Ekonomi Aralıkta yeni konut fiyatı % 0.47 arttı

Aralıkta yeni konut fiyatı % 0.47 arttı

17.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

REIDIN ve GYODER tarafından Türkiye İş Bankası desteği ile hazırlanan ‘Yeni Konut Fiyat Endeksi Aralık 2016’ sayısı yayınlandı.

Aralıkta yeni konut fiyatı % 0.47 arttı

Endeks sonuçlarına göre, Aralık ayında fiyat artışı, bir önceki aya göre yüzde 0.47, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2.94 oranında gerçekleşti. Aylık fiyat artışı oranı, artan kur nedeniyle oluşan maliyet artışının altında kaldı.

GYODER Başkanı Aziz Torun, “Yeni konutlar kapsamında aralıkta gerçekleşen artış, nisan 2016’dan beri en yüksek aylık artış olmakla birlikte, TÜFE’deki artışın altında kaldı. Proje geliştiricilerin fiyat artışını yansıtan endeksteki aylık artış oranı ise artan kur nedeniyle oluşan maliyet artışının da altında oldu. Ayrıca markalı konut projeleri adet bazlı stok erime hızı, kasım ayında yüzde 3 iken, aralık ayında yüzde 2.4’e düştü. Veriler, gayrimenkul sektörü tarafından iyi yorumlanmalı” dedi.

Rapor sonuçlarına göre, İstanbul Asya yakasında fiyat artışı daha fazla oldu. Senet kullanım oranı yüzde 34’te gerçekleşti. Büyük konut fiyatlarında düşüş meydana geldi. Yabancılara satış, 6 aylık ortalamanın altına düştü.