Gündem Araç sorgulama ve plaka sorgulama işlemleri internetten yapılıyor mu?

Araç sorgulama ve plaka sorgulama işlemleri internetten yapılıyor mu?

27.10.2016 - 08:37 | Son Güncellenme:

Vatandaş artık araç sorgulama ve plaka sorgulama işlemini internette de yapabiliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Sigorta Bilgi Gözetim Merkezi (SBM) kurumlarının elektronik hizmetleri ile internette hızlı ve kolay şekilde araç sorgulama ve plaka sorgulama işlemini yapabiliyor. Vatandaş internette araç sorgulama ve plaka sorgulama işlemi ile aracın tüm yasal hasar kayıt bilgilerine ulaşabiliyor.

Araç sorgulama ve plaka sorgulama işlemleri internetten yapılıyor mu

21.yüzyıl Türkiye’sinde otomobil kullanımı oldukça yüksek seviyelere ulaşıyor. Özellikle de modern yüzyılın hızla gelişen ileri nesil teknolojileri çerçevesinde artık insanların ulaşım ihtiyaçları konusunda araçları oldukça yoğun ve sık bir şekilde kullanmaya başlaması ile birlikte dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de karayolları üzerinde çok yüksek bir araç sayısının oluşmasına neden oluyor. Bu çerçevede de 2.el araç piyasası da oldukça yoğun bir ilgi görürken, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün bu sektöre yönelik olarak sunmaya başladığı araç sorgulama ve plaka sorgulama hizmeti bulunuyor. Günümüzde 2.el araç alım-satım piyasası içerisinde tüketicinin çok sık şekilde karşı karşıya kalabildiği olumsuz durumlara yönelik olarak Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hizmete açılan bu dijital sorgulama uygulaması son dönemlerde oldukça yoğun şekilde kullanılıyor.

ARAÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

PLAKA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Çok yoğun biçimde ilgi gören ve çok büyük bir piyasa hacmine sahip olan Türkiye’deki 2.el araç alım-satım piyasasında tüketiciler son dönemlerde artan yoğun ilgi neticesinde hasarlı araç veya çalıntı araç durumları ile çok daha sık bir şekilde karşı karşıya kalmaya başladı. Özellikle de tüketicinin hem maddi hem de manevi doğrultuda çok ciddi mağduriyetler yaşayabilmesine yol açabilen bu durumlara yönelik olarak Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından araç sorgulama ve plaka sorgulama hizmeti açıldı. İnternetin artık yaşamın her alanında kullanılmaya başlandığı bugünlerde Türkiye’deki tüm 2.el araç alacak vatandaşların sadece birkaç dakika içerisinde internete erişim sağlayabildiği her noktadan aracın hasar ve kayıt bilgilerine ulaşabilmesinin sağlanması hedefleniyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından elektronik ortamda hizmete açılan ve tüm vatandaşlar tarafından ücretsiz olarak internet erişiminin mümkün olduğu her noktadan kullanılabilmekte olan online araç sorgulama ve plaka sorgulama hizmeti e-Devlet üzerinden kullanılabiliyor. Vatandaşlar elektronik platformda bulunan sanal devlet portalı e-Devlet sistemi üzerinden son derece pratik bir şekilde gerçekleştirebildiği araç sorgulama ve plaka sorgulama işlemi için öncelikli olarak e-Devlet üzerinde kimlik doğrulaması yapıyor. Vatandaşlar e-Devlet sisteminin ‘sisteme giriş’ penceresi üzerinde ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘e-imza ile giriş’, ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ ve ‘internet bankacılığı ile giriş’ gibi 5 farklı yüksek güvenlikli giriş yönteminden birisini kullanarak, güvenli işlem imkanı sunacak kimlik doğrulamasını gerçekleştirebiliyor.

E-Devlet sistemi üzerinde kimlik doğrulamasını yapan vatandaşlar ‘e-hizmetler’ kategorisindeki Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ‘Adıma Tescilli Araç Sorgulama’ ekranı üzerinden araç sorgulama ve plaka sorgulama yapabiliyor. Daha önceleri tüm araçlar ile ilgili olarak sorgulama yapılabilen bu e-Devlet ekranında yapılan güncelleme ile birlikte vatandaşlar sadece adına tescilli araçları sorgulayabiliyor. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) aracılığı ile de SMS hattı üzerinden gerçekleştirilebilen araç sorgulama ve plaka sorgulama ile araca ilişkin tüm resmi hasar kayıt bilgilerini öğrenebilmek mümkün oluyor. Vatandaşlar cep telefonlarının kısa mesaj bölümünde T.C. kimlik numarası, araç plaka bilgisi ile tüm operatörlerde 5 TL ücretlendirmeyle araç sorgulama ve plaka sorgulama işlemini 5664 SMS hattı ile gerçekleştirebiliyor.