Gündem Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır?

Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır?

06.06.2018 - 10:26 | Son Güncellenme:

İkinci el araç alım satımlarında alıcının ilerleyen zamanlarda mağdur olmasını engellemek için araç plaka sorgulaması yapması önemlidir. Bu sorgulama sonucu araç hakkındaki bilgiler elde edilir. Araç plaka sorgulama nasıl yapılır? Araç plaka sorgulama neden önemlidir?

Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır

Araç sahibi olmak isteyip ikinci el araçlara yönelenlerin sayısı oldukça fazladır. İkinci el araç alımı sırasında sorun oluşmaması için araç plakasından aracın bilgilerine ulaşma gereksinimi duyulur. Araç plaka sorgulama yapmak için kullanılabilecek dört yöntem vardır. SMS, e-Devlet, EGM (Emniyet Genel Müdürülüğü) ve Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile sorgulama yapılır. Kullanılan yönteme göre ücretli olan uygulama da vardır. E-Devlet bu yöntemler içerisinde en çok tercih edilendir.

Haberin Devamı

PLAKA SORGULAMA HAKKINDA BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

E-DEVLET SİSTEMİYLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Turkiye.gov.tr adresine giderek araç plaka sorgulaması kolayca yapılır. Bu bağlantıya ulaşıldıktan sonra, giriş yöntemlerinden biri seçilir ve sistemin içerisine girilir. Giriş yapmak için e-devlet şifresi, mobil imza, internet bankacılığı bilgileri, T.C. kimlik kartı ve e-imza seçeneklerinden birisi kullanılır. Sistemin içerisinde Emniyet Genel Müdürlüğü menüsüne gelinir. Bu menünün içerisinde bulunan ''Araç Plaka Sorgulama'' kısmına tıklanır ve sorgulama yapılır.

SMS İLE SORGULAMA YAPMA

SMS ile sorgulama ücreti 7 TL'dir ve bütün operatörlerden sorgulama yapılabilir. Sorgulama yapmak için ''DETAY boşluk PLAKA'' yazılır ve 5664’e SMS gönderilir. Aracın trafiğe çıkış tarihinden, kasko ayrıntılarına kadar tüm bilgiler bu yöntem ile öğrenilir. Değişen parça bilgisine ulaşmak içinse ''PARCA PLAKA'' yazılır ve yine 5664’e mesaj atılır.

Haberin Devamı

EGM İLE SORGULAMA

Emniyet Genel Müdürlüğünden sorgulama yapmak için egm.gov.tr sitesi kullanılır. ''Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama'' bağlantısı açılır ve ekrana ad, soyad, T.C. kimlik numarası bilgilerinin yazılmasının ardından sorgulama tamamlanır.

SİGORTA BİLGİ VE GÖZETİM MERKEZİ İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile yapılan sorgulamalarda araç plakası ve T.C. kimlik numarası bilgisi istenir. Sbm.gov.tr internet sitesine giriş yaptıktan sonra ''Sorgulamalar ve Online İşlemler'' adımından sorgulama yapılabilir.

ARAÇ PLAKA SORGULAMANIN ÖNEMİ

Bütçesi el vermediği için ikinci el araç almaya yönelenlerin aklında seçtikleri aracın geçmişi ile ilgili sorular her zaman vardır. Araç plaka sorgulama ile bu soruların yanıtına ulaşılabilir. Araç plakasından yapılan sorgulamalarda aracın çalıntı olup olmadığı, hasar kayıtları, parça değişimleri, tescil bilgileri, aracın üzerinde haciz bulunup bulunmadığı, rehinli araç olup olmadığı, HGS geçiş cezaları, sigorta durumu, kasko ayrıntıları, ruhsat kaydı gibi bilgilere ulaşılır. Bu bilgiler ikinci el araçlarda önemlidir. Alan kişinin bunlardan haberi olmazsa ve aracın geçmişte kullanımı konusunda sıkıntılar varsa alıcı ilerleyen zamanlarda mağdur olabilir. Sorgulama sisteminin geliştirilmesi bu mağduriyetin ortadan kaldırılmasını hedefler.

Yazarlar