Afyonkarahisar ARTAN ÇOCUK ÖLÜMLERİ İLE BİRLİKTE GÜNDEME GELEN ‘İDAM CEZASINA’ HUKUKÇULARDAN AÇIKLAMA GELDİ

ARTAN ÇOCUK ÖLÜMLERİ İLE BİRLİKTE GÜNDEME GELEN ‘İDAM CEZASINA’ HUKUKÇULARDAN AÇIKLAMA GELDİ

02.05.2014 - 17:54 | Son Güncellenme:

.

ARTAN ÇOCUK ÖLÜMLERİ İLE BİRLİKTE GÜNDEME GELEN ‘İDAM CEZASINA’ HUKUKÇULARDAN AÇIKLAMA GELDİ

Afyonkarahisar Baro Başkanı Avukat Turgay Şahin, son günlerde artan çocuk cinayetlerinin ardından gündeme gelen idam cezası ile ilgili olarak, “Biz hukukçular olarak idam cezasına kesinlikle karşıyız. Ayrıca hiçbir toplum devlet kurarken hayat hakkını devlete bırakmamıştır” dedi.
En son Adana’da yaşanan çocuk cinayetinin ardından Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ında, idamın geri gelmesi ile ilgili, “Çalışmamız var, şu an da yargıyla ilgili Adalet Bakanlığımızın yürütmekte olduğu bir çalışma var. Yani bu olaylar gerçekten idamlık olaylar. Ama idam gelmese dahi bu cezaların çok çok ağırlaştırılması noktasında arkadaşlara benim de talimatım var” şeklinde söylemeleri üzerine açıklamalarda bulunan Başkan Şahin, kendisinin idam cezasına kesinlikle karşı olduğunu söyledi. Bu konuda verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarının da titizlikle uygulanması gerektiğini kaydeden Başkan Şahin, devletlerin kurulurken milletler tarafından devlete kullanmak üzere bir takım haklar verildiğini vurgulayarak, “Devlet ancak kendisine devredilen hakların bir kısmını kullanabilir. Özgürlüklerimizin bir kısmını kısıtlayabilir. Ama hiçbir toplum, devlet kurarken hayat hakkını devlete bırakmamıştır. Dolayısı ile devletlerin idam cezası vermelerini ve cana kıymalarını çok doğru bulmuyorum. Kökeni laiklik olan hukuk sistemlerinde de idam cezasının çok tutarlı olmadığını düşünüyorum” dedi.
Çocuk ölümlerinin uygulanması konusunda tek başına hukuki cezaların da etkili olmayacağını ifade eden Başkan Şahin, açıklamalarına şöyle devam etti:
“İstihbarat, asayiş ve psikolojik olarak bu ve buna benzer suçlarla mücadele çok yönlü olmalı. Çocuk pornosu ile mücadele gibi konular ele alınmadan, tek başına idam çözüm değil. İdam cezası varken, bu suçlarda cezalar ağırken suçlar azalıyor muydu? Azalmıyordu. Bu yüzden bu ve benzer suçlarla mücadele çok yönlü olmalı” dedi.