Gündem ARFF memuru ne iş yapar?

ARFF memuru ne iş yapar?

17.04.2018 - 10:39 | Son Güncellenme:

Özellikle teknolojinin gelişimiyle beraber birçok sektörde olduğu gibi havacılık sektörü de yükseliş göstermiştir. Uçakların teknolojik ve teknik anlamda büyük bir ilerleme kat etmesiyle, bu alana yapılan yatırımlar ve sektörün büyümesi paralel olarak gelişmiştir. Tüm bu teknolojik imkânlara ragmen, uçakta oluşabilecek herhangi bir soruna karşı tüm tedbirlerin alınmış olması gerekiyor. Bu yazımızda, tüm bu onarım ve bakımlara rağmen havaalanlarında oluşabilecek herhangi bir acil durumda çalışan ARFF memurlarından bahsedeceğiz.

ARFF memuru ne iş yapar

ARFF memuru nedir?

Haberin Devamı

İsminin ingilizce açılımı, Aircraft Rescue and Firefighting’dir. Türkçe’ye çevrilmiş hali ise, Uçak Kurtarma ve Yangın Söndürme demektir. Bu işi yapan kişilere ise Arff Memuru denmektedir. Halk tarafından Arff memurluğu ile itfaiye erliği aynı meslek gibi görünse de aslında aralarındaki fark büyüktür.

ARFF memuru ne iş yapar?

Arff memurları, havaalanı içerisinde veya uçuş esnasında oluşabilecek her türlü acil durumlara, yangınlara veya teknik arızadan kaynaklı herhangi bir kazaya sebebiyet vermemek için gerekli tedbirlerin alınmasını sağlayan ekiplerdir. Bu ekipler hem uçakların onarımı ve bakımıyla ilgilenirken hem de acil bir durumda pistte bulunabilirler. Oluşabilecek herhangi acil bir duruma karşı arff memurları, 7 gün 24 saat boyunca vardiyalı bir şekilde çalışmaktadırlar. Havaalanları resmi tatillerde de açık olduğundan arff memurlarının da resmi tatili yoktur. Arff teşkilatının varlığı ve uçuş güvenliğindeki rolü Avrupa Sivil Havacılık Konferansı (ECAC) için çok önemli olduğundan arff memurları belirli aralıklarla bu konferans tarafından denetlenirler.

Haberin Devamı

ARFF memuru nasıl olunur?

Arff memuru olma şartları, diğer devlet memurluğu şartlarına göre biraz farklıdır. Bu şartlar:
1. En az 1.70 santimetre boyunda ve erkek olmak
2. 28 yaşını aşmamış olmak
3. Meslek Yüksekokulu mezunu olmak
4. Fiziki ve psikolojik herhangi bir probleme sahip olmamak
5. Boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 10 fazla veya 15 noksan kilo ağırlıkta olmak
6. Yurdun her yerinde ARFF (Hava Alanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele) memuru olarak görev yapabileceğine dair Sağlık Kurulu Raporu almış olmak

Tüm bu şartları yerine getirdikten sonra KPSS’den belirli bir ortalamanın üzerinde not almak, arff memuru olmanın son aşamasıdır.