The Others Asil Nadir ve özel sektör

Asil Nadir ve özel sektör

03.05.2016 - 17:48 | Son Güncellenme:

Sunday Times Gazetesi'nin her yıl yayınladığı İngiltere'nin en zengin insanları listesinde bu yıl iki de Kıbrıslı Türk yer aldı. Bu haberi gördüğümde hemen aklıma cesur yürek Asil Nadir'in ismi geldi

Asil Nadir ve özel sektör

Asil Nadir ve özel sektör

Sunday Times Gazetesi'nin her yıl yayınladığı İngiltere'nin en zengin insanları listesinde bu yıl iki de Kıbrıslı Türk yer aldı. Bu haberi gördüğümde hemen aklıma cesur yürek Asil Nadir'in ismi geldi. 2010 Yılında tüm davalardan aklanmak için gittiği Londra'da tutuklanarak cezaevine gönderilen Nadir, 23 Nisan 2016 günü çok sevdiği ülkesine geri döndü. Nadir, yurt dışında yaşamlarını sürdüren diğer varlıklı kesimlerin yaptığı gibi Kıbrıs’a yatırımlar yapmasa idi, herhalde şimdi süper lüks bir hayat yaşıyor olurdu. Asil Nadir ise ülkesine her fırsatta yatırım yapmayı tercih etti. Serbest kalır kalmaz yine o bildiğimiz türden cesur ve umut veren açıklamalar yaparak “Birbirinizi çok sevin, sıkı durun. Her şey çok güzel olacak." dedi. 1984'de dünyanın en zengin 11’inci kişisi göstermişti. 1988'de Özal’ın tavsiyesiyle Nadir Türkiye'de yatırımlar yapmaya başlamıştı.1989'da tarım, gıda, tekstil, elektronik, denizcilik, havacılık, turizm ve medya alanlarında bir imparator olarak kabul ediliyordu. Uluslararası başarısı Rus'larında dikkatini çekmiş ve doğalgaz karşılığında bilgisayar üretmek üzere Nadir ile anlaşma bile yapılmışlardı. Aynı dönemde BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Oscar Callion ve ABD'nin Kıbrıs işlerinden sorumlu olan Nelson Ledsky Asil Nadir'e KKTC Cumhurbaşkanı olması teklifini yapmış, ancak kendisi bu teklifleri reddetmişti. Singapur Başbakan'ını evinde ağırladığı öğrenildiğinde tehlike zilleri Asil Nadir için çalmaya başlamıştı.

Haberin Devamı

KKTC yeni bir Singapur mu oluyordu? Asil Nadir çökertilmeliydi. Onu hırsızlıkla suçladılar. Nadir kendini aklamayı denese de işin içinde başka bir iş olduğu belliydi.1980 ve 1990'lı yıllara göz atacak olursak, Asil Nadir özel sektörde çıtayı o kadar yükseltmişti ki, kamu çalışanları dahi araya nüfuzlu, hatırı kırılmayacak kişileri koyarak, O'nun şirketlerinde işe girmek için çaba gösteriyorlardı. Ancak Nadir'in başına gelen o talihsiz olaylar sonrasında KKTC'de altın çağını yaşayan özel sektör o günden buyana çok ciddi sıkıntılı bir sürece girdi. 23 Nisan itibarı ile Asil Nadir artık uluslararası ortamda serbest. Nadir'in önümüzdeki süreçte gerek Geçitkale Havaalanı konusunda, gerek enerji, su vb. başka alanlarda ciddi yatırımlara girişebileceği ve özel sektörde önemli ölçüde istihdamlar yaratabileceğini düşünmekteyim. Bu süreçte yeni kurulan Hükümetin Asil Nadir'e özel sektörde yapacağı yatırımlar ile yaratacağı istihdamları gözeterek destek olması gerektiğini düşünüyorum. Şimdi Asil Nadir'e sahip çıkma zamanıdır.