Gündem Araştırma Komisyonu’ndan Louvre Müzesi’ne takip

Araştırma Komisyonu’ndan Louvre Müzesi’ne takip

12.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yurt dışına kaçırılan kültür varlıklarının iadelerinin sağlanması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Almanya ve Danimarka’daki müzelerden sonra Louvre ve İngiltere’deki müzelerde de incelemelerde bulunacak. Komisyon gelecek hafta ilk olarak Fransa’ya ardından İngiltere’ye gidecek.

Araştırma Komisyonu’ndan Louvre Müzesi’ne takip

Komisyon üyeleri, 14 Şubat’ta Paris’te Louvre Müzesi’nde yetkililer ile görüşecek, ertesi gün UNESCO ile bir toplantı gerçekleştirecek. TBMM Araştırma Komisyonu, buradan İngiltere’ye geçecek ve Londra’da British Museum, Victoria ve Albert Müzesi’nde incelemelerde bulunacak.

Haberin Devamı

Caydırıcı olmak

Komisyon Başkanı, AK Parti Sakarya Milletvekili Mustafa İsen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Avrupa ve ABD’de dikkate değer hiçbir müze yoktur ki birden çok Türk eseri olmasın” dedi. Komisyonun çalışmalarında sona yaklaştığının anımsatılarak, raporlarında neler yer alacağının sorulması üzerine İsen, mevzuat ve uygulamalarla ilgili yapılması gerekenleri söyleyeceklerini bildirdi.

İsen, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü gibi muhatap kurumlara yönelik önerilerinin de olacağını belirterek, şunları kaydetti: “İşin takibiyle sorumlu olan Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarmanın bir takım talepleri var. Oralarda da bazı mevzuat düzenlemelerin yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Ama asıl yapmak istediğimiz husus, kamuoyunda hem yurt içi hem de yurt dışında bilinç oluşturmak. Bu eserlerin değerli nesneler olduğuna öncelikle kendi vatandaşımıza anlatmak. Cezaların artırılmasından çok bu eserlerin değerli ve yapılan işin milli kültüre zarar veren bir yaklaşım olduğuna dair bir bilinç oluşturmak gerekiyor. Yurt dışında da ‘Türkiye bu eserleri en üst düzeyde takip ediyor’ mesajı vererek bir caydırıcılık oluşturmamız gerekiyor. Eski eser kaçakçılığı bir taraftan devam ediyor, sadece geçmişte olmuş bitmiş bir hadise değil.”