Cadde Arda Çelik: Şakanı yaparsın şak diye kahkahanı alırsın!

Arda Çelik: Şakanı yaparsın şak diye kahkahanı alırsın!

09.04.2018 - 15:16 | Son Güncellenme:

Stand up gösterilerinden ve Milliyet'in internet programı "Ya Tutarsa" sunuculuğundan tanıdığımız Arda Çelik, "Sigortalı Düşünür" isimli gösterisini iki sezondur oynamaya devam ediyor. Hem gösterisinin nasıl gittiğini konuştuk hem de icra ettiği sanat dalı ile ilgili keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Arda Çelik: Şakanı yaparsın şak diye kahkahanı alırsın

Komedyenlik maceranız nasıl başladı?

Haberin Devamı

Komedyenlik maceram aslında bünyemin dokuz altı mesaiye pek uygun olmamasından dolayı başladı. Son çalıştığım iş yerinde bir gün "Yahu benim hayatımı sürdürmem için standart saatli bir işte çalışmaktan başka bir yolum yok mu?" diye kara kara düşünürken, aklıma stand up gösterilerinden para kazanmak fikri doğdu. O zamanlar 6-8 arkadaş toplanıp 10ar dakika sahnede kalarak açık mikrofon geceleri düzenliyorduk ama bu iş hobi amaçlıydı herhangi bir maddi getirisi yoktu. Ben de gaza gelerek "Sigortalı Düşünür" isimli tek kişilik gösterimi hazırladım ve sahneye koydum. O zamandan beri de sahnelemeye devam ediyorum.

Gösterinizin adı neden "Sigortalı Düşünür"

Eskiden bir yazı yazmıştım, Devlet, düşünürler için kadro açsa ne güzel olur diye. Eskiden beri tanıdığımız Düşünürler var ama hiçbirinin ne sigortası var ne sağlık güvencesi, bence bunlar sınavla atanmanlı görev yerlerinde düşünmeli falan diye giden geyik bir yazıydı. Sonra benim için ideal mesleğin bu olduğuna karar verdim, ben bol bol düşüneyim ama bir yandan da maaşım yatsın (gülüyor). Şimdilerde hayalimdekine yakın bir meslek yapıyorum aslında, düşündüklerimi anlatarak para kazanıyorum. Ama hayal ettiğim kadar kolay değilmiş bu iş (gülüyor).

Haberin Devamı

İnsanlar size gülüyor ve gösterilerinizde eğleniyor, peki nasıl oluyor bu iş? güldürmenin bir formülü var mı?

O iş karışık, çok formülü var ama bir yandan da hiç formülü yok. Türkiyede klasik geyiklerden biri "bak abi ben çözdüm Cem Yılmaz şöyle şöyle yapıyor, o şekilde güldürüyor" muhabbetidir. Ama bu formülü çözen arkadaşlar kendileri üzerinde aynısını uyguladıklarında kimse onlara gülmüyor. Burada bir yanılgı var, Cem Yılmaz o formülü uygulayarak komik olmadı, o zaten komikti sonra sen onu dinledin ve formülize ettin ama sen bir Cem Yılmaz olmadığın için o formül sende işe yaramadı. Yani formül ararsan var ama senin hamurunda ne var? O da çok önemli.

Bir yandan da program sunuculuğu yapıyorsunuz. Sahnede olmak mı daha keyfli yoksa kamera karşısında program yapmak mı?

İkisinin de yeri çok farklı, sahnede olmak anlık reaksiyon alabildiğin için mükemmel bir iş. Şakanı yaparsın şak diye kahkahanı alırsın, gösteri de güzel geçtimi o sahneden indiğinde dünyada eşi benzeri zor bulunan bir haz yaşarsın. Ama kamera karşısında program yapmak da çok keyifli, çünkü yaptığımız program sohbet ve mizah ağırlıklı. Eskiden beri tanıdığım ve beraber sahne aldığım arkadaşım Barış Balkır ile birlikte yapıyoruz programı, zaten birbirimizi iyi tanıdığımız için sohbet etmek keyifli oluyor. Eskiden hayalimizde program yapmak da vardı zaten, şimdi gerçeğe dönüştü o yüzden bizim için ayrı bir keyfi var.

Haberin Devamı


İnsanlar sizi nasıl tanıyıp sevdi, kitlenizi oluşturmak zor oldu mu?

Vallahi ben gösterilere başladığımda kitlem sadece eş dost kıvamındaydı. İlk yayılma kulaktan kulağa oldu. Genelde Kadıköyde oluyor gösterilerim yavaş yavaş Kadıköy etkinliklerini takip edenler tanımaya başladı. Şimdilerde internet programı yaptığımız için oradan tanıyanlar oluyor. E şimdi bu röportajı okuyanlar tanımış oldu. Böyle böyle gidiyor işte. Kitle oluşturmak zor iş ama öyle de olmalı. Bir anda beni bütün Türkiye tanısa benim için hiç de hayırlı olmaz kanımca. Seni seven insanlarla beraber yavaş ilerlemek iyidir, temel sağlam olur ozaman. Ama hızlı bir gazla şişen balon çok gaz aldığı için hızlıca patlayabilir, ben patlamayacak kadar gaz alayım mümkünse (gülüyor).

Arda Çelik: Şakanı yaparsın şak diye kahkahanı alırsın

Haberin Devamı


Örnek aldığınız komedyenler var mı?

Var tabi. Stand Up dediğin zaman Türkiyede bir Cem Yılmaz gerçeği var bu kültürün Türkiyede oturmasını o sağladı bir bakıma. Benimle aynı dili kullanan bir komedyen olarak onu izlemek bana çok şey katmıştır. Benimle aynı dili kullanmayan komedyenler arasından da beni en çok güldüren Louis C.K. olmuştur. Bir de George Carlin diyince akan sular durur. Mizahın ciddi bir iş olduğunu dünyaya kanıtlayan adamlardan biridir. Onu izlerken beynimin geliştiğini hissediyorum resmen. Özetle, sevdiğim çok komedyen var ama bu üçünü ölene kadar izleyeceğim sanırım.


Sizi sevenler sizi nasıl takip edebilirler?

En çok kullandığım sosyal medya mecrası Instagram. Takip etmek isteyenler oradan ulaşabilir (ardacelikz). Oradan gösterileri falan paylaşıyorum, arada eğlenceli videolarda çekiyorum. Onun dışında biletix'e girip adımı aratarak gösteri tarihlerime ulaşabilirler. Bir de cep numaramı vereyim takip edemeyenler çaldırsın ben onları ararım (gülüyor).

Haberin Devamı

En Yakın gösteriniz ne zaman?

12 Nisan'da Kadıköy Living Room'da bir gösterim var en yakını o. Gelin beraber gülelim.

Yazarlar