devamı
Hayata kemerle bağlanın

Çocuğunuzu yolculuğunuz sırasında asla kucağınızda taşımayın.
13 yaş altı çocuğunuzun mutlaka arka koltukta oturmasını sağlayın. Çocuğunuzun yaş ve kilosuna uygun araba koltuğu kullanın. Yolculuk sırasında mutlaka emniyet kemeri kullanın, çocuğunuza bu konuda örnek olun, çocuğunuzun da emniyet kemeri kullanmasını sağlayın. Birçok ülkede arka koltukta dahi emniyet kemeri kullanmak hem yetişkinler hem de çocuklar için yasal bir uygulamadır. Ülkemizde böyle bir yasal uygulama bulunmamasına rağmen bu uygulamaya özen gösterin.
Yolcukta özellikle arka cam önündeki alanda tehlikeye yol açabilecek malzemeler bulundurmamayın. Ani bir frenle çocuğunuzun başına düşüp yaralanmasına yol açabilir.
Çocuğunuzu oyalayabilmesi için onun oyuncaklarından, sevdiği kitaplardan ve kasetlerden oluşan bir çanta hazırlayın.
Uzun yolda saatte bir mola verip çocuğunuz hareket etmesini sağlayın.

Haberin Devamı
Çocuğunuzla arabada yapılmaması gereken davranışlar hakkında konuşun, ona kol ve bacaklarını camdan asla çıkarmaması gerektiğini söyleyin. Yolculuk sırasında mutlaka çocuk kilidini devreye sokun. Çocuğunuzu arabada asla yalnız bırakmayın. Arabada yalnız kalan ve canı sıkılan çocuğunuz kendisine tehlikeli oyuncaklar - el freni gibi - arayabilir. Çocuğunuzu araba tutuyorsa yola çıkmadan önce doktorunuza danışıp ilaç alıp alamayacağını öğrenin.

Kesinlikle yalnız kalmasın

Çocuğunuzu asla arabada yalnız bırakmayın, özellikle sıcak günlerde bu konuda daha da hassas olmalısınız. Çocuğunuz araba içinde aniden yükselen sıcaklık nedeniyle aşırı su kaybına bağlı olarak baygınlık geçirebilir, felç olabilir veya havasızlıktan boğulabilir. 

Yolculukta yanınızda çocuğunuzun içeceği bir miktar su bulundurun. Çocuğunuza yolculukta terlemeyeceği ve rahat hareket edebileceği giyecekler giydirin. Camlara güneşten korunmak için koyu renkli koruyucular takın. Çocuğunuz arabaya binmeden önce içerideki sıcaklığı düşürün.

Prens ve prensesler için otomobilde taht!

1. Çocuğunuz bir yaşına kadar bebek araba koltuğu diye bilinen sepet şeklinde taşınabilen ve arka koltuğa monte edilen, tabanı olan koltuklarda, yüzü koltuğun sırt kısmına dönük şekilde oturtulmalı.
2. Bir yaşından sonra sabit koltuklara geçebilirsiniz. Bu koltuklar genelde dört yaşına kadar kullanılabiliyor. Çocuğunuz bir yaşına gelene kadar koltuğu arkaya dönük şekilde monte etmeye devam edin. Bir yaşını doldurduğunda koltuğu arabanın sürüş istikametine çevirin.
3. Dört yaşından sonra çocuğunuzun koltuğunun seviyesini yükselten “booster seat” denilen koltuk altlıklarından kullanın. Böylece emniyet kemerinin çocuğunuzun boynunu kesmesini önlemiş olursunuz.

 
Yazarlar