Gündem Araç sorgulama ve plaka sorgulama uygulaması kullanılabiliyor mu?

Araç sorgulama ve plaka sorgulama uygulaması kullanılabiliyor mu?

21.10.2016 - 09:32 | Son Güncellenme:

2.el araçların üzerine kayıtlı herhangi bir ceza veya hasar olup, olmadığını araç sorgulama ve plaka sorgulama ile öğrenebiliyorduk. Araç sorgulama ve plaka sorgulama işlemleri arasında güncelleme gerçekleştirildi. Ve araç sorgulama ve plaka sorgulama işlemleri adıma tescilli araç sorgulama olarak güncellendi.

Araç sorgulama ve plaka sorgulama uygulaması kullanılabiliyor mu

Teknoloji dünyasında artık ulaşım ihtiyaçlarının karşılanabilmesi çerçevesinde bireysel araç kullanımında ciddi oranlarda artışlar yaşanıyor. Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de bireysel otomobil kullanımı var olan ulaşım ihtiyaçları ve beraberindeki otomobil teknolojisinin hızlı gelişimi ile birlikte oldukça popüler bir hale geldi. Bu alanda yaşanan gelişmeler Türkiye’de 2.el araç piyasasının da oldukça hareketli bir dönem geçirmesine neden olurken beraberinde bir takım sorunları da getiriyor. Bu çerçevede Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından araçlara ilişkin olarak vatandaşlara yönelik dijital hizmetler sunuluyor ki bunların başında araç sorgulama geliyor.

Haberin Devamı

ARAÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

PLAKA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Vatandaşlar günümüzün hızla gelişen akıllı mobil teknolojileri sayesinde de internete nerede olursa olsun kolay ve hızlı bir şekilde erişim sağlayabilme şansına sahip olabildiğinden internet ortamı üzerinde sunulan dijital hizmetlerden her konuda yararlanabiliyor. Günümüz modern yüzyıl teknolojisi sayesinde nerede olunursa olunsun internet ortamı üzerindeki hizmetlerin kullanılabiliyor olması ve bu çerçevede çok ciddi kolaylıklardan yararlanılabiliyor olması dijital hizmetlere yönelik ciddi bir talebin oluşmasına neden oluyor ki bu sebeple son yıllarda internet hizmetlerinin kapsamı da oldukça geniş bir boyuta ulaştı. Bu çerçevede Emniyet Genel Müdürlüğü de özellikle Türkiye’deki 2.el araç piyasasında tüketicinin çok sık şekilde karşı karşıya kalabildiği hasarlı veya çalıntı araç durumlarının yaratacağı mağduriyetin önlenebilmesi amacı ile internette araç sorgulama hizmetini sundu.

Günümüz modern yüzyıl Türkiye’sinde 2.el araçlar ile ilgili olarak en sık karşı karşıya kalınan sorunlardan birisi de aracın hasarlı çıkması oluyor. Bu durum vatandaşlara hem maddi hem de manevi yönden çok ciddi sorunlar ve mağduriyetler yaşatabildiğinden devlette bu yönde bir adım gerçekleştirdi. İnternet ortamı üzerinde yer alan sanal devlet portalı e-Devlet sistemi üzerinden araç sorgulama ekranını kullanarak, araca ilişkin detaylı bilgiler alınabiliyor. Ancak internet ortamı üzerinde yer alan sanal devlet portalı e-Devlet sistemi üzerindeki Emniyet Genel Müdürlüğü’nün araç sorgulama hizmetinde önemli bir değişiklik gerçekleştirildi. Bu çerçevede vatandaşlar internet ortamı üzerinde yer alan kamu hizmet portalı e-Devlet sistemindeki Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ‘Adıma Tecilli Araç Sorgulama’ ekranı üzerinden sadece adına tescilli olan araçlar için araç sorgulama yapabiliyor.

İnternet ortamı üzerinde yer alan Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SGBM) web adresi üzerinden de plaka sorgulama işlemleri gerçekleştirilebiliyor. Vatandaşlar alacakları 2.el aracın geçmişe yönelik olarak herhangi bir arızalanma meydana gelip, gelmediği gibi bilgilere de Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi üzerinden sorgulanabiliyor. Bu sisteme göre hasar geçmişi sorgulanmasına, araç detay bilgisi sorgulanmasına değişen parça bilgisi sorgulanmasına, tutanak bilgisi sorgulama, poliçe sorgulaması gibi işlemlerin yapılabilmesi plaka sorgulama işlemi ile mümkün oluyor. Vatandaşlar SGBM tarafından sunulan bu plaka sorgulama hizmetinden SMS hattı ile yararlanabiliyor. SGBM plaka sorgulama işlemi cep telefonunun kısa mesaj bölümünden araç plaka bilgisi ile 5664’e kısa mesaj gönderilmektedir. Bu aşamada kullanılan 5664 SMS hattı ücretli bir hat olduğu gibi her bir operatörde işlem ücreti 5 TL olarak belirlenmiştir.