Gündem Araç hasar kaydı, plaka sorgulama, tramer sorgulama ve araç sorgulama ekranları

Araç hasar kaydı, plaka sorgulama, tramer sorgulama ve araç sorgulama ekranları

20.04.2015 - 11:07 | Son Güncellenme:

Araç, plaka,tramer ve hasar kaydı sorgulamalarınızı internet üzerinden kolayca yapabilirsiniz. Araç sorgulama hakkında yapacağınız her türlü işlemi detaylı olarak yazımızda bulabilirsiniz.

Araç hasar kaydı, plaka sorgulama, tramer sorgulama ve araç sorgulama ekranları

Araçlar ile ilgili yapılabilen sorgulama işlemlerini internet üzerinden büyük bir kolaylıkla yapabilirsiniz. Bu sorgulama işlemlerini 4 başlık altında araç plaka sorgulama, araç hasar kaydı sorgulama ve tramer sorgulama işlemleri olarak ayıntılı bir şekilde inceleyeceğiz.

Haberin Devamı

ARAÇ SORGULAMA

PLAKA SORGULAMA

HASAR KAYDI SORGULAMA

TRAMER SORGULAMA

İlk olarak araç plaka sorgulama işlemini anlatacağız. Araç plaka sorgulama sistemindeki amaç, 2. el araç alacak yada satacak kişilerin yapması gereken bir sorgulama işlemidir. Böylece satış işlemleri sırasında çıkabilecek sorunları önceden sezebilirsiniz. Araç plaka sorgulama işlemi yaparak, aracın kime ait olduğunu, çalıntı olup olmadığını, modelini ve hasar durumlarını kolayca inceleyebilirsiniz. Araç plaka sorgulama işlemi E-Devlet kapısı üzerinden yapılmaktadır. Bu yüzden ilk olarak bir E-Devlet şifresi temin etmeniz gereklidir. E-Devlet şifrelerinin dağıtım işlemini PTT şubeleri üstlenmektedir. Sizlere en yakın PTT şubelerine kimlik bilgilerinizle birlikte başvuru yaparak, sadece 2 tl karşılığında E-Devlet şifrenizi temin edebilirsiniz. Şifrenizi temin ettikten sonra sorgulama işlemini yapabilmek için www.turkiye.gov.tr sayfasına bağlanmanız gerekmektedir. Daha sonra hemen sol tarafta görebileceğiniz “E-Hizmetler” başlığına tıklayınız. Karşınıza çıkacak hizmetler listesinde harf sırasına göre sıralama yapılmıştır. “Emniyet Genel Müdürlüğü” başlığı altında yer alan “Trafik şube > Araç Sorgulama” kısmını seçerek sorgulama yapacağınız kısma ulaşabilirsiniz. “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna basıp, TC kimlik numarası ve E-Devlet şifresinin isteneceği kısımları doldurup “Sisteme Giriş Yap” butonuna basarak araç sorgulama işleminizi başarıyla tamamlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Diğer bir sorgulama işlemimiz de araç hasar kaydı sorgulama işlemidir. Araç hasar kaydı sorgulama işlemi ile aracınızın daha önceki tarihlere ait kaza durumlarıyla ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz. Sorgulama işleminizi yine aynı şekilde www.turkiye.gov.tr adresinden yapacağız. Sol tarafta yer alan “E-Hizletler” başlığına tıklayıp, “Emniyet Genel Müdürlüğü” başlığı altında yer alan “Araç Sorgulama” butonuna basarak sorgulama işleminizi sürdürebilirsiniz. “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıkladıktan sonra sizden istenecek TC kimlik numarası ve E-Devlet şifresi bilgilerini doldurup “Sisteme Giriş Yap” butonuna tıklayarak sorgulama işleminizi başarıyla yapabilirsiniz. Bir diğer sorgulama işlemi de Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi üzerinden yapılmaktadır. Bunun için www.sbm.org.tr adresine girmeniz gerekmektedir. Üst kısımda yer alan “Online İşlemler” başlığına tıkladıktan sonra “Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama” linkine tıklayıp sorgulama işleminizi sürdürebilirsiniz. Bu sayfada 3 farklı şekilde (Pilaka ve Sigortalı TC Kimlik No ile Sorgulama, Plaka ve Sigorta Vergi Kimlik No ile Sorgulama, Plaka ve Sürücü TC Kimlik No ile Sorgulama) işlemlerinden biriyle sorgulama yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Son olarakta tramer sorgulama işlemini anlatıp yazımızı sonlandıracağız. Tramer kaydı sorgulama işlemiyle aracınızın trafik sigortası, kasko, karayolları taşımacılık sigortasına ait olan aracın bilgilerine kolayca ulaşabilirsiniz. Bu işlem için www.sbm.org.tradresine girip üst kısımdaki “Online İşlemler > Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama” başlıklarına tıklayıp plaka bilgisine ek olarak sigortalı TC kimlik no, sigorta vergi kimlik no veya sürücü TC kimlik no seçeneklerinden birisiyle sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.