Aşı Reddi, Neden Aşı Karşıtı?

Değerli anne babalar aşı, tıp tarihi boyunca keşfedilmiş en yararlı tıbbi üründür. Yapılan bütün bilimsel çalışmalar aşıların son derece yararlı olduğunu göstermekte. Ancak son yıllarda, başta ABD’da olmak üzere aşı karşıtlığı hızla yayılıyor. Bu çok tehlikeli. Çünkü aşısız bir toplumda 2-3 tane kızamık vakası; hızla 10 bin hatta 100 binleri bulan bir salgına dönebilir. Ülkemiz çocuk aşılamasında çok başarılı bir ülke iken, 2017 yılında 23 bin aile çocuklarına aşı yaptırmayı reddetti. Eğer bu sayı 50 binleri bulursa büyük bir salgın kapımızı çalabilir. Bu arada aşılı çocuklar da risk altında olur. Peki dünyada buna ne sebep oldu? Altta yatan mantıklı bir sebep var mı? Bunlar hakkında farkındalık oluşturmak istiyorum.

Haberin Devamı

1997 yılında bir İngiliz doktor, KKK (kızamık-kabakulak-kızamıkçık) aşısının “otizm” yaptığını iddia etti. Yapılan araştırmalarda bu ispat edilemedi. Bahsettiğimiz doktor meslekten men edildi. Ancak insanlar bu “kirli bilgi” neticesinde aşılardan korkmaya başladı ve kafalarda bıraktığı şüphe silinmedi. İngiltere’de KKK aşılama oranları Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği asgari limit olan yüzde 95’in çok altına indi. Böylece “aşı reddi-aşı karşıtlığı” başlamış oldu. Bu vakada, aşılarda koruyucu olarak kullanılan “civa ve alüminyum” benzeri maddelerin otizme neden olabileceği iddia ediyordu. Oysa aşılarda kullanılan civa miktarı o derece düşük ki yaklaşık 100 gr derin deniz balığındaki kadar.

Bazı toplumlarda aşının “kısırlık yaptığı, bağışıklık sistemini çökerttiği, bebeğe ağır geldiği” gibi düşünceler yayılmıştır. Değerli anne babalar, aşı bir mikrobun zayıflatılarak, bir takım metodlarla hastalık güçleri kırılarak vücuda verilme şeklidir. Dolayısıyla hasta etme potansiyeli yoktur. Uygulandıktan sonra vücut onu tanır, hafızasına kaydeder ancak hasta olmaz. Daha sonra gerçek mikropla karşılaştığında onu yayılmadan imha edebilir. Yani bağışıklığı kuvvetlendirir. Kısırlık ya da benzer bir yan etki söz konusu değildir.

Bir de aşının ticari bir olay olduğu, ilaç şirketlerinin çıkarı için yapıldığına inanan insanlar var. Değerli anne babalar dünya ilaç sektöründe aşının payı (yüzde 2-3) son derece düşüktür. Sadece antidepresan ilaç pazarı bile aşıdan kat kat fazladır. Üstelik aşı, hastalıkları önlediği için sağlık giderlerini inanılmaz azaltır. Bu “serbest piyasa ekonomisi” zihniyetine aykırı bir durumdur. Çünkü korumak, tedavi etmekten çok daha kolay ve masrafsızdır. ABD’de KKK aşısı yapılmaya başladıktan sonra; ülkenin bu hastalıklara harcadığı para, aşılanmış çocuk başına 16 dolar azalmıştır. Yani aşılama, milli çıkara uygundur.

Haberin Devamı

Değerli anne babalar, çok tehlikeli hastalıklar günümüzde “az görülüyor” ise bu aşılar sayesinde olmuştur. Ne mutlu ki ülkemizde çiçek hastalığı yıllar önce silindi. 1998 yılından beri çocuk felci yok. Boğmaca, difteri, tetanoz sıfıra yakın. Ama her güzel şey gibi kazanılması çok zor, kaybedilmesi çok hızlı olabilecek bir başarı bu. Aşılamadaki başarımızı devam ettirmek sadece devletimize değil biraz da size bağlı. Son derece güncel olan “Türkiye aşı takvimi’ne” uygun olarak aile sağlığı merkezlerimiz ücretsiz olarak aşı yapıyor. Çocuğunuzu ve diğer çocukları savunmasız bırakmayın, onları riske atmayın. Aşılatın. Sağlıkla kalın.

Haberin Devamı

Dr Ferruh Baş
www.drferruhbas.com