Gündem Artvin Kafkasör Yaylası'nda boğa güreşleri nefes kesti

Artvin Kafkasör Yaylası'nda boğa güreşleri nefes kesti

10.07.2016 - 16:57 | Son Güncellenme:

Artvin'in Kafkasör Yaylasında düzenlenen 36'ıncı Kafkasör Kültür Turizm ve Sanat Festivali'nde kıyasıya güreşen boğaların arena dışına çıktığı, bir boğanın rakibini devirdiği güreşler nefesleri kesti. Festivalde seslerini yükselten Yeşil Artvin Derneği üyeleri de madene karşı tepkilerini gösterdi.

Artvin Kafkasör Yaylasında boğa güreşleri nefes kesti

Artvin Belediyesi ve Artvin Boğaları Yaşatma ve Yaylaları Koruma Derneği'nin Kafkasör Yaylası'nda düzenlediği 36'ıncı Artvin Kafkasör Kültür Turizm ve Sanat Festivali' ne, Artvin ve ilçeleri ile Rize'den getirilen 110 boğa katıldı. Kilo ve boynuz kontrolünden geçirilen boğaların sivri boynuzluları zımparalandı. Boğalara verilen Babişko, Saddam, Küçük Enişte, Behlül, Messi, İmam, Rambo, Kanas ve İntikam gibi birbirinden ilginç isimler anons edilirken gülüşmeler yaşandı. Yaklaşık 3 bin kişinin izlediği festivalin ilk gününde Deste, Ayak ve Küçük Orta kategorilerinde 45 boğa kıyasıya güreşti, bazı boğalar kaçarak arena dışına çıktı. Güreşler sırasında bir boğanın rakibini devirmesi izleyenleri heyecanlandırdı.

Haberin Devamı

BOĞA GÜREŞLERİNDE MADENE TEPKİ

Kafkasör Yaylası ve Cerattepe mevkiindeki madencilik faaliyetlerine karşı mücadele veren Yeşil Artvin Derneği de, boğa güreşlerinin düzenlendiği alanda stant açtı, esnaflara ve vatandaşlara üzerlerinde, 'Madene hayır, Artvin'ime dokunma' yazılı tişörtler dağıtarak 'Madene hayır' sloganları attı. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, hayvanları barıştırma amacı güden boğa güreşlerinin Artvin'in simgesi olduğunu belirterek, güreşlerin yapıldığı alanın maden sahası içerisinde kaldığını hatırlattı ve şunları söyledi: "Buraların yok olması demek Artvin'in tümüyle tarihten silinmesi demektir. Artvin halkı başına gelecekleri bildiğinmden 25 yıldır madenciliğin yapılmaması için mücadele ediyor. Buralar bizim yaşam alanımız. Yaşam alanımız korumak istediğimizin mesajını veriyoruz. Yasalar çerçevesinde mücadelemizi sürdüreceğiz. Artvin halkı bilinçlidir ve barışçıldır. Bu sıkıntıyı başından savacaktır. Çünkü başka yaşam alanımız yok. Olmazsa olmazımızdır."

Haberin Devamı

BOĞALAR DÖĞÜŞMEDİ, SAHİPLERİ BİRBİRİNE GİRDİ

Kafkasör Yaylası'nda, Başaltı kategorisinde arenaya çıkan Aziz Yiğit'e ait Dağlı Reis ve Can Yılmaz'a ait Şahin adlı boğalar, bir süre beklenmesine rağmen güreşmedi. Hakem kararı ile daha aktif olduğu düşünülen Dağlı Reis adlı boğa galip ilan edildi. Ancak sonuca itiraz eden Şahin'in sahibi Can Yılmaz ve yakınları ile tribündeki vatandaşlar arasında sözlü tartışma yaşandı. Ardından da arenada, boğa sahipleri ve yakınları arasında çıkan tartışma giderek büyüdü, kavgaya dönüştü. Bir süre devam eden arbede Jandarma ekiplerinin araya girmesiyle sona erdi.