Gündem Araç plaka sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Araç plaka sorgulama işlemi nasıl yapılır?

23.10.2017 - 11:42 | Son Güncellenme:

Plaka sorgulama ile satın alınan ya da alınacak olan aracın durumu öğrenilebilir. Sorgulama sonucunda; aracın değişen parça bilgisi, kasko durumu ve borcu olup olmadığı gibi çeşitli bilgilere ulaşım sağlanabilir. Plaka sorgulama nasıl yapılır?

Araç plaka sorgulama işlemi nasıl yapılır

İkinci el araç alacak olanlar için plaka sorgulama işlemi önemlidir. Plaka sorgulaması yapmak isteyenler için dört farklı seçenek bulunur. Bu seçenekler; e-Devlet, SMS, Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’dir. Araç plaka sorgulama işlemi ile trafik cezaları, hasar kayıtları, değişen parçaların bilgisi ve kaza raporları bilgilerine ulaşılabilir. Bunlar dışında araç kasko sigorta durum sorgulaması da gerçekleştirilebilir.

Haberin Devamı

PLAKA SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

E-DEVLET İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

e-Devlet ile araç plaka sorgulama, turkiye.gov.tr internet sitesi üzerinden yapılır. Sisteme giriş için; T.C. kimlik kartı, mobil imza, e-Devlet şifresi, e-İmza ve internet bankacılığı seçenekleri bulunur. e-Devlet’e giriş yapıldıktan sonra, ekranın sol kısmında bulunan menüden e-Hizmetler bağlantısına girilir. Ardından Emniyet Genel Müdürlüğü bağlantısı açılır. ‘’Araç Plaka Sorgulama’’ bağlantısı üzerinden plaka sorgulama işlemi yapılabilir. Sorgulama sonucunda aracın rengi, modeli, markası, tescil birimi ve sahip belge tarihi bilgilerine ulaşılabilir. Bunlar dışında aracın çalıntı olup olmadığı ve hak mahrumiyet bilgisi de görülebilir.

Haberin Devamı

SMS İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Araç plaka sorgulama işlemi, tüm operatörler ile gerçekleştirilebilir. Sorgulamalar, 7 Türk Lirası olarak ücretlendirilir. Araçta değişen parça olup olmadığını sorgulama için, ‘’PARCA PLAKA’’ yazılarak, 5664’e gönderilir. Örnek: PARCA 34AB12345

‘’DETAY boşluk PARÇA’’ yazılarak 5664’e gönderildiğinde ise; aracın trafiğe çıkış tarihi, kaskolu ve kaskosuz gün sayısı ile son sahiplik süresi bilgilerine erişim sağlanabilir. Aracın plakası değişse bile, sorgulama işlemi ile araç hasar bilgisi görülebilir. Bunlar dışında; poliçe sorgulama, trafik sorgulama, araç detay sorgulama ve kasko sigorta durumu sorgulama da yapılabilir.

EGM İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi ile plaka sorgulama için, egm.gov.tr internet sitesine girilir. ‘’Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama’’ bağlantısı açılır ve ad, soyad, T.C. kimlik numarası bilgileri girilerek son bir yılın trafik cezaları görülebilir.

SİGORTA BİLGİ VE GÖZETİM MERKEZİ İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile sorgulama için, internet sitesine giriş yapılır. Ardından ‘’Sorgulamalar ve Online İşlemler’’ bağlantısı açılır. T.C. kimlik numarası ve araç plakası bilgileri yazılarak, araç plaka sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.