Gündem Asansörlerin yüzde 16’sı güvenli

Asansörlerin yüzde 16’sı güvenli

10.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa’da ölümlü asansör kazalarının yüzde 70’i Türkiye’de gerçekleşiyor. Türkiye’de yılda ortalama 200 kaza tespit ediliyor...

Asansörlerin yüzde 16’sı güvenli

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fahri Erenel, Türk Standartları Enstitüsü’nün 21 ilde yaptığı çalışmaya göre denetimi yapılan 20 bin 105 asansörün 14 bin 72’sinin kullanılamaz durumda olduğunu söyledi.
Bu rakamın asansörlerin yüzde 70’ine denk geldiğini ve yüzde 13’ünün de (2 bin 749) bakımdan geçtikten sonra çalıştırılabileceğinin tespit edildiğini belirten Erenel, “Nüfusumuzun yaklaşık yüzde 70’nin günde ortalama 5 kez kullandığı asansörlerden sadece yüzde 16’sının (3 bin 284) güvenli çıkması içinde bulunduğumuz riskli durumu açık bir şekilde ortaya koymaktadır” dedi.
Erenel, asansörlerin işletme ve bakımına ilişkin faaliyetlerin ‘Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği’ esasları kapsamında yürütüldüğüne de dikkat çekerek şunları kaydetti: “Yönetmelik hükümlerine göre, bina sorumlusu (yöneticisi); asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla ayda en az bir defa düzenli olarak bakımını yaptırmak ve kullanıcıların can ve mal güvenliğinin tam olarak sağlanması için yılda bir kez de asansörü kontrol ettirmekle sorumlu kılınmıştır.”

Yüzde 73’ü kırmızı
Akretide olmuş A tipi muayene kuruluşu tarafında kontrolü yapılan asansörlere durumuna göre, kırmızı, sarı ve yeşil etiketler takıldığını ifade eden Erenel, “Kırmızı etiket, kullanılması kesinlikle tehlikeli ve sakıncalı olan asansörleri, sarı etiket, kullanılmasında sakınca olmayan ancak küçük eksiklikler görülen asansörleri, yeşil etiket ise standartlara uygun ve emniyetli asansörleri belirtmektedir. Türkiye Makine Mühendisleri Odası tespitleri de durumun vehametini tescil eder niteliktedir. Son 3 aya ait kontroller sonucu, asansörlerin yüzde 73’ü kırmızı, yüzde 5’i sarı, yüzde 22’si ise yeşil etiket almıştır” diye konuştu.