Gündem Araç, plaka ve araç hasar kaydı sorgulama ve sonuçları

Araç, plaka ve araç hasar kaydı sorgulama ve sonuçları

25.03.2015 - 12:25 | Son Güncellenme:

Araç sorgulama, plaka ve hasar kaydı sorgulama işlemleri artık online olarak da yapılabilmektedir. Araç sorgulama işlemi nasıl yapılır ve araç sorgulama hakkında tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Araç, plaka ve araç hasar kaydı sorgulama ve sonuçları

İkinci el araç alım-satım işlemlerinin son yıllarda artan yoğun ilgi ile birlikte çok daha geniş bir pazara sahip olması her geçen gün daha da fazla kişi tarafından tercih edilmesine yol açıyor. Araba sahibi olmak isteyen ancak bütçesine uygun sıfır düzeyinde herhangi bir model bulunmayan kişiler için son derece avantajlı bir pazar olan ikinci el araç alım-satım işlemlerinde artan yoğun ilginin ortaya çıkardığı pek çok yeni nesil sorunlar baş gösterebiliyor.

Haberin Devamı

ARAÇ SORGULAMA

PLAKA SORGULAMA

HASAR KAYDI SORGULAMA

Günümüzde ikinci el araç alım-satım işlemleri sırasında art niyetli kişiler tarafından ikinci el ticaretinin sunduğu avantajların suiistimal edilmesi sonucunda pek çok vatandaş mağduriyet yaşayabiliyor. Özellikle de ikinci el araç alım-satım işlemlerinde en çok karşılaşılan sorunlardan birisi olan ikinci el aracın çalıntı olması ve hak mahrumiyetinin bulunuyor olması çok büyük mağduriyetlerin yaşanmasına neden olabiliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü de vatandaşların ikinci el araç piyasasında karşı karşıya kalmakta oldukları sorunlara yönelik olarak araç sorgulama adı altında yeni bir hizmete başladı. Araç sorgulama hizmeti ile gelişen internet teknolojisinin avantajlarından yararlanan Emniyet Genel Müdürlüğü online araç sorgulama hizmetine başladı.

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü’ nün dijital ortamda başlatmış olduğu araç sorgulama uygulaması ile birlikte başta ikinci el piyasasındaki araçlar olmak üzere her araç ile ilgili olarak çalıntı olup olmadığı bilgisine ulaşabilir ve diğer resmi bilgilerini de görüntüleyebilirsiniz. Emniyet Genel Müdürlüğü’ nün dijital platformda yer almakta olan araç sorgulama uygulamasına E-Devlet sistemi üzerinden rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. 2008 yılından bu yana dijital ortamdaki tüm devlet hizmetlerini tek bir platform üzerinde toplayan E-Devlet sistemindeki Emniyet Genel Müdürlüğü uygulaması ile araç sorgulama hakkında tüm bilgilere ulaşabilir ve güvenle ikinci el araç alımlarınızı yapabilirsiniz.

E-Devlet sisteminin ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’, ‘e-Devlet şifresi ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden birisini kullanarak giriş yapabilir ve e-hizmetler kategorisinden Emniyet Genel Müdürlüğü’ nün araç sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz. Bu ekranda sorgulamayı ise sorgulanacak aracın plaka bilgisini girerek gerçekleştirmek mümkün oluyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’ nün e-Devlet sistemi üzerinde yer alan bu plaka sorgulama uygulaması üzerinden aracın çalıntı olup olmadığını öğrenebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Plaka sorgulama uygulaması sayesinde ayrıca aracın tescil birimi, ruhsat durumu, hak mahrumiyeti olup olmadığını ve yasal renklerini öğrenebilme imkanınız bulunuyor. Bu bilgiler sayesinde başta ikinci el araç alım-satım piyasasında çok daha güvenli şekilde işlemlerinizi gerçekleştirebilir ve araç sahibi olabilirsiniz. İkinci el araç alım-satım işlemlerindeki bir diğer büyük bir sorun olan araçların hasar bilgisindeki hatalı veya eksik bilgilerin bulunuyor olması olduğundan Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SGBM) tarafından hayata geçirilen araç hasar kaydı sorgulama uygulaması bulunuyor.

SGBM internet sayfasındaki online hizmetler kategorisinde yer alan ‘Kaza Tespit Tutanağı ve İtiraz Etme’ ekranından araç hasar kaydı sorgulama işlemlerini üç farklı yöntem ile pratik şekilde yaparak, aracın tüm kayıtlı hasar geçmişine ayrıntıları ile birlikte ulaşılabiliyor.