Erzurum Aşık Reyhani Vefatının 11. Yılında Anıldı

Aşık Reyhani Vefatının 11. Yılında Anıldı

11.12.2017 - 15:05 | Son Güncellenme:

Erzurum'da Aşık Yaşar Reyhani'nin vefatının 11. yılında anma etkinliği düzenlendi Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Doğan: "74 yıla sığan ve ömrünü Anadolu'ya adayan büyük usta Reyhani, sözlü geleneğimizi sazıyla, sesiyle ve unutulmaz mısralarıyla nesilden nesile aktarmıştır"

Aşık Reyhani Vefatının 11. Yılında Anıldı

ERZURUM (AA) - Aşıklık geleneğinin önde gelen isimlerinden Erzurumlu Aşık Yaşar Reyhani, ölümünün 11. yılında düzenlenen etkinlikle anıldı.

Haberin Devamı

Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından İbrahim Erkal Dadaş Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen programa, Aşık Reyhani'nin kızı Yasemin Şahbaz ve oğlu Ozan Reyhani ile halk ozanları Nuri Çırağı, Fuat Çerkezoğlu, Sıtkı Eminoğlu, Erzade Kapan, Cemal Divani, Ahmet Poyrazoğlu, Orhan Üstündağ, İhsan Öksüz, Erol Şahiner, Mevlüt Merdoğlu, Aşık Süphani, Yıldırım Burhani ve Tahsin Duygulu katıldı.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mevlüt Doğan, programda yaptığı konuşmada, aşıklık geleneğinin Türk kültüründe önemli bir yer tuttuğunu belirtti.

Aşıkların toplumun sözcüsü durumunda bulunduğunu dile getiren Doğan, aşıklık geleneğinin belirli kuralları olan şiirin kalıcı ve etkileyici özelliğinden yararlanarak, kuşaktan kuşağa aktarılan değerler bütünü olduğunu ifade etti. Doğan, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Anadolu'nun kültürel belleğinin yanı sıra kültürel çeşitlilik ve zenginliğinin de önemli bir ifadesi olan aşıklık geleneği, yüzyılların deneyimlerinden süzülerek biçimlenmiş, şiiri, müziği ve hikaye anlatımını içeren çok yönlü bir sanattır. 74 yıla sığan ve ömrünü Anadolu'ya adayan büyük usta Reyhani, sözlü geleneğimizi sazıyla, sesiyle ve unutulmaz mısralarıyla nesilden nesile aktarmıştır."

Aşık Reyhani'nin Michigan Üniversitesi bünyesindeki Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölümünce 1992 yılında fahri öğretmenlik belgesi ile taltif edildiğini hatırlatan Doğan, Reyhani'nin uluslararası alanda da tanınan, bulunduğu çağa yön veren emsalsiz bir sanatkar olduğunu vurguladı.

Mevlüt Doğan, "Erzurum'un ruh ve gönül dünyasını Yunusça dile getiren bu tefekkür adamı, Köroğlu, Karacaoğlan ve Pir Sultan Abdal gelenekleriyle yoğrulan Anadolu yurdunda kendine has geliştirdiği yöntemle aziz milletimizin bağrında büyük bir yer edinmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından halk ozanları, Aşık Reyhani'nin eserlerini seslendirdi.

Programın sonunda halk ozanlarına, günün anısına, başta Reyhani olmak üzere tüm aşıklar için toprakla buluşturulan fidanların sertifikası hediye edildi.