Gündem Araç plaka sorgulama nasıl yapılır?

Araç plaka sorgulama nasıl yapılır?

19.11.2017 - 11:00 | Son Güncellenme:

Araç plaka sorgulama, ikinci el araç alacak kişiler için önemlidir. Sorgulama ile aracın kasko durumu, borç durumu, çalıntı olup olmadığı ve değişen parça bilgilerine ulaşılabilir. Araç plaka sorgulama işlemi nasıl yapılır? Sorgulama ile hangi bilgiler görülebiir?

Araç plaka sorgulama nasıl yapılır

Plaka sorgulama işlemi, dört farklı şekilde yapılabilir. Sorgulama seçenekleri; e-Devlet, SMS, Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’dir. Araç sahipleri tarafından sorgulama için en fazla kullanılan seçenek, e-Devlet ile sorgulamadır. Araç plaka sorgulama sonucunda; tescil birimi, trafiğe çıkış tarihi ve aracın çalıntı olup olmadığı gibi bilgilere erişim sağlanabilir.

Haberin Devamı

PLAKA SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

E-DEVLET İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

E-Devlet ile araç plaka sorgulama; turkiye.gov.tr internet sitesinden giriş yapılarak gerçekleştirilir. E-Devlet’e giriş için; T.C. kimlik kartı, e-Devlet şifresi, e-İmza, mobil imza ve internet bankacılığı seçenekleri bulunur. E-Devlet’e giriş yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bağlantısından kurumlar listesine girilir. Emniyet Genel Müdürlüğü menüsünde yer alan ‘’Araç Plaka Sorgulama’’ bağlantısı üzerinden araç plaka sorgulaması yapılabilir. Sorgulama sonucunda; aracın markası, rengi. modeli, tescil birimi ve sahip belge tarihi görülebilir. Bu bilgilerin dışında çalıntı olup olmadığı ve hak mahrumiyeti bilgisi de E-Devlet ile öğrenilebilir.

Haberin Devamı

SMS İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Araç plaka sorgulaması, tüm operatör kullanıcıları tarafından yapılır. Her sorgulama işlemi, 7 Türk Lirası olarak ücretlendirilir. Aracın kaskolu kaskosuz gün sayısı, son sahiplik ve trafiğe çıkış bilgileri için; ‘’DETAY boşluk PARCA’’ yazılarak 5664’e gönderilir.
Araçta değişen parça olup olmadığı ise ‘’PARCA PLAKA’’ yazılıp 5664’e gönderilerek öğrenilebilir. Örnek: PARCA 34AB1234 Aracın plakası değiştirilse bile sorgulama sonucunda aracın hasar bilgisine ulaşılabilir. SMS sorgulama ile bu bilgilerin dışında poliçe sorgulama ve trafik sorgulama işlemleri de yapılabilir.

EGM ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi ile sorgulama için; egm.gov.tr internet sitesine girilir. Ardından ‘’Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama’’ bağlantısı açılır. Ad, soyad, araç plakası ve T.C. kimlik numarası ilgili yerlere yazılarak sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.

SİGORTA BİLGİ VE GÖZETİM MERKEZİ İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile sorgulama; sbm.gov.tr internet sitesi üzerinden yapılır. İnternet sitesinde ‘’Sorgulamalar ve Online İşlemler’’ bağlantısı kullanılarak T.C. kimlik numarası ve araç plakası ile sorgulama işlemi yapılabilir.