Ardahan ARÜ REKTÖRÜ PROF. DR. KORKMAZ, BAKÜ’DE SEMPOZYUMA KATILDI

ARÜ REKTÖRÜ PROF. DR. KORKMAZ, BAKÜ’DE SEMPOZYUMA KATILDI

11.11.2015 - 11:50 | Son Güncellenme:

.

ARÜ REKTÖRÜ PROF. DR. KORKMAZ, BAKÜ’DE SEMPOZYUMA KATILDI

Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi (AMEA) Merkez Kütüphanesi’nde Dede Korkut Kitabı’nın yayınlanmasının 200. yıldönümüne adanan “Epos ve Etnos” adlı uluslararası sempozyum gerçekleştirildi.
6-7 Kasım 2015 tarihleri arasında düzenlenen sempozyuma Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz da teşrif etti. Sempozyum Azerbaycan Respublikası Prezidenti tarafından Bilik Fondu, AMEA’nın Nizami adına Edebiyat Enstitüsü ve Folklor Enstitüsü’nün işbirliği ile yapıldı. ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, sempozyumun ardından Bilik Fondu’na bir ziyarette bulundu.
Sempozyum Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı, Akademik İsa Habibbeyli’nin açış konuşması ile başladı. Dede Korkut Kitabı’nın Türk Dünyası açısından önemine vurgu yapan Habibbeyli, Azerbaycan Respublikası Eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in Dede Korkut Kitabı’na çok önem verdiğine dikkat çekerek, “Tarihi mirasın korunup saklanmasında ve yeni nesillerin Azerbaycanlılık ruhunda terbiye edilmesinde vazgeçilmez bir rol oynamıştır.” dedi. 2000 yılında Dede Korkut Kitabı’nın UNESCO ile uluslararası düzeyde törene kayıt edilmesini vurgulayan Habibbeyli, anıtın araştırma tarihinde yeni bir aşamanın başlangıcı olduğunu bildirdi. Habibbeyli’nin ardından açış konuşmaları Azerbaycan Respublikası Milletlerarası, Multikültüralizm ve Dini Konularda Devlet Müsteşarı Kamal Abdullayev’in konuşması ile devam etti. Bakü Uluslararası Multikultralizm Merkezi Bilgi Vakfı ile birlikte “Kitab-ı Dede Korkut” destanı ile ilgili ülkenin değişik bölgelerinde farklı konulu etkinliklerin organize edilmesini vurgulayan Abdullayev, Azerbaycan genelinde 100 kadar orta öğretim okulunda “Kitab-ı Dede Korkut” konusunda etkinliklerin yapıldığını ifade etti.
Sempozyumda, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz “Terörün Mitik Yüzü: Tepegöz” isimli bildirisini sundu. Sempozyumun ardından Rektör Prof. Dr. Korkmaz, Bilik Fondu’nu ziyaret etti. Bilik Fondu İcra Müdürü Oktay Semedov ile bir toplantı gerçekleştiren Prof. Dr. Korkmaz, ARÜ hakkında çeşitli bilgiler verdi. Tamamlanan ve ileriki dönemlerde yapılması planlanan projeler hakkında bilgi veren Rektör Prof. Dr. Korkmaz, Bilik Fondu ile ARÜ arasında yakın ilişkiler kurulması gerektiğini belirtti.