Gündem Arslan: Cihaz yasağını ICAO’ya taşıyacağız

Arslan: Cihaz yasağını ICAO’ya taşıyacağız

24.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ulaştırma Bakanı, ABD ve İngiltere’nin, Türkiye’den bu ülkelere giden uçaklarda uygulamaya başladığı tablet ve dizüstü bilgisayar yasağını Uluslararası Sivil Havacılık Örgütüne (ICAO) taşıyacaklarını söyledi

Arslan: Cihaz yasağını  ICAO’ya taşıyacağız

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, ABD ve İngiltere’nin, tablet ve dizüstü bilgisayar gibi cihazları uçak kabinine almama kararını Uluslararası Sivil Havacılık Örgütüne (ICAO) taşıyacaklarını belirterek, “Misilleme diye bir şey yok. Biz ticaretimizi büyütmeye, misafirlerimizi ağırlamaya çalışıyoruz ve özellikle havayoluyla taşıdığımız yolcuların konforunu düşünerek hareket ediyoruz” dedi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise “Bunun güvenlikten çok, özellikle Türk Hava Yolları’nın son dönemdeki gelişmeleri dikkate alındığında, ticari kaygılarla yapıldığını düşünüyoruz” dedi.
‘Tedbirleri aldık’
Bakan Ahmet Arslan, Sivas’taki milli yük vagonu tanıtımı programında soruları yanıtladı. Arslan, havacılıkta tartışma yaratan kararın, Türkiye’de havayolu şirketlerinin geldiği noktanın baltalanması yönünde bir arka planının bulunmamasını temenni ettiklerini belirterek, “Bize ifade edilen, özellikle güvenlik nedeniyle ülkemiz dışından gelip, ülkemiz üzerinden ABD ve İngiltere’ye giden yolcularla ilgili böyle bir tedbirin alındığı yönündeki ifadeyi doğru kabul edip, bu ifade üzerinden, biz, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) kuralları gereği alınması gereken bütün tedbirleri almış durumdayız” dedi. Arslan, şunları söyledi: “Muhataplarımıza yazdığımız mektupta da özellikle terörün sadece Türkiye’de değil, dünyanın her yerinde olduğunu, teröristin dünyanın her yerinde terörist olduğu, bunun mücadelesinin dünyanın her yerinde eş zamanlı ve birlikte yapmak gerektiğini söylüyoruz. Yoksa ‘Atatürk Havalimanı’ndan uçan terörist zarar verir, bir başka havalimanından uçmayan zarar vermez’ diye bir ayrım yaparsanız işte o zaman insanların aklına haklı olarak başka şeyler geliyor. Öyle olmadığını düşünüyor ve kabul ediyoruz ama demek değil ki bu kabul üzerine duracağız, kararları seyredeceğiz. Hayır, kararlarla ilgili gerekli mücadeleyi, görüşmeyi yapacağız ve bu konudaki dünyanın bir numaralı otoritesi ICAO’dur. ICAO’nun biz de Türkiye olarak aynı zamanda konsey üyesiyiz. Bunu oraya da taşıyarak, orada da gerekli mücadeleyi yapacağız.”
Karara ilişkin Türkiye’nin misilleme yapıp yapmayacağı sorusuna Arslan, şu yanıtı verdi: “Misilleme diye bir şey yok. Biz, ticaretimizi büyütmeye, misafirlerimizi ağırlamaya ve özellikle havayoluyla taşıdığımız yolcuların konforunu düşünerek hareket ediyoruz.”

Bakan Tüfenkci: Ticari kaygı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, kararın ülkelerin ticaretinin gelişmesini de önleyen bir engel olduğunu belirtti. Bakan Tüfenkci, Türkiye’nin her türlü güvenliği aldığını vurgulayarak, şunları ifade etti: “Havalimanlarında, kapılarımızda gerek polisimiz gerek gümrük muhafaza memurlarımız her türlü tedbiri alıyor. Son sistem cihazlar kullanılıyor. Bugün kadar da tabletlerden, bilgisayarlardan bu tür bir sıkıntıya neden olacak işlemlere de doğrusu rastlamadık. Bu anlamda da bir istihbarat kaydımız da mevcut değil. Bunun güvenlikten çok özellikle Türk Hava Yolları’nın son dönemdeki gelişmeleri dikkate alındığında ticari kaygılarla yapıldığını düşünüyoruz.”