Samsun AŞA: “ÜNİVERSİTE MEZUNU OLMAYAN EMLAKÇI OLAMAYACAK”

AŞA: “ÜNİVERSİTE MEZUNU OLMAYAN EMLAKÇI OLAMAYACAK”

30.04.2016 - 17:25 | Son Güncellenme:

.

AŞA: “ÜNİVERSİTE MEZUNU OLMAYAN EMLAKÇI OLAMAYACAK”

Emlakçıların bütün sorunlarını kapsayan “Emlak Müşavirlik Yasası” Samsun’da birçok ilin emlak oda başkanının katılımıyla tartışıldı.
Samsun Emlakçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral, “Emlak Müşavirlik Yasası”nı tartışmak için Türkiye’nin bütün büyükşehir emlak odaları başkanlarını Samsun’a davet ederek bir toplantı düzenledi. Emlak odası başkanları toplantı öncesinde bakanlık yetkilileri ile uzun süren bir toplantı gerçekleştirdi. Başkanlar ve emlakçılar bu toplantının ardından Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Davut Altan Meclis Salonu’nda, bu zamana kadar elde edilen gelişmeleri görüştü. Toplantı, Samsun Emlakçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral’ın açılış konuşması ile başladı.
Açılış konuşmalarından sonra ilk sözü alan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, “Emlakçılık bilinenin aksine bizim ülkemizde çok basit bir meslekmiş gibi, işsiz-güçsüz bir adamın yapabileceği bir meslek gibi veya hiçbir işe tutunamamış bir kişinin yapabileceği bir masa ve bir sandalye ile yapılacak sağlıksız bir meslek şeklinde gözüküyor. Aslında öyle değil. Bu iş bilgi, deneyim ve eğitim gerektiren bir iştir. Biz sokaktaki adamı emlakçı saymıyoruz. Başka meslekten olup da emlakçılık yapan kişileri de emlakçı olarak saymıyoruz. Maliyeye, odaya kayıtlı, eğitimini almış, bu işi dürüst şekilde yapan kişilerin emlakçı olduğunu belirtiyoruz. Emlakçılıkla ilgili kanunlar yeterli olmadığı için mutlaka bir kanun çıkması gerekiyor” dedi.
Yasanın çıkması halinde değişecek düzen hakkında bilgiler veren Aşa sözlerine şöyle devam etti: “Bu yasa ile birlikte emlakçılık yapmak isteyen kişiler en az 4 yıllık üniversite mezunu olacak veya 2 yıllık Emlak Yönetimi/Tapu Yönetimi mezunu olacak. Lisanslama sınavında başarılı olacak. En az 3 ay mesleki eğitim alacak. Yine en az 3 ay bir emlak danışmanının yanında staj görecek. Kanun çıktığı takdirde ancak bu şartlar yerine getirildiği zaman emlakçı olunabilecek. Kanun çıktığında bu işi lisansı olmadan yapan kişi ve kurumlara çok büyük cezalar verilecek. Bu cezalar 30 bin TL para cezası ve 3 yıl hapis cezasından başlıyor. Şu anda emlakçı olup da üniversite mezunu olmayanlar ise kanun çıktığı anda odaya kayıtlı sicili olan ve bu işi yaptığını kestiği emlakçılık faturasıyla tespit eden, eğitim aldığını ispat eden emlakçılar olduğunu kanıtladığında eğitim seviyesine bakılmadan otomatikman emlakçılığa devam edecek.”
ÇELEBİ: “KARADENİZ’E ARAP YATIRIMI ÇEKMEK LAZIM”
Karadeniz’e Arap yatırımcıları çekmek gerektiğini vurgulayan Bursa Emlakçılar Oda Başkanı Erdal Çelebi ise, “Arap Baharı’ndan sonra ülkemize çok sayıda mülteci geldi. Bunlar ikamet alma şansını elde ettikten sonra ülkemizde tapu ve mülk almaya başladılar. Maalesef ki Karadeniz bundan pek fazla pay alamadı. Bu yüzden sizlerin de Samsun’un tanıtımı ile alakalı Arap yatırımcılara ulaşma imkanında kendinizce eksik olduğunuz yerlere dikkat etmeniz gerekiyor” diye konuştu.
Toplantı, bazı illerin oda başkanlarının konuşmasıyla devam etti.
Toplantıya ayrıca, Türkiye Şoförler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, SESOB Başkanı Hacı Eyüp Güler, birçok ilin emlak oda başkanı ve dernek başkanı ile emlakçılar katıldı.