Ardahan Ardahan Üniversitesi'nde Şiir Şöleni Ve Aşıklar Gecesi

Ardahan Üniversitesi'nde Şiir Şöleni Ve Aşıklar Gecesi

24.10.2017 - 16:27 | Son Güncellenme:

.

Ardahan Üniversitesinde Şiir Şöleni Ve Aşıklar Gecesi

Ardahan Üniversitesi Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda geçekleştirilen etkinlikler şiir şöleni ve aşıklar gecesi ile sona erdi.
Kapanış programına ARÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, Üniversite Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şakir Aydoğan, Üniversite Genel Sekreteri Hadi Gergit, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Şair ve yazarlar, Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu sergi alanındaki imza günü etkinliğinin ardından Ardaham’ın tarihi ve turistik yerlerinin tanıtıldığı bir gezi programına katıldılar.
Gerçekleştirilen etkinliklerin ardından ‘‘Kafkaslardan Anadolu’ya Şiir, Şair ve Âşık Günleri-1’’adlı programın ikinci gün etkinliklerine başlanıldı. Programın ikinci günü açış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Mehmet Biber, gençlerin şairlerle ve sanatçılarla tanışmasının önemine değinerek şöyle devam etti: ‘‘Biz, şairleri, yazarlarımızı iyi tanımalıyız. Ne kadar iyi tanırsak o kadar yerli ve milli olabiliriz. Bunun dışında elbette dışardan yabancı şairleri, yazarları, düşünürleri tanımamız ve bilmemiz gerekir. Ama bunun iki ayağı varsa mutlaka birisi; bizden olan, bizim olan, bizim değerlerimiz olan kendi sanatçılarımızı, hali hazırda yaşayan ve vefat etmiş olan geçmişteki şair, yazar ve sanatçılarımızı bilmemiz gerekir. Fuzuli’yi bilmemiz gerekir. Nefi’yi bilmemiz gerekir. Mehmet Akif’i bilmemiz gerekir. Sezai Karakoç’u bilmemiz gerekir. Erdem Beyazıt’ı bilmemiz gerekir. ‘‘Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine’’ şiirini de ezbere bilememiz gerekir. İstiklal Marşı’nın dışında çoğumuz hemen hemen ezbere şiir bilmiyoruz. Şiir ezberlememiz gerekir.’’ şeklinde konuştu.
Biber, şiir ezberlemenin, şairleri ve yazarları tanımanın ve okuduğumuz kitapların ömür boyu bizi bir çizgide tutacağını belirterek konuşmasını şöyle sonlandırdı: ‘‘Ezberlediğiniz şiirler, tanıdığınız şairler, okuduğunuz kitaplar, sizi bir ömür boyu bir çizgide tutacak. Bugün bunu anlamanız zor. Bunu yapın. Yarın buralarda siz konuşacaksınız ve emin olun bu söylediğimiz tecrübeleri siz de sizden sonraki nesillere aktaracaksınız. Biz, bunu aktararak götüreceğiz. Ben, tekrar programa katılan sanatçılarımızı, şairlerimizi şükranla ve saygıyla selamlıyorum. Siz değerli öğrencilerimize ve kıymetli misafirlerimize tekrar hoş geldiniz diyorum.’’
Açış konuşmasının ardından, şairler: Davud Kabakoğlu, Nuray Alper, Tayyip Atmaca, Yalçın Bayar, Yaşar Bayar, Yusuf Dursun, Ahmet Efe, Recep Garip, Mehmet Yaşar Genç, Cumali Ünaldı Hasan Nebioğlu, Refik Hümmet, M.Hanefi İspirli, Prof. Dr. Hakan Hadi Kadıoğlu, Taner Karataş, Rövşen Guliyev, Şureddin Memmedli, Yasin Mortaş, Ali Şeyh Özdemir ve Talat Ülker şiirlerini okudular.
Şiir dinletisinin ardından, Âşık İlyas Çömberli, Âşık Erol Coşkunoğlu, Âşık Faruk Erdoğan, Âşık Mehmet Oktay ve Âşık İsrafil Uzunkaya’nın yöresel âşık türkülerini dinlediler. Program, panele katkı sağlayan şair, yazar ve âşıklara plaket takdiminde bulunulmasının ardından son buldu.