CumartesiRSS
16.06.2012 - 02:30

Arnavutköy Balıkçısı

Sitene Ekle
.  |  Ali Rıza Kardüz Tüm Yazıları »

İstanbul’da lokantalara müşteriyi çeken servis elemanlarıdır. Başka ülkelerde ise şefin ünü
ve mahareti... Genellikle servis elemanlarının lokantalarında servis de yemekler de güzel oluyor. Arnavutköy Balıkçısı da onlardan biri...

Deniz manzaralı Arnavutköy Balıkçısı’nda değişik mezeler de bulunabiliyor.

Her gün sabah akşam önünden geçtiğim binanın alt katındaki lokantanın Arnavutköy Balıkçısı olduğunu iki yıl sonra öğrendim. Arnavutköy’de çok sayıda balık lokantası var. Yakınlarda New York’da rastladığımız gazeteci Oray Eğin Arnavutköy Balıkçısı’nı övdü. Bir yakınımızı yemeğe götürecektik. Telefonla yer ayırttık. Adresini sorduk. Meğerse, Arnavutköy’de yol üzerindeki Rum Kilisesi’ne ait tarihi binanın alt katında imiş.

Lokantayı Rıfat Kılıçlı açmış. Altı çalışan ile ortak olmuş. Çalışanlar işletiyor. Çalışanlar daha önce değişik balık lokantalarında servis elemanı olarak müşteri ağırlayan, müşteriyi tanıyan deneyimli kişiler. Eftalya ve İskele’de çalışan Yüksel Deveci, Eftalya ve Kıyı’da çalışan Yılmaz Keleş, Bebek Balıkçı ve Eftalya’da çalışan Erhan Deveci, İskele ve Eftalya’da çalışan Şahin Duran, Balıklama ve Eftalya’da çalışan Hamdi İspir bir araya gelmiş, mutfağa da Mavi Balık, İskele ve Eftalya’da çalışan Muharrem Özcan geçmiş, Arnavutköy Balıkçısı’nı ortak olarak işletiyorlar.

Başka ülkelerde lokantalara müşteriyi mutfak şefinin ünü ve mahareti çeker. İstanbul’da lokantalara müşteriyi çeken servis elemanlarıdır.

İstanbul’da bir “Ziya Lokantası” geleneği var. Ziya lokantasında servis elemanları müşteriyi çok iyi tanırdı. Ziya lokantası kapandıkdan sonra bu servis elemanları birleşerek, dağılarak çok sayıda lokanta açtı. Bunların açtıkları lokantalara da servis elemanlarını tanıyan müşteriler gider oldu. İşte bu gelenek devam ediyor. Özellikle bir balıkçı lokantasında müşterisi olan servis elemanı, bir ötekindeki servis elemanıyla birleşiyor, ortak olarak yeni bir lokanta açıyor.

Servis elemanlarının açtıkları lokantalarda genelde servis güzel oluyor. Yemekler genelde fena çıkmıyor.

Arnavutköy Balıkçısı’nda masa örtüleri, tabak, bardak, çatal-bıçak düzgün. Tuvaletler temiz. Servis hızlı. Benzer balık lokantalarından farklı ve lezzetli mezeleri var. Fiyatları ilginç. Sarafin marka şarabın şişesi 100 TL. Corvus 110 TL. Geliniz görünüz ki Alâ marka rakının şişesi 120 TL.

Öğle saatlerinde bir kişi içki dahil 100 TL dolayında ödeme ile akşam saatlerinde 120 TL dolayında ödeme ile masadan kalkabiliyormuş.

Masamızla Sivaslı servis elemanı İsmail Şahin ilgilendi. Lakerda (10 TL) fener kavurma (20 TL), gümüş balığı kızartma (10 TL) ahtapot kavurma (20 TL) ve de denediğimiz meze çeşitleri (tabağı 5 TL) pek lezzetli idi. Biz gümüş dışında balık yemedik. İki duble rakı içildi. Yemek üzerine irmik helvası (10 TL) ve çay istedik. Makul bir ödeme yaptık. n

©Copyright 2012 Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.