Gündem Araç plaka sorgulama işlemi nasıl yapılıyor?

Araç plaka sorgulama işlemi nasıl yapılıyor?

28.12.2016 - 08:41 | Son Güncellenme:

Araç plaka sorgulaması yapmak artık çok kolay! İkinci el araba alacak veya satacaksanız araç üzerinde rehin, borç, trafik cezası, kazası, hasar kaydı ve poliçe olup olmadığını E-Devlet sistemi ya da SMS aracılığı ile öğrenebilirsiniz.

Araç plaka sorgulama işlemi nasıl yapılıyor

Otomobil sektörü her geçen gün büyümeye devam ediyor. Bu büyüme yeni araçları ve yeni modelleri beraberinde getiriyor. Otomobil dünyası büyürken de fiyatlar durmuyor ve onlar da yükseliyor. Böyle olunca yüksek fiyat karşısında otomobil almak isteyen tüketici ikinci ele yöneliyor. İkinci el alım ve satımları noterde gerçekleştiği için alıcılar da satıcılar da güvenle iş yapıyor. Bu noktada alınacak ya da satılacak araba hakkında tüketici bilgi sahibi olmak istiyor. Hızla gelişen teknoloji buna da kolay bir çözüm getiriyor. Bu teknoloji sayesinde internet ve telefon üzerinden gerekli bilgilere ulaşmak için araç plaka sorgulaması yapılabiliyor.

ARAÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Haberin Devamı

PLAKA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Araç Plaka Sorgulaması

Araç plaka sorgulaması ikinci el araba alırken notere gitmeden önce yapılması gereken bir işlem olarak karşımıza çıkmaktadır. Alacağınız araç hakkında bilgi sahibi olmak, sadece satıcının verdiği bilgiler ile yetinmek istemiyor ve kendi araştırmanızı yapmak istiyorsanız online hizmet olarak ya da sms uygulaması ile araç plaka sorgulamayı kullanabilirsiniz. Araç plaka sorgulama ile bir araç üzerinde rehin, ceza borç, araç hasar, araç detay, değişen parça, poliçe, kaza mağdur, hayat poliçe ve poliçe vade hatırlatma bilgilerine ulaşabilirsiniz. Araç plaka sorgulama bu nedenle çok önemlidir. Alıcı olmasanız bile bir satıcı olarak bu işlemi yapmanız gerekmektedir. Satma işleminde noter öncelikle araba üzerindeki bu olumsuzlukları kaldırmanızı isteyecektir. Hem zaman kazanmak hem alıcınızı kaçırmamak için bu sorgulamayı yapmak alıcılar için de büyük önem taşıyor. Bu uygulama sadece ikinci el araç alım ve satımlarında kullanılmayabilir. Yolda herhangi bir şekilde hatalı park yapmış, trafik kuralı ihlal etmiş veya yolu kapamış bir aracın kime ait olduğu ve diğer tip detaylı yasal bilgilerini ayrıntılı bir şekilde öğrenebilme imkânına sahip olabiliyorsunuz. Bu uygulama ile hem zaman kaybının önüne geçiliyor, hem içinden çıkılmaz prosedür karmaşasından uzak duruluyor hem de maddi ve manevi mağduriyetler belli ölçüde önlenmiş oluyor.
Araç plaka sorgulama işlemi önceden en yakın Emniyet Genel Müdürlüklerinden yapılabilirken, ilerleyen teknoloji ve yayılan online hizmet ağı sayesinde hem internet üzerinden hem de interaktif şekilde bir numaraya mesaj gönderilerek SMS ile elde edilebiliyor. Araç plaka sorgulama işleme online olarak Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesinden ve E-Devlet üzerinden yapılabilir. Bunun yanında interaktif bir şekilde 5664 uygulaması ile bu numaraya mesaj gönderilerek SMS şeklinde de ulaşılabiliyor.

Araç Plaka Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Araç plaka sorgulama işlemini internet üzerinden yapmak istiyorsanız Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesinden ya da E-Devlet sisteminden yararlanabilirsiniz. Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden erişim yapmak isteyen vatandaşları sistem, E-Devlet sistemine yönlendirmektedir. Bu nedenle aslında sorgulama her şekilde E-Devlet üzerinden yapılmaktadır. E-Devlet üzerinden sorgulama yapmak için öncelikle PTT şubesine nüfus cüzdanı ile başvuru gerekmektedir. PTT şubesinden belli bir bedel karşılığı alınacak olan TC kimlik numarasına tanımlanmış şifre ile sisteme giriş yapabilirsiniz. TC kimlik numaranızı ve PTT şubesinden almış olduğunuz şifreyi sisteme girdikten sonra online kamu hizmetlerinden Emniyet Genel Müdürlüğü sekmesini tıklamanız gerekmektedir. Orada açılacak olan alt hizmet sekmelerinden araç plaka sorgulamayı tıklamanız gerekmektedir. Gerekli bilgileri girerek öğrenmek istediğiniz bilgilere ulaşabilir, yapmanız gereken işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Şunu belirtmekte fayda var ki bu ve bu benzeri bir çok online kamu hizmeti işlemlerini E-Devlet üzerinden yapabilirsiniz.

Araç plaka sorgulamanızı SMS yoluyla yapmak istiyorsanız 5664 SMS uygulamasını kullanmanız gerekmektedir. Turkcell, Türk Telekom, Vodafone telefon operatörleri ile anlaşmalı olarak devreye alınmış olan SMS projesi ile mesaj atarak arabaların hasar geçmişlerini, araç detay bilgilerini, eksper raporuna göre değişen parçalarını, mağdur bilgilerini, trafik poliçelerinin olup olmadığını, eğer bir kazaya karıştılarsa kaza tespit tutanaklarının durumunu, vefat etmiş kişilere ait hayat sigortası bilgilerini ve trafik poliçesine ait vade hatırlatma bilgilerine 5664’e mesaj atarak sorgulayabiliriniz. 5664 SMS uygulaması araç plaka sorgulama hizmeti ücretlidir. Ücretlendirmeler tüm operatörler için sorgulama başına 6 TL’dir.