Gündem Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır?

Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır?

02.07.2018 - 10:32 | Son Güncellenme:

Araç plaka sorgulama, araç almak isteyenler için önem taşıyan bir husustur. Yapılan sorgulama, olası olumsuz risklerin önüne geçmeye olanak sağlar. Araç plaka sorgulama nasıl yapılır, avantajları nelerdir?

Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır

Otomotiv sektöründeki gelişmeler, günümüzde herkesin araç sahibi olmasına imkan tanımaktadır. Özellikle son yıllarda görülen araç sayısındaki artışlar, araç sahibi olmak isteyenler açısından büyük avantajdır. Ancak herkesin birinci el araçlara sahip olması maddi açıdan zorlayıcı olabilir. Dolayısıyla böyle durumlar karşısında ikinci el araç alternatifleri devreye girmektedir. Vatandaşları maddi yükümlülük açısından rahatlatan ikinci el araçların mutlaka gerekli kontrolleri yapılmalıdır. Araç plaka sorgulama, araca ait kazaların olup olmadığını, sigorta eksikliklerinin varlığını ve aracın geçmiş sicilini araştırmaya yardım eden bir yöntemdir.

ARAÇ PLAKA SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDAKİ DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

ARAÇ PLAKA SORGULAMA YÖNTEMLERİ

Araç sürücüleri 4 farklı yöntemle plaka sorgulama işlemi yapabilirler. SMS, e-Devlet üzerinde sorgulama, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ve Emniyet Genel Müdürlüğü bu sorgulama yöntemleri arasında yer alır. Sorgulama yöntemleri ile aracın modeli, kasko durumu ve çalıntı olup olmadığı kolayca tespit edilebilir.

SMS İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Günümüzde tüm operatör kullanıcıları SMS yolu ile araç plaka sorgulama işlemini gerçekleştirebilirler. Sorgulama işleminin 7 TL gibi bir ücret karşılığı vardır. “DETAY boşluk PLAKA” yazılarak 5664’e kısa mesaj gönderilir. Böylelikle aracın kaskolu ve kaskosuz gün sayısı, trafiğe çıkış tarihi kolayca sorgulanabilir. Aracın değişen parça bilgisini öğrenmek için de “PARCA PLAKA” yazılıp 5664’e mesaj atılabilir.

SMS ile yapılan sorgulama, aracın plakası değişmiş olsa bile geçerlidir. Yani araç kullanıcıları plaka değişmiş olsa da araca ait hasar tespitine ulaşabilirler.

E-DEVLET İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

E-Devlet üzerinden sorgulama yapmak için turkiye.gov.tr internet adresine gidilerek sisteme giriş yapılır. E-Devlet sistemine e-Devlet şifresi, mobil imza, TC kimlik kartı veya internet bankacılığı gibi farklı yöntemler ile giriş sağlanabilir.
Uygulamaya girildikten sonra e-Hizmetler kısmından Emniyet Genel Müdürlüğü seçilir ve “Araç Plaka Sorgulama” bağlantısı ile sorgulama gerçekleştirilir. Plaka sorgulama işlemi ile aracın markası, rengi, modeli, tescil birimi, çalıntı olup olmadığı ve sahip belge tarihi tespit edilebilir.

SİGORTA BİLGİ VE GÖZETİM MERKEZİ İLE ARAÇ SORGULAMA

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi üzerinden sorgulama yapılacaksa, sbm.gov.tr internet adresine giriş yapılır. “Sorgulamalar ve Online İşlemler” bağlantısı üzerinden TC kimlik numarası ve araç plakası ile sorgulama işlemi tamamlanır.

EGM İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Emniyet Müdürlüğü’nün egm.gov.tr adresine tıklandıktan sonra “Trafik Cezası Sorgulama ve Otopark Sorgulama” bağlantısı kullanılarak TC kimlik numarası ve ad soyad bilgileri ile araç plaka sorgulaması yapılabilir.

Yazarlar